Ηλεκτρικό αυτοκίνητο; Καλή τύχη με τη φόρτιση

Οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων αυξάνονται κατακόρυφα στην Ευρώπη, αλλά η εγκατάσταση υποδομών φόρτισης προκαλεί εμπόδια.

Εκατομμύρια ευρωπαΐοι και αμερικανικοί πολίτες που σκοπεύουν να σταματήσουν σταδιακά τη χρήση κινητήρων καύσης τα επόμενα 15 χρόνια πρέπει πρώτα να καλυφθούν επαρκώς σε επίπεδο υποδομών αναφορικά με τη φόρτιση σταθευμένων ηλεκτρικών αυτοκινήτων στο δρόμο.

Ενώ οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων (EV) αυξάνονται κατακόρυφα στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, η καθυστέρηση στην εγκατάσταση υποδομών φόρτισης προκαλεί εμπόδια.


Συχνά τοπικές αρχές με περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες έχουν άλλες προτεραιότητες από την εγκατάσταση δικτύου σημείων φόρτισης, το οποίο θα επέτρεπε στους ιδιοκτήτες να διασφαλίζουν ότι τα ηλεκτρικά τους οχήματα θα είναι πάντα επαρκώς φορτισμένα.

″Είναι πραγματικά δύσκολο να αντιμετωπιστεί η φόρτιση αυτικινήτων στους δρόμους έξω από τις κατοικίες των ιδιοκτητών τους. Δεν υπάρχουν πολλές εταιρείες που ασχολούνται με αυτό το ζήτημα”, δήλωσε ο Χιου Μακένζι, διευθύνων σύμβουλος της Trojan Energy.

H Trojan έχει αναπτύξει έναν φορτιστή, ο οποίος δοκιμάζεται σε κατοικημένους δρόμους σε δύο δήμους του Λονδίνου, όπου οι ιδιοκτήτες ηλεκτρικών αυτοκινήτων τοποθετούν ένα κοντό κοντάρι σε πρίζες βυθισμένες στο πεζοδρόμιο και στη συνέχεια συνδέουν το αυτοκίνητό τους.

Ο Τιμ Γουίν, οδηγός της Uber που φορτίζει το Nissan Leaf του κάθε μέρα, χρησιμοποιεί το σύστημα στο Μπρεντ, στο βόρειο Λονδίνο.

Ο οδηγός της Uber, Tim Win συνδέει...NICK CAREY VIA REUTERS
Ο οδηγός της Uber, Tim Win συνδέει το ηλεκτρικό Nissan Leaf του σε ένα σύστημα φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στο δρόμο που αναπτύχθηκε από την startup Trojan Energy στο Λονδίνο, Βρετανία, 2 Αυγούστου 2021. Εικόνα που λήφθηκε στις 2 Αυγούστου 2021. REUTERS/Nick Carey

″Αφού οδηγούσα όλη μέρα, θέλω να επιστρέψω στο σπίτι και να συνδέσω το αμάξι μου”, δήλωσε στο Reuters ο Γουίν, 39 ετών, ο οποίος χρησιμοποίησε στο παρελθόν ένα γρήγορο φορτιστή EV για να φορτιστεί σε 20 λεπτά, αλλά μερικές φορές αναγκαζόταν να περιμένει στην ουρά για σχεδόν μία ώρα.

Ένας «ταρίφας» που χρησιμοποιεί ένα από τα νέα ηλεκτρικά μαύρα ταξί του Λονδίνου είπε στο Reuters ότι συχνά οδηγούσε μεταξύ διάφορων σημείων φόρτισης, χάνοντας κούρσες, για να διαπιστώσει ότι τα σημεία είτε ήταν ήδη σε χρήση από άλλους οδηγούς είτε εκτός λειτουργίας.

Περιορισμός κόστους

Όπως και το λανσάρισμα καλωδίων οπτικών ινών για εξαιρετικά γρήγορη ευρυζωνική σύνδεση, η αστική φόρτιση στο δρόμο με φορτιστές ή ακόμα και ασύρματη, θα κοστίσει πολλά δισεκατομμύρια.

Λύσεις όπως αυτές της Trojan είναι ακριβές επειδή απαιτούν συνδέσεις δικτύου. Και επειδή δεν υπάρχουν ακόμη αρκετοί ιδιοκτήτες ηλεκτρικών οχημάτων για να εξασφαλίσουν γρήγορη επιστροφή, επιχορηγούνται κατά 75% από τη βρετανική κυβέρνηση.

Οι φορτιστές της Trojan κοστίζουν περίπου 7.000 λίρες (8.250 ευρώ) για την κατασκευή και την εγκατάστασή τους αλλά ο Μακένζι υποστηρίζει ότι αν το κόστος τους μειωθεί στα 4.500 λίρες (5.310 ευρώ), θα είναι αποδεκτοί στους ιδιώτες επενδυτές.

Ωστόσο και πάλι οι τοπικές αρχές θα πρέπει να προμηθευτούν μεγάλες ποσότητες.

Ακόμα και οι εμπλεκόμενες τοπικές αρχές όπως το Brent, που δοκιμάζουν φορτιστές με σύνδεση σε φανοστάτες και άλλες λύσεις, απλώς δεν διαθέτουν τα απαραίτητα μετρητά.

Ο Tiμ Μάρτιν, διευθυντής σχεδιασμού μεταφορών του δημοτικού συμβουλίου του Brent, λέει ότι οι φορτιστές κοστίζουν περίπου 2.000 λίρες (2.360 ευρώ) και οι γρήγοροι φορτιστές περίπου 15.000 λίρες (17.680 ευρώ), οπότε οι επιδοτήσεις είναι η μόνη επιλογή.

″Η προοπτική να μπορέσουμε να τους χρηματοδοτήσουμε από τους δικούς μας προϋπολογισμούς είναι σχεδόν μηδενική”, τόνισε ο Μάρτιν.

Με βάση τις εγγραφές αυτοκινήτων και τις άδειες στάθμευσης, η startup εταιρεία φορτιστών char.gy εκτιμά ότι υπάρχουν μεταξύ 5 και 10 εκατομμυρίων αυτοκινήτων στο Λονδίνο, εκ των οποίων περίπου το 76% σταθμεύουν στο δρόμο.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι το σύνολο αντιστοιχεί περίπου στο 40% για τα 33 εκατομμύρια αυτοκίνητα της Βρετανίας, ενώ περίπου το 40% των Αμερικανών δεν ζει σε μονοκατοικίες με γκαράζ.

Και ενώ η άνοδος των υπηρεσιών κοινής χρήσης αυτοκινήτων μπορεί να μειώσει την ανάγκη για φόρτιση στο δρόμο, δεν είναι σαφές κατά πόσο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Char.gy Ρίτσαρντ Στόμπαρτ εκτιμά ότι η Βρετανία θα χρειαστεί μισό εκατομμύριο φορτιστές στο δρόμο έως το 2030, όταν περίπου τα μισά αυτοκίνητα της χώρας θα είναι ηλεκτρικά. Η Char.gy διαχειρίζεται ένα δίκτυο περίπου 1.000 φορτιστών στο δρόμο στη Βρετανία που κοστίζουν περίπου 1.800 λίρες για την κατασκευή και την εγκατάσταση.

Αν και υπάρχουν κυβερνητικές επιδοτήσεις, είπε ο Στόμπαρτ, οι τοπικές αρχές συχνά στερούνται τους πόρους.

O Λεξ Χάρτμαν, Διευθύνων Σύμβουλος της ubitricity, μιας θυγαγτρικής της Shell, εκτιμά ότι σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, περίπου το 60% των ιδιοκτητών ηλκετρικών αυτοκινήτων στην Ευρώπη θα χρειαστούν δημόσια φόρτιση.

″Θα χρειαστείτε φορτιστές στο σπίτι, στη δουλειά, στο σούπερ μάρκετ, θα χρειαστείτε γρήγορη φόρτιση, αλλά κυρίως φόρτιση παντού”, τόνισε ο Χάρτμαν.

″Εάν η υποδομή δεν υπάρχει τότε οι άνθρωποι θα διστάσουν να αγοράσουν ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, εκτός αν αναγκαστούν”.

Η Ευρώπη διαθέτει πάνω από 90 εκατομμύρια φανοστάτες, εκ των οποίων εκατομμύρια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για φόρτιση, δήλωσε ο Χάρτμαν, του οποίου η εταιρεία λειτουργεί επίσης ένα δίκτυο φορτιστών στο Βερολίνο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γνωρίζει ότι οι αστικοί φορτιστές ”θα είναι απαραίτητοι για να πείσουν όλο και περισσότερους καταναλωτές να χρησιμοποιούν ηλεκτρικό ρεύμα” και έχει δημιουργήσει μια ομάδα εμπειρογνωμόνων που θα συμβουλεύει τις πόλεις για τον τρόπο εφαρμογής τους, δήλωσε ένας εκπρόσωπός της.

Ειδικές προσφορές


Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι, να κάνετε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook  ή να γραφτείτε στο κανάλι μας στο Telegram . Μπορείτε επίσης να γραφτείτε και στο κανάλι του iTechNews.gr στο  Youtube, όπου μπορείτε να βρείτε πάρα πολλές παρουσιάσεις που έχουμε κάνει! Μην ξεχνάτε να προτιμάτε το iTechNews.gr για τις αγορές σας από τα διάφορα κινεζομάγαζα, βοηθάει όλους, και εσάς, καθότι ότι παίρνω γίνονται συνήθως δώρα σε διαγωνισμούς. Πατήστε στα παρακάτω links ακριβώς πριν κάνετε την αγορά, χωρίς να χρεώνεστε κάτι γι' αυτό και τίποτα άλλο μέχρι να την ολοκληρώσετε. Μην ξεχάσετε να βρείτε όλα τα άρθρα μας στις ειδήσεις της Google.

Ενημέρωση για αγορές από Κίνα και χρεώσεις μετά την 01/07/2021!

admitad affiliate banggood geekbuying aliexprerss
ebay cafago tomtop

Στην περίπτωση που θέλετε ν' αντιγράψετε ή να χρησιμοποιήσετε μέρος ή ολόκληρο το άρθρο, μπορείτε να το κάνετε εφόσον αναφέρετε σαν πηγή το iTechNews.gr.


 

Πηγή

Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι για τις πιο HOT προσφορές της ημέρας  και ακόμη περισσότερες  στο κανάλι μου στο Telegram και κάντε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook.

Θα χαρώ να βοηθήσω και να απαντήσω απορίες σας. Θα με βρείτε στο Messenger ως Unpackman Review. Αφήστε μου ένα σχόλιο στο βίντεο ή στείλετε μου ένα email στο [email protected]. Κάντε SUBSCRIBE και πατήστε την ειδοποίηση () στο κανάλι μου.

Unpackman

Μοίρασε την γνώση...

Written by 

Όταν το unpacking γίνεται τρόπος ζωής και η τεχνολογία μεράκι τότε.......... ένας Unpackman γεννιέται!!!

Σχετικά άρθρα