Η Alibaba παρήγαγε ένα από τα πιο προηγμένα κινέζικα τσιπ στα 5nm! Ανεξαρτοποιούνται οι Κινέζοι!?

Η Alibaba αποκάλυψε ένα νέο τσιπ που βασίζεται σε προηγμένη τεχνολογία 5 νανομέτρων, σηματοδοτώντας ένα ορόσημο στην επιδίωξη της Κίνας για επίτευξη αυτάρκειας στους ημιαγωγούς.

Το νεότερο τσιπ του κινεζικού τεχνολογικού γίγαντα βασίζεται σε μικρο-αρχιτεκτονική που παρέχεται από την Arm, η οποία ανήκει στην SoftBank, σύμφωνα με ανακοίνωση της Τρίτης. Η Alibaba δήλωσε η σιλικόνη θα χρησιμοποιηθεί στα δικά του κέντρα δεδομένων στο «κοντινό μέλλον» και δεν θα πωλείται εμπορικά, τουλάχιστον προς το παρόν.

«Η προσαρμογή των δικών μας τσιπ είναι συνεπής με τις συνεχείς προσπάθειές μας για την ενίσχυση των υπολογιστικών μας δυνατοτήτων με καλύτερη απόδοση και βελτιωμένη ενεργειακή απόδοση», δήλωσε ο Τζεφ Ζάνγκ, πρόεδρος της Alibaba Cloud Intelligence και επικεφαλής του ερευνητικού τμήματος της Alibaba Damo Academy. «Σχεδιάζουμε να χρησιμοποιήσουμε τα τσιπ για να υποστηρίξουμε τρέχουσες και μελλοντικές επιχειρήσεις σε όλο το οικοσύστημα του Ομίλου Alibaba».

Με την πανδημία να τροφοδοτεί την αυξανόμενη ζήτηση για υπηρεσίες cloud, οι τεχνολογικοί γίγαντες παγκοσμίως αναζητούν ολοένα και πιο ισχυρούς και ενεργειακά αποδοτικούς ημιαγωγούς για να αποκτήσουν πλεονέκτημα. Το τσιπ της Alibaba είναι ένα από τα πιο προηγμένα από μια κινεζική εταιρεία, καθώς μαζί με τους παγκόσμιους αντιπάλους της, όπως η Amazon και η Google, αντικαθιστά σταδιακά τη σιλικόνη από τους παραδοσιακούς κατασκευαστές τσιπ όπως η Intel και η Advanced Micro Devices με προϊόντα προσαρμοσμένα για τα κέντρα δεδομένων και τον φόρτο εργασίας τους.

Η εξέλιξη σηματοδοτεί τον τρόπο με τον οποίο η προσπάθεια της Κίνας να οικοδομήσει μια βιομηχανία ημιαγωγών που παράγεται στο σπίτι αποδίδει καρπούς. Η κυβέρνηση του Σι Τζινπίνγκ κατέστησε την τεχνολογική αυτάρκεια κορυφαία εθνική προτεραιότητα, χώρια τα δισεκατομμύρια κυβερνητικής χρηματοδότησης και προσφέροντας ένα ευρύ φάσμα πολιτικής υποστήριξης για να βοηθήσει τις τοπικές επιχειρήσεις να ξεπεράσουν τις κυρώσεις των ΗΠΑ στη βιομηχανία.

Η Alibaba είναι μία από τις πολλές κινεζικές εταιρείες που ανταποκρίθηκαν στην έκκληση του Πεκίνου να επενδύσει στις τεχνολογίες αιχμής και στις παραγωγικές δυνατότητες. Γνωστό ως Yitian 710, το τσιπ που είναι βασισμένο στην τεχνολογία της Arm είναι ο τρίτος ημιαγωγός που εισήγαγε ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου από το 2019.

Αλλά έχοντας περιορισμένες εγχώριες δυνατότητες κατασκευής ημιαγωγών, η Alibaba πιθανότατα θα πρέπει να αναθέσει την παραγωγή σε εξωτερικούς συνεργάτες. Ενώ η εταιρεία δεν αποκάλυψε τον κατασκευαστικό της εταίρο, η Taiwan Semiconductor Manufacturing και η Samsung Electronics της Νότιας Κορέας είναι οι μόνες δύο εταιρείες ικανές να παράγουν μαζικά τσιπ 5-nm.

Κάθε νανόμετρο, ίσο με το ένα δισεκατομμυριοστό του μέτρου, μετρά το μέγεθος των τρανζίστορ μέσα σε ένα τσιπ. Κάνοντας τα μικρότερα, οι κατασκευαστές μπορούν να στριμώξουν περισσότερα από αυτά για να κάνουν τους ημιαγωγούς μικρότερους και πιο ισχυρούς. Η Apple είναι μεταξύ άλλων εταιρειών που χρησιμοποιούν την κορυφαία τεχνολογία για τα τσιπ που τροφοδοτούν τα iPhone και τα Mac της.

 

Ειδικές προσφορές


Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι, να κάνετε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook  ή να γραφτείτε στο κανάλι μας στο Telegram . Μπορείτε επίσης να γραφτείτε και στο κανάλι του iTechNews.gr στο  Youtube, όπου μπορείτε να βρείτε πάρα πολλές παρουσιάσεις που έχουμε κάνει! Μην ξεχνάτε να προτιμάτε το iTechNews.gr για τις αγορές σας από τα διάφορα κινεζομάγαζα, βοηθάει όλους, και εσάς, καθότι ότι παίρνω γίνονται συνήθως δώρα σε διαγωνισμούς. Πατήστε στα παρακάτω links ακριβώς πριν κάνετε την αγορά, χωρίς να χρεώνεστε κάτι γι' αυτό και τίποτα άλλο μέχρι να την ολοκληρώσετε. Μην ξεχάσετε να βρείτε όλα τα άρθρα μας στις ειδήσεις της Google.

Ενημέρωση για αγορές από Κίνα και χρεώσεις μετά την 01/07/2021!

admitad affiliate banggood geekbuying aliexprerss
ebay cafago tomtop

Στην περίπτωση που θέλετε ν' αντιγράψετε ή να χρησιμοποιήσετε μέρος ή ολόκληρο το άρθρο, μπορείτε να το κάνετε εφόσον αναφέρετε σαν πηγή το iTechNews.gr.


 

Πηγή

Μοίρασε την γνώση...

Written by 

Ιατρός, Xiaomi fan και πολύ γκατζετάκιας, ψάχνει καθημερινά για νέα στα βάθη της ανατολής και όχι μόνο.

Σχετικά άρθρα