ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Καταργήθηκε η απαλλαγή του ΦΠΑ για προϊόντα αξίας έως 22 ευρώ που εισάγονται από χώρες εκτός της ΕΕ

Καταργήθηκε η απαλλαγή του ΦΠΑ για προϊόντα αξίας έως 22 ευρώ που εισάγονται στη χώρα μας από τρίτες χώρες (εκτός Ε.Ε.) και αποτελούν αντικείμενο εξ αποστάσεως πωλήσεως (e-commerce).

Η νεοεισαχθείσα ρύθμιση καταλαμβάνει τις αγορές που πραγματοποιούν οι καταναλωτές από επιχειρήσεις εκτός Ε.Ε. (b2c) και εισάγει δύο νέες μεθόδους για τη δήλωση του ΦΠΑ επί των τελωνειακών αρχών σε αγορές μέχρι 150 ευρώ, προκειμένου να διευκολυνθούν οι σχετικές διαδικασίες και να αποφευχθεί υπερβολική συμφόρηση. Η πρώτη είναι ένα ειδικό καθεστώς εισαγωγής (import one stop shop – IOSS), όπου υπόχρεος στον φόρο είναι ο πωλητής των αγαθών και o φόρος αποδίδεται στη μονοαπευθυντική θυρίδα (one-stop shop), διαδικασία με την οποία επιβαρύνεται με την απόδοση του ΦΠΑ απευθείας ο προμηθευτής και δεν απαιτείται καμία περαιτέρω ενέργεια από τον καταναλωτή.

Η δεύτερη είναι ειδική ρύθμιση όπου υπόχρεος σε απόδοση του φόρου είναι ο παραλήπτης του δέματος. Ο φόρος θα αποδίδεται στις τελωνειακές αρχές για λογαριασμό των παραληπτών από το πρόσωπο που προσκομίζει τα αγαθά στο τελωνείο (κατά κανόνα εταιρείες διεθνούς ταχυμεταφοράς και ο φορέας παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών – ΕΛΤΑ), οπότε θα λαμβάνουν σχετική εξουσιοδότηση, ώστε να προβαίνουν οι ίδιοι στις αντίστοιχες διαδικασίες με επιβάρυνση του καταναλωτή.


Οι νέες μέθοδοι αφορούν αποκλειστικά καταναλωτές και όχι επιχειρήσεις που δικαιούνται έκπτωση του ΦΠΑ (b2b), οι οποίες θα εξακολουθούν να εφαρμόζουν την ισχύουσα διαδικασία.

Σε περιπτώσεις αποστολών μεταξύ φυσικών προσώπων/μη επιτηδευματιών διατηρείται απαλλαγή του ΦΠΑ μέχρι του ποσού των 45 ευρώ. Η αναφερόμενη νομοθετική ρύθμιση, η οποία συνιστά ενσωμάτωση διατάξεων των Οδηγιών (Ε.Ε.) 2017/2455, (Ε.Ε.) 2019/1995 και (Ε.Ε.) 2018/1910 στην ελληνική έννομη τάξη, έχει ως στόχο την εξάλειψη φαινομένων φοροδιαφυγής κατά την εισαγωγή μικροδεμάτων από τρίτες χώρες και την καταπολέμηση φαινομένων αθέμιτου ανταγωνισμού εις βάρος των ενωσιακών επιχειρήσεων.


Αφετηρία της σχετικής ρύθμισης αποτελεί η 1η Ιουλίου 2021, οπότε κατατέθηκε το εν λόγω σχέδιο νόμου στη Βουλή, και καταλαμβάνει όλα τα προϊόντα που παραλαμβάνονται στη χώρα μας από τότε και έπειτα.

 

Ειδικές προσφορές


Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι, να κάνετε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook  ή να γραφτείτε στο κανάλι μας στο Telegram . Μπορείτε επίσης να γραφτείτε και στο κανάλι του iTechNews.gr στο  Youtube, όπου μπορείτε να βρείτε πάρα πολλές παρουσιάσεις που έχουμε κάνει! Μην ξεχνάτε να προτιμάτε το iTechNews.gr για τις αγορές σας από τα διάφορα κινεζομάγαζα, βοηθάει όλους, και εσάς, καθότι ότι παίρνω γίνονται συνήθως δώρα σε διαγωνισμούς. Πατήστε στα παρακάτω links ακριβώς πριν κάνετε την αγορά, χωρίς να χρεώνεστε κάτι γι' αυτό και τίποτα άλλο μέχρι να την ολοκληρώσετε.

Ενημέρωση για αγορές από Κίνα και χρεώσεις μετά την 01/07/2021!

admitad affiliate banggood geekbuying aliexprerss
ebay cafago tomtop

Στην περίπτωση που θέλετε ν' αντιγράψετε ή να χρησιμοποιήσετε μέρος ή ολόκληρο το άρθρο, μπορείτε να το κάνετε εφόσον αναφέρετε σαν πηγή το iTechNews.gr.


 

Πηγή

Μοίρασε την γνώση...

Written by 

Ιατρός, Xiaomi fan και πολύ γκατζετάκιας, ψάχνει καθημερινά για νέα στα βάθη της ανατολής και όχι μόνο.

Σχετικά άρθρα