Windows XP: Τα θυμάστε? Κλείσανε τα 20 χρόνια! Χρόνια σου Πολλά XP!

Νωρίτερα αυτό το μήνα, τα Windows 11 ήρθαν μέσω επίσημης κυκλοφορίας στους καταναλωτές. Το νέο λειτουργικό φέρει νέες δυνατότητες, επανασχεδιασμός της γραφικής διεπαφής χρήστη και απογοητεύσεις με τις υποχρεωτικές απαιτήσεις για αναβάθμιση, όπως το TPM 2.0, κάτι που κάνουν κάποιον να εκτιμήσει λίγο περισσότερο μερικές από τις «παλιές καλές μέρες» των λειτουργικών συστημάτων.

Ενώ η 25η Οκτωβρίου 2021 σηματοδότησε την 20ή επέτειο για τα Windows XP, σηματοδότησε επίσης τη ροή των λειτουργιών που συνεχίστηκαν και στις μελλοντικές επαναλήψεις των Windows. Κατασκευασμένα στον πυρήνα των Windows NT αντί για τον πυρήνα των Windows 95, τα Windows XP ήταν η εξέλιξη τόσο των Windows Me όσο και των Windows 2000.

Με τη ευρεία δυσαρέσκεια που είχαν τα Windows Me, τα Windows XP έφεραν μαζί τους αξιοσημείωτες βελτιώσεις στην αξιοπιστία και την απόδοση. Ενώ η διεπαφή του μενού Έναρξη είχε ξεκινήσει με τα Windows 95 χρόνια νωρίτερα, είδε μια αξιοσημείωτη βελτίωση στην προσαρμογή και τις δυνατότητες. Το μενού Έναρξη άλλαξε ώστε να περιλαμβάνει δύο στήλες, με το αριστερό να εστιάζει στο εγκατεστημένο λογισμικό και το δεξί να παρέχει εύκολη πρόσβαση σε φακέλους για έγγραφα, πρόσφατα αρχεία/έγγραφα, εικόνες, μουσική και Ο Υπολογιστής μου, μεταξύ άλλων σημαντικών περιοχών όπως ο Πίνακας Ελέγχου, η Αναζήτηση και η Εκτέλεση.


Αν και τα χρώματα του μενού Έναρξη και της γραμμής εργασιών από προεπιλογή ήταν ελαφρώς πολωτικά, ήταν διαθέσιμη η επιλογή επαναφοράς σε μια πιο κλασική εμφάνιση του μενού Έναρξη. Φυσικά, το μενού Έναρξη θα συνεχιστεί σε μελλοντικές επαναλήψεις και εκδόσεις των Windows XP και πέρα, λαμβάνοντας διαφορετικούς παράγοντες μορφής όπως στα Windows 8 και επιστρέφοντας σε πιο παραδοσιακές εμφανίσεις στα Windows 10. Εκτός από το μενού Έναρξη, η γραμμή εργασιών ήταν επίσης σε θέση για ομαδοποίηση παραθύρων που ανοίγονται από την ίδια εφαρμογή για πρώτη φορά και παροχή πρόσβασης σε ένα μενού με βάση τα συμφραζόμενα που θα εμφανίζει κάθε στοιχείο που ομαδοποιήθηκε.

Για πρώτη φορά στα Windows, εφαρμόστηκε η Γρήγορη εναλλαγή χρηστών. Αυτό επέτρεψε σε πολλούς χρήστες να αλλάξουν ενεργούς λογαριασμούς χωρίς να χρειάζεται να κλείσουν όλες τις ανοιχτές εφαρμογές ή να αποσυνδεθούν, δημιουργώντας καλύτερες ροές εργασίας όταν επέστρεφαν στην περίοδο λειτουργίας τους.


Όσον αφορά τις βελτιώσεις απόδοσης, τα Windows XP επέτρεψαν μειωμένους χρόνους εκκίνησης και εκκίνησης λογισμικού μέσω της χρήσης προανάκτησης δεδομένων. Άλλες αξιοσημείωτες βελτιώσεις περιλάμβαναν το DirectX 8.1, την εφαρμογή της απόδοσης γραμματοσειρών ClearType σε οθόνες LCD και τη βελτιωμένη αξιοπιστία του συστήματος με λειτουργίες όπως η Επαναφορά Συστήματος.

Η Microsoft πούλησε τα Windows XP σε διάφορες εκδόσεις όλα αυτά τα χρόνια. Από την Home Edition, την Professional Edition και την Windows XP Media Center Edition, η Microsoft προσπάθησε να καλύψει πιο συγκεκριμένες περιπτώσεις χρήσης με βάση τον επιθυμητό καταναλωτή ή επιχείρηση. Για παράδειγμα, μια έκδοση που ονομάζεται Windows XP Tablet PC Edition περιείχε χαρακτηριστικά ειδικά για την εισαγωγή γραφίδας/στυλό. Επιπλέον, καλύπτοντας την αρχιτεκτονική 64-bit, η Microsoft κυκλοφόρησε τα Windows XP Professional x64 Edition.

Το σχέδιο για καλύτερες εκδόσεις των Windows φαίνεται στην αρχιτεκτονική προϊόντων των Windows XP. Ενώ είναι τώρα 20 ετών, εξακολουθεί να παρέχει στη Microsoft εξαιρετικά σημεία αναφοράς για ανάπτυξη και βελτίωση.

Εγώ πάντως έχω να προσθέσω ότι είναι το καλύτερο και πιο σταθερό λειτουργικό που έχει περάσει από τα χέρια μου και έχουν περάσει πολλά! Υπόψιν η πρώτη μου επαφή ήταν με τα Windows 3.1, ενώ έχω δοκιμάσει όλες τις μετέπειτα εκδόσεις, ακόμα και τα Windows ME ή Windows Vista! Τι λέτε εσείς!?

 

Ειδικές προσφορές


Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι, να κάνετε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook  ή να γραφτείτε στο κανάλι μας στο Telegram . Μπορείτε επίσης να γραφτείτε και στο κανάλι του iTechNews.gr στο  Youtube, όπου μπορείτε να βρείτε πάρα πολλές παρουσιάσεις που έχουμε κάνει! Μην ξεχνάτε να προτιμάτε το iTechNews.gr για τις αγορές σας από τα διάφορα κινεζομάγαζα, βοηθάει όλους, και εσάς, καθότι ότι παίρνω γίνονται συνήθως δώρα σε διαγωνισμούς. Πατήστε στα παρακάτω links ακριβώς πριν κάνετε την αγορά, χωρίς να χρεώνεστε κάτι γι' αυτό και τίποτα άλλο μέχρι να την ολοκληρώσετε. Μην ξεχάσετε να βρείτε όλα τα άρθρα μας στις ειδήσεις της Google.

Ενημέρωση για αγορές από Κίνα και χρεώσεις μετά την 01/07/2021!

admitad affiliate banggood geekbuying aliexprerss
ebay cafago tomtop

Στην περίπτωση που θέλετε ν' αντιγράψετε ή να χρησιμοποιήσετε μέρος ή ολόκληρο το άρθρο, μπορείτε να το κάνετε εφόσον αναφέρετε σαν πηγή το iTechNews.gr.


 

Πηγή

Μοίρασε την γνώση...

Written by 

Ιατρός, Xiaomi fan και πολύ γκατζετάκιας, ψάχνει καθημερινά για νέα στα βάθη της ανατολής και όχι μόνο.

Σχετικά άρθρα