Το ρομπότ.. γεωργός της ΚΥΤΙΟΝ

Μοίρασε την γνώση...

Τοποθετείται κυρίως σε θερμοκήπια και μικρές καλλιέργειες και προσφέρει λύσεις για γεωργία ακριβείας

Ένα μικρό κινούμενο εναέριο κουτί. Κάπως έτσι μπορεί να περιγραφεί το εναέριο ρομποτικό σύστημα που έχει αναπτύξει η ομάδα της ΚΥΤΙΟΝ, στόχος του οποίου είναι να βοηθήσει τους παραγωγούς αλλά και τους γεωπόνους να παρακολουθούν και να διαχειρίζονται τις καλλιέργειές τους απομακρυσμένα. Το όνομα της ΚΥΤΙΟΝ, την οποία έχουν ιδρύσει οι δύο τελειόφοιτοι ηλεκτρολόγοι μηχανικοί από το Πανεπιστήμιο Πατρών, Διονύσης Μπίτας και Νίκος Κυριάκος Παπασταύρος, παραπέμπει ακριβώς στο ρομποτικό σύστημα που υλοποιούν μαζί με τον δευτεροετή μηχανολόγο μηχανικό Δημήτρη Τσαπλαρή. «Πρόκειται για ένα εναέριο σύστημα το οποίο τοποθετείται κυρίως σε θερμοκήπια και σε μικρές καλλιέργειες και προσφέρει λύσεις για γεωργία ακριβείας. Το συγκεκριμένο σύστημα αφορά τη μέτρηση συνθηκών μικροκλίματος της καλλιέργειας (θερμοκρασία, υγρασία, ποιότητα αέρα, επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα κ.ά.) και την πρόβλεψη ασθενειών, ενώ απευθύνεται σε παραγωγούς, γεωπόνους και γεωργικούς συμβούλους που επιθυμούν να βελτιώσουν τα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά μιας καλλιέργειας», εξηγεί ο κ. Μπίτας. «Προσφέρουμε ένα σύστημα ολικής διαχείρισης της καλλιέργειας, το οποίο ζυγίζει 800 γραμμάρια με ένα κιλό και κινείται σε συρματόσχοινο. Σε αυτό έχουμε ενσωματώσει και μία κάμερα για να έχει ο εκάστοτε χρήστης εικόνα της καλλιέργειάς του απομακρυσμένα. Βασική προϋπόθεση είναι να έχουμε 3 μέτρα ύψος προκειμένου να κρεμαστεί στην οροφή του θερμοκηπίου και να κινείται κάθε μία ώρα, στέλνοντας τις μετρήσεις στο κινητό του χρήστη. Η δε τιμή του θα κυμανθεί περίπου στις 6.000 ευρώ».


Η λύση της ΚΥΤΙΟΝ διαφέρει από άλλες αντίστοιχες τεχνολογίες. Όπως αναφέρει ο κ. Μπίτας, το ρομποτικό σύστημα της ομάδας αντικαθιστά τους ακριβούς αισθητήρες που είναι φυτεμένοι στην καλλιέργεια με ένα μικρό σε μέγεθος «κουτί» το οποίο μπορεί να διαχειριστεί την άρδευση και την υδρολίπανση. «Εκτός από το ΚΥΤΙΟΝ Aeir, έχουμε αναπτύξει και μία ηλεκτροβάνα η οποία επικοινωνεί με το ρομποτικό σύστημα και είναι συνδεδεμένη με τη γραμμή άρδευσης ρυθμίζοντας το πότισμα. Το ένα σύστημα συμπληρώνει το άλλο», προσθέτει. Το ρομπότ της ΚΥΤΙΟΝ έχει ήδη δοκιμαστεί σε καλλιέργεια ιπποφαούς σε φάρμα στα Μετέωρα, ενώ στο πλαίσιο διπλωματικής εργασίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών θα πραγματοποιηθούν μετρήσεις για να εξεταστούν τα οφέλη του συστήματος σε όσους προτίθενται να το χρησιμοποιήσουν. Η ομάδα έχει δημιουργήσει ήδη τις πρώτες εκδόσεις του ρομποτικού συστήματος, ενώ έχει δεχθεί δύο παραγγελίες από επιχείρηση του κλάδου στις ΗΠΑ. Μάλιστα, η ιδέα προέκυψε έπειτα από ένα προσωπικό βίωμα του κ. Μπίτα. «Όταν κλέψανε τις ελιές του πατέρα μου στο Αγρίνιο, έπρεπε να πάμε να δούμε τι ζημιά είχε προκληθεί. Με αφορμή αυτό το περιστατικό, σκεφτήκαμε να φτιάξουμε μία κάμερα η οποία θα κινείται μέσα στην καλλιέργεια ώστε να μπορεί κανείς να βλέπει την κατάσταση σε αυτήν. Αυτή η ιδέα εξελίχθηκε και καταλήξαμε στο συγκεκριμένο ρομποτικό σύστημα», δηλώνει. Η ομάδα κατέλαβε τη δεύτερη θέση στον 10ο διαγωνισμό καινοτομίας και τεχνολογίας του προγράμματος NBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας κερδίζοντας 10.000 ευρώ, ποσό που τη βοήθησε να αναπτύξει το προϊόν της και να προμηθευτεί υλικά και εξοπλισμό.


Στο site χρησιμοποιούμε affiliate links, απ' όπου εμείς παίρνουμε κάποια προμήθεια, ενώ για εσάς δεν σας κοστίζει ΤΙΠΟΤΑ επιπλέον. Αντιθέτως, έτσι μπορούμε να φέρνουμε προϊόντα για παρουσίαση, που μετά τα κερδίζετε εσείς σε διαγωνισμούς που κάνουμε στο site.Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι, να κάνετε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook  ή να γραφτείτε στο κανάλι μας στο Telegram . Μπορείτε επίσης να γραφτείτε και στο κανάλι του iTechNews.gr στο  Youtube, όπου μπορείτε να βρείτε πάρα πολλές παρουσιάσεις που έχουμε κάνει! Μην ξεχάσετε να δείτε πως θα μπορείτε να βρείτε όλα τα άρθρα μας στις ειδήσεις της Google.

Ενημέρωση για αγορές από Κίνα και χρεώσεις μετά την 01/07/2021!

admitad affiliate banggood aliexprerss
cafago tomtop

Στην περίπτωση που θέλετε ν' αντιγράψετε ή να χρησιμοποιήσετε μέρος ή ολόκληρο το άρθρο, μπορείτε να το κάνετε εφόσον αναφέρετε σαν πηγή το iTechNews.gr.


 

Πηγή

Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι για τις πιο HOT προσφορές της ημέρας  και ακόμη περισσότερες  στο κανάλι μου στο Telegram και κάντε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook.

Θα χαρώ να βοηθήσω και να απαντήσω απορίες σας. Θα με βρείτε στο Messenger ως Unpackman Review. Αφήστε μου ένα σχόλιο στο βίντεο ή στείλετε μου ένα email στο [email protected]. Κάντε SUBSCRIBE και πατήστε την ειδοποίηση () στο κανάλι μου.

Unpackman


Μοίρασε την γνώση...

Written by 

Όταν το unpacking γίνεται τρόπος ζωής και η τεχνολογία μεράκι τότε.......... ένας Unpackman γεννιέται!!!

Σχετικά άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com