Κλιματιστικό VS Ανεμιστήρας Οροφής: Ένα δίλημμα που δεν γνωρίζαμε ότι υπήρχε

Υπάρχει περίπτωση ένας ανεμιστήρας οροφής να μπορεί να κάνει εξίσου καλή δουλειά με ένα κλιματιστικό; Ας το δούμε με επιχειρήματα!

Το ξέρουμε, είναι μία τολμηρή συζήτηση αυτή που πάμε να ανοίξουμε, όμως, όπως θα διαβάσετε παρακάτω, αξίζει να ανοιχτεί. Οι ζέστες έχουν πιάσει για τα καλά και στην Ελλάδα των καλοκαιριών με τα γνωστά 42άρια-43άρια, είναι πάντα δόκιμο να αναζητούμε τον καλύτερο, φθηνότερο και υγιέστερο τρόπο να δροσιστούμε τους μήνες του καλοκαιριού. Προφανώς και δεν πρόκειται ποτέ να συγκρίνουμε έναν απλό ανεμιστήρα με τη δουλειά που κάνει ένα κλιματιστικό, καθώς θα ήταν εντελώς άτοπο. Φυσικά αν σε παίρνει οικονομικά, διαλέγεις το κλιματιστικό και τελείωσε τι υπόθεση. Τι γίνεται όμως όταν βάλουμε στην εξίσωση τον -παρεξηγημένο αν μη τι άλλο- ανεμιστήρα οροφής; Εκεί το πράγμα αλλάζει, και θα εξηγήσουμε αμέσως παρακάτω το γιατί, συγκρίνοντας τους βασικότερους παράγοντες που θα μας οδηγήσουν στο συμπέρασμα μας: Τι συμφέρει τελικά περισσότερο;

Την κάνει τη δουλειά;

Δεν γινόταν να μην ξεκινήσουμε την ανάλυση με την απάντηση στο βασικότερο ερώτημα που προκύπτει στον κάθε αναγνώστη που έκατσε να διαβάσει αυτό το άρθρο. Το κλιματιστικό γνωρίζουμε ακριβώς τι προσφέρει, τι πρέπει να κάνουμε και τι να μην κάνουμε για τη σωστή χρήση του, και πόσο περίπου θα μας κοστίσει τουλάχιστον η αγορά του (για την κατανάλωση θα τα πούμε παρακάτω). Μπορούν λοιπόν οι δυνατότητες του ανεμιστήρα οροφής να συγκριθούν με εκείνες του κλιματιστικού

Η απάντηση είναι απλή: Αναλογικά, ναι. Έχοντας παρεξηγήσει τους ανεμιστήρες οροφής από τότε που πηγαίναμε σχολείο (φυσικά θυμάστε ότι δροσιζεται μόνο αυτός που καθόταν ακριβώς κάτω από τον παμπάλαιο ανεμιστήρα της τάξης), νομίζουμε ότι ο ανεμιστήρας οροφής είναι απλά μία ελαφρώς βελτιωμένη έκδοση του κλασικού ανεμιστήρα δαπέδου, όμως αυτό δεν ισχύει.


 

Τουναντίον, ο ανεμιστήρας οροφής αποτελεί μια αξιοπρεπέστατη λύση δροσιάς για τον χώρο. Ναι, δεν θα δροσίσει άλλα δωμάτια πέραν του δωματίου στο οποίο είναι τοποθετημένος, όπως θα έκανε ένα κλιματιστικό, όμως εκεί που θα τοποθετηθεί, θα προσφέρει μόνιμη δροσιά, ανανεώνοντας τον αέρα χωρίς αυτή την έντονα ξερή αίσθηση που δημιουργείται από την έντονη χρήση του κλιματιστικού. Ιδίως όταν μιλάμε για ανεμιστήρα οροφής νέας γενιάς, η απόδοση του πραγματικά εκπλήσσει. Φυσικά, τα παραπάνω ισχύουν και έχουν νόημα αν λάβουμε υπόψη την διαφορά τιμής μεταξύ ανεμιστήρα οροφής και κλιματιστικού, το οποίο θα συζητήσουμε αμέσως παρακάτω.

 

Η τιμή και η κατανάλωση

Το είπαμε και παραπάνω, η σύγκριση μεταξύ ανεμιστήρα οροφής και κλιματιστικού γίνεται θεμιτή όταν βάλουμε στην εξίσωση το πόσο μεγάλη διαφορά τιμής έχουν μεταξύ τους. Για να πάρεις ένα μεσαίου μεγέθους κλιματιστικό της προκοπής, το οποίο θα έχει μια καλή ενεργειακή κλάση και θα δροσίζει για ώρα, με ποιότητα και μεγάλο εύρος, χρειάζεται τουλάχιστον 500-600 ευρώ. Αντιθέτως, μπορείς για παράδειγμα να βρεις στο φυλλάδιο Κωτσόβολος έναν πρωτοκλασάτο ανεμιστήρα οροφής με λιγότερα από 200 ευρώ. Και αν η διαφορά των 400 ευρώ δεν σου φαίνεται μεγάλη για να πεις ότι αξίζει να κάνεις την επένδυση, λάβε υπόψη και την κατανάλωση.


Ένα κλιματιστικό θα καταναλώσει κατά μέσο όρο 900-1500W την ώρα, ενώ ο ανεμιστήρας οροφής θα κυμανθεί από 50 έως 175W. Η μέγιστη δηλαδή κατανάλωση του ανεμιστήρα οροφής, είναι κατά 4 σχεδόν φορές μικρότερη από την ελάχιστη του κλιματιστικού. 

 

Και τον χειμώνα τι γίνεται;

Αφού είπαμε τα βασικά, πάμε και σε μια λεπτομέρεια που μπορεί να μην είναι ευρέως γνωστή, όμως κάνει τη διαφορά. Αν ευλόγως αναρωτιέται κάποιος τι χρησιμότητα θα είχε να κρεμάσεις έναν ανεμιστήρα οροφής στο σαλόνι ή το υπνοδωμάτιο σου, αφού θα τον χρησιμοποιήσετε μόνο για 3 μήνες, υπάρχει απάντηση: Αν ο ανεμιστήρας οροφής διαθέτει την λειτουργία αντίστροφης περιστροφής, τους χειμωνιάτικους μήνες μπορεί να ανακατεύει τον αέρα του χώρου και να οδηγεί τον θερμό αέρα προς τα κάτω. Εννοείται ότι μπορεί μόνο να λειτουργήσει υποστηρικτικά σε κάποιο άλλο μέσο θέρμανσης, όμως σίγουρα έχει χρησιμότητα και σε μήνες πέραν των καλοκαιρινών.

Συμπερασματικά, ο ανεμιστήρας οροφής αποτελεί μια αξιοπρεπέστατη εναλλακτική για όσους δεν θέλουν ή δεν δύνανται να εγκαταστήσουν κλιματιστικό στον χώρο τους, πάντα τηρουμένων των αναλογιών. Μέχρι λοιπόν να έρθει η ώρα να πάμε παραλία, ας δροσιστούμε όπως μπορούμε!

 

Ειδικές προσφορές


Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι, να κάνετε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook  ή να γραφτείτε στο κανάλι μας στο Telegram . Μπορείτε επίσης να γραφτείτε και στο κανάλι του iTechNews.gr στο  Youtube, όπου μπορείτε να βρείτε πάρα πολλές παρουσιάσεις που έχουμε κάνει! Μην ξεχνάτε να προτιμάτε το iTechNews.gr για τις αγορές σας από τα διάφορα κινεζομάγαζα, βοηθάει όλους, και εσάς, καθότι ότι παίρνω γίνονται συνήθως δώρα σε διαγωνισμούς. Πατήστε στα παρακάτω links ακριβώς πριν κάνετε την αγορά, χωρίς να χρεώνεστε κάτι γι' αυτό και τίποτα άλλο μέχρι να την ολοκληρώσετε.

Ενημέρωση για αγορές από Κίνα και χρεώσεις μετά την 01/07/2021!

admitad affiliate banggood geekbuying aliexprerss
ebay cafago tomtop

Στην περίπτωση που θέλετε ν' αντιγράψετε ή να χρησιμοποιήσετε μέρος ή ολόκληρο το άρθρο, μπορείτε να το κάνετε εφόσον αναφέρετε σαν πηγή το iTechNews.gr.


Μοίρασε την γνώση...

Written by 

Ιατρός, Xiaomi fan και πολύ γκατζετάκιας, ψάχνει καθημερινά για νέα στα βάθη της ανατολής και όχι μόνο.

Σχετικά άρθρα