Δείτε γιατί η Ενεργή Ακύρωση Θορύβου (ANC) δεν είναι άλλο ένα τέχνασμα μάρκετινγκ!

Στη σημερινή εποχή, το να έχετε ένα ζευγάρι ακουστικά είναι σχεδόν απαραίτητο. Είτε ταξιδεύετε είτε απλώς περπατάτε, η αναπαραγωγή περιεχομένου είναι μια νέα τάση που αναπτύσσεται συνεχώς και, για να είμαστε ευγενικοί, οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν ακουστικά για να μπορούν να ακούν ό,τι θέλουν χωρίς να ενοχλούν άλλα άτομα.

Τα περισσότερα ακουστικά σήμερα είναι διαθέσιμα σε πολλά μεγέθη, σχήματα και χρώματα, αλλά κάτι που έχει γίνει ολοένα και πιο συνηθισμένο είναι αυτή η δυνατότητα που ονομάζεται Active Noise Cancellation ή ANC. Αυτό βοηθά στον συντονισμό του θορύβου από τον έξω κόσμο να παρέχει μια καλύτερη εμπειρία ακρόασης, χωρίς ανεπιθύμητους θορύβους και φωνές.

Έχοντας ειπωθεί, ωστόσο, μπορεί να είστε περίεργοι για το πώς λειτουργεί το ANC ή η Ενεργή Ακύρωση Θορύβου και, εάν είναι χρήσιμη ή όχι; Αυτή είναι η ερώτηση που θα απαντήσουμε σήμερα, με την πρόθεση να εξηγήσουμε πώς αυτό δεν είναι απλώς άλλο ένα τέχνασμα για εκμετάλλευση από τις επωνυμίες.


 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΝΕΡΓΗ ΑΚΥΡΩΣΗ ΘΟΡΥΒΟΥ ΚΑΙ ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ;

Για να το θέσω απλά, το ANC είναι ο συνδυασμός δύο πτυχών, του υλικού και του υλικολογισμικού ή του λογισμικού του οποίου το τελικό αποτέλεσμα μειώνει τον εξωτερικό θόρυβο όταν ακούτε από τα ακουστικά σας.

Διαφέρει από την κανονική απομόνωση θορύβου, η οποία είναι μια πρωτόγονη λύση για τη σίγαση του ήχου μέσω μιας σφράγισης χρησιμοποιώντας τα ακουστικά σας ή άκρα σιλικόνης ή καουτσούκ στα ακουστικά. Εν τω μεταξύ, το ANC ακούει και ακυρώνει αυτούς τους ανεπιθύμητους θορύβους.


Πως λειτουργεί, λοιπόν? Είναι αρκετά απλό. Τα ακουστικά σας συνοδεύονται από μικρόφωνα, αλλά αυτά τα μικρόφωνα δεν βοηθούν κατά τη διάρκεια των κλήσεων, αλλά ακούν τον ήχο, είτε πρόκειται για διερχόμενο αυτοκίνητο είτε για μια δυνατή κραυγή. Παίρνει αυτόν τον ήχο που μπορεί να βρεις δυσάρεστο ή δυνατό.

Αφού το μικρόφωνο συλλάβει τον ήχο, το σύστημα ANC στα ακουστικά σας καταγράφει τα ηχητικά κύματα που παράγει αυτός ο εξωτερικός θόρυβος. Στη συνέχεια, παράγει το δικό του αντίθετο ηχητικό κύμα, το οποίο είναι ίσο όταν πρόκειται για το πλάτος, αλλά στην πραγματικότητα είναι το αντίστροφο του αρχικού κύματος, δημιουργώντας μια παρεμβολή, ακυρώνοντας τα δύο κύματα, με αποτέλεσμα ένα πιο επίπεδο κύμα.

Αυτό το κύμα παίζει παράλληλα με τη μουσική σας και, λόγω του σχετικά γρήγορου χρόνου διαδικασίας, δεν παρατηρείτε αυτή τη διαδικασία ακύρωσης και απλώς ακούτε το τελικό κύμα, το οποίο είναι πιο ήσυχο.

Σημειώστε ότι υπάρχουν μερικά όρια σε αυτήν την τεχνολογία που την καθιστά λιγότερο χρήσιμη σε μερικές περιπτώσεις. Είναι αρκετά γρήγορο, αλλά δεν εμφανίζεται σε πραγματικό χρόνο, πράγμα που σημαίνει ότι το ANC θα λειτουργεί καλύτερα με ήχους χαμηλής συχνότητας σε σύγκριση με ήχους υψηλότερης έντασης, όπως η ανθρώπινη ομιλία.

Για παράδειγμα, τα ANC ακουστικά σας  πιθανότατα μπορούν να μειώσουν και να ακυρώσουν τον θόρυβο από το κλιματιστικό και το αυτοκίνητό σας, αλλά όταν πρόκειται για μια κόρνα αυτοκινήτου, η οποία είναι ξαφνική και δυνατή, το ANC δεν θα είναι τόσο αποτελεσματικό.

 

Ποια ακουστικά με ANC είναι καλύτερα, εξωτερικά ή εσωτερικά!?

Ο μεγαλύτερος μύθος γύρω από το ANC είναι ότι βελτιώνει την ποιότητα του ήχου των ακουστικών σας, κάτι που στην πραγματικότητα είναι ψευδές. Βοηθά στη σαφήνεια των πραγμάτων σε κάποιο βαθμό, ειδικά στην ομιλία, όπως τα podcast, αλλά η διαφορά δεν είναι τόσο μεγάλη όσο κάποιοι θα σας έκαναν να πιστέψετε.

Όταν πρόκειται για την καλύτερη περίπτωση χρήσης ακουστικών, εσωτερικών ή εξωτερικό με δυνατότητα ακύρωσης ενεργού θορύβου, το καλύτερο σενάριο που έρχεται στο μυαλό είναι το ταξίδι. Εάν διαθέτετε ένα ζευγάρι ακουστικών ANC και ταξιδεύετε μέσω πτήσης, το δυνατό στροβιλισμό του κινητήρα μπορεί να ακυρωθεί σε κάποιο βαθμό, κάτι που μπορεί στη συνέχεια να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε ή απλώς να απολαύσετε το περιεχόμενο που θέλετε να παίξετε.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα μειονεκτήματα στο ANC, καθώς η λειτουργία οδηγεί σε μείωση της διάρκειας ζωής της μπαταρίας. Τα περισσότερα ακουστικά χάνουν περίπου μία ώρα ή περισσότερο από τη συνολική φόρτισή τους με το ANC να λειτουργεί για ολόκληρη την περίοδο αναπαραγωγής, επομένως, εάν βρίσκεστε σε μεγάλη πτήση, ίσως αφήστε τα ακουστικά να ξεκουραστούν για κάποιο χρονικό διάστημα αντί για συνεχή χρήση.

Ένα άλλο σημαντικό μειονέκτημα είναι η μείωση της επίγνωσης, καθώς με το ANC ενεργοποιημένο, ειδικά στην περίπτωση των ακουστικών, μπορεί να χάσετε να ακούσετε χαμηλότερες κόρνες ή κάποιος να σας καλέσει, κάτι που δεν είναι κάτι που θέλετε όταν περπατάτε. Ορισμένα ακουστικά διαθέτουν λειτουργία διαφάνειας που αφήνει τον εξωτερικό θόρυβο να εισχωρήσει, οπότε αυτό μπορεί να βοηθήσει σε αυτό το σενάριο.

Συνολικά, η ενεργή ακύρωση θορύβου έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της, και παρόλο που δεν είναι ένα τέχνασμα όπως μπορεί να πουν ορισμένοι, τα οικονομικά ακουστικά σπάνια προσφέρουν το πλήρες αποτέλεσμα του ANC. Για την καλύτερη εμπειρία, θα πρέπει να ξοδέψετε λίγα μετρητά παραπάνω, οπότε είναι πιο λογικό να ξοδέψετε αυτό το ποσό σε ένα εξωτερικό ακουστικό αντί για ένα in-ear ακουστικό, καθώς τα ακουστικά αυτά είναι καλύτερα στο ANC λόγω κατασκευής.

Μία μεγάλη λίστα από ακουστικά, εξωτερικά ή in-ear, που τα περισσότερα σας τα έχω παρουσιάσει, με την δυνατότητα για Ενεργή Ακύρωση Θορύβου, μπορείτε να βρείτε εδώ.

 

Ειδικές προσφορές


Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι, να κάνετε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook  ή να γραφτείτε στο κανάλι μας στο Telegram . Μπορείτε επίσης να γραφτείτε και στο κανάλι του iTechNews.gr στο  Youtube, όπου μπορείτε να βρείτε πάρα πολλές παρουσιάσεις που έχουμε κάνει! Μην ξεχνάτε να προτιμάτε το iTechNews.gr για τις αγορές σας από τα διάφορα κινεζομάγαζα, βοηθάει όλους, και εσάς, καθότι ότι παίρνω γίνονται συνήθως δώρα σε διαγωνισμούς. Πατήστε στα παρακάτω links ακριβώς πριν κάνετε την αγορά, χωρίς να χρεώνεστε κάτι γι' αυτό και τίποτα άλλο μέχρι να την ολοκληρώσετε. Μην ξεχάσετε να βρείτε όλα τα άρθρα μας στις ειδήσεις της Google.

Ενημέρωση για αγορές από Κίνα και χρεώσεις μετά την 01/07/2021!

admitad affiliate banggood geekbuying aliexprerss
ebay cafago tomtop

Στην περίπτωση που θέλετε ν' αντιγράψετε ή να χρησιμοποιήσετε μέρος ή ολόκληρο το άρθρο, μπορείτε να το κάνετε εφόσον αναφέρετε σαν πηγή το iTechNews.gr.


 

Πηγή

Μοίρασε την γνώση...

Written by 

Ιατρός, Xiaomi fan και πολύ γκατζετάκιας, ψάχνει καθημερινά για νέα στα βάθη της ανατολής και όχι μόνο.

Σχετικά άρθρα