Μαρόκο: Ανακαλύφθηκαν λίθινα εργαλεία ηλικίας 1,3 εκατ. χρόνων

Μοίρασε την γνώση...

Την ανακάλυψη του αρχαιότερου «εργοστασίου» λίθινων εργαλείων της βόρειας Αφρικής, ηλικίας 1,3 εκατομμυρίων χρόνων, σε περιοχή έξω από την Καζαμπλάνκα, ανακοίνωσε διεθνής ομάδα αρχαιολόγων.

banner

Όπως δήλωσαν οι ερευνητές στους δημοσιογράφους, το σπουδαίο αυτό εύρημα μεταφέρει χρονικά κατά εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια νωρίτερα την απαρχή της αχελαίας λιθοτεχνικής τεχνολογίας που συνδέεται με τον πρόγονο του σημερινού ανθρώπου, Homo erectus.

Διαφήμιση

Η ανακάλυψη αυτή έγινε κατά τη διάρκεια ανασκαφών σε ένα λατομείο, στα προάστια της Καζαμπλάνκα, της οικονομικής πρωτεύουσας του Μαρόκου.

Google news

Το εύρημα αυτό «συμβάλλει στον εμπλουτισμό της δημόσιας συζήτησης για την εμφάνιση του αχελαίου πολιτισμού στην Αφρική» εξηγεί ο Αμπντεραχίμ Μοχίμπ, συν-επικεφαλής του Γαλλο-μαροκινού προγράμματος προϊστορίας της Καζαμπλάνκα.

Lightinthebox WW Tomtop WW

Μέχρι πρότινος, οι επιστήμονες θεωρούσαν πως η αχελαία τεχνολογία είχε αναπτυχθεί πριν από 700.000 χρόνια. Η νεότερη αυτή ανακάλυψη, ωστόσο, στο περίφημο Thomas Quarry I -που είχε γίνει παγκοσμίως γνωστό το 1969 με την ανακάλυψη μέρους ανθρώπινης κάτω γνάθου σε σπηλιά- σημαίνει πως ο Αχελαίος πολιτισμός είναι σχεδόν διπλάσιας ηλικίας!

Για το συμπέρασμα αυτό η 17μελής ομάδα, αποτελούμενη από Μαροκινούς, Γάλλους και Ιταλούς ερευνητές, βασίστηκε στη μελέτη των λίθινων εργαλείων που εντοπίστηκαν στο σημείο.


Ο Μαροκινός αρχαιολόγος Αμπνελουαχέντ Μπεν Νσέρ αποκάλεσε την ανακάλυψη «χρονολογική αναπήδηση». Όπως πρόσθεσε, η απαρχή της αχελαίας περιόδου στο Μαρόκο πλησιάζει πλέον τις χρονολογίες απαρχής της σε νότια και ανατολική Αφρική, 1,6 εκατομμύρια και 1,8 εκατομμύρια χρόνια πριν, αντιστοίχως.

Οι άνθρωποι της προϊστορίας είχαν δημιουργήσει μια διαδεδομένη βιομηχανία πρωτόγονων εργαλείων από πέτρα, γνωστή ως Oldowan.

Όπως σημειώνει ο Μοχίμπ για την έρευνα στην Καζαμπλάνκα που μετρά δεκαετίες, «έχει προσφέρει κάποιες από τις πλουσιότερες αχελαίες συλλογές στην Αφρική». «Είναι πάρα πολύ σημαντικές γιατί μιλάμε για την προϊστορία, μια περίπλοκη χρονική περίοδο για την οποία υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία» λέει ο ίδιος.


Στο site χρησιμοποιούμε affiliate links, απ' όπου εμείς παίρνουμε κάποια προμήθεια, ενώ για εσάς δεν σας κοστίζει ΤΙΠΟΤΑ επιπλέον. Αντιθέτως, έτσι μπορούμε να φέρνουμε προϊόντα για παρουσίαση, που μετά τα κερδίζετε εσείς σε διαγωνισμούς που κάνουμε στο site.


Μην ξεχάσετε να γραφτείτε στο newsletter μας!


Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να κάνετε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook  ή να γραφτείτε στο κανάλι μας στο Telegram . Μπορείτε επίσης να γραφτείτε και στο κανάλι του iTechNews.gr στο  Youtube, όπου μπορείτε να βρείτε πάρα πολλές παρουσιάσεις που έχουμε κάνει! Μην ξεχάσετε να δείτε πως θα μπορείτε να βρείτε όλα τα άρθρα μας στις ειδήσεις της Google.

Ενημέρωση για αγορές από Κίνα και χρεώσεις μετά την 01/07/2021!

admitad affiliate banggood aliexprerss
cafago tomtop

Στην περίπτωση που θέλετε ν' αντιγράψετε ή να χρησιμοποιήσετε μέρος ή ολόκληρο το άρθρο, μπορείτε να το κάνετε εφόσον αναφέρετε σαν πηγή το iTechNews.gr.


 

Πηγή

Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι για τις πιο HOT προσφορές της ημέρας  και ακόμη περισσότερες  στο κανάλι μου στο Telegram και κάντε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook.

Θα χαρώ να βοηθήσω και να απαντήσω απορίες σας. Θα με βρείτε στο Messenger ως Unpackman Review. Αφήστε μου ένα σχόλιο στο βίντεο ή στείλετε μου ένα email στο [email protected]. Κάντε SUBSCRIBE και πατήστε την ειδοποίηση () στο κανάλι μου.

Unpackman


Μοίρασε την γνώση...

Στο site χρησιμοποιούμε affiliate links, απ’ όπου εμείς παίρνουμε κάποια προμήθεια, ενώ για εσάς δεν σας κοστίζει ΤΙΠΟΤΑ επιπλέον. Αντιθέτως, έτσι μπορούμε να φέρνουμε προϊόντα για παρουσίαση, που μετά τα κερδίζετε εσείς σε διαγωνισμούς που κάνουμε στο site.


Μην ξεχάσετε να γραφτείτε στο newsletter μας!


Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι, να κάνετε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook  ή να γραφτείτε στο κανάλι μας στο Telegram . Μπορείτε επίσης να γραφτείτε και στο κανάλι του iTechNews.gr στο  Youtube, όπου μπορείτε να βρείτε πάρα πολλές παρουσιάσεις που έχουμε κάνει! Μην ξεχάσετε να δείτε πως θα μπορείτε να βρείτε όλα τα άρθρα μας στις ειδήσεις της Google.


Ενημέρωση για αγορές από Κίνα και χρεώσεις μετά την 01/07/2021!

admitad affiliate banggood aliexprerss
cafago tomtop

Στην περίπτωση που θέλετε ν’ αντιγράψετε ή να χρησιμοποιήσετε μέρος ή ολόκληρο το άρθρο, μπορείτε να το κάνετε εφόσον αναφέρετε σαν πηγή το iTechNews.gr.Διαφήμιση

Written by 

Όταν το unpacking γίνεται τρόπος ζωής και η τεχνολογία μεράκι τότε.......... ένας Unpackman γεννιέται!!!

Σχετικά άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Βρείτε μας στις ειδήσεις της Google

TikTokTelegram