Πριν την παγκόσμια κυριαρχία της Apple και του Android, το άθραυστο Nokia ήταν ΤΟ κινητό τηλέφωνο! Αλήθεια, το θυμάται/είχε κανείς?

Μοίρασε την γνώση...

Είτε πρόκειται για το μοντέλο 3310/3330 που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2000 είτε για το μοντέλο 6110 από τη δεκαετία του ’90, τα τηλέφωνα Nokia ήταν πάντα συνώνυμα της στιβαρότητας και της ανθεκτικότητας. Και είχαν και παιχνίδια.

Coupons from Banggood

Τον Οκτώβριο του 2016, ένα κινητό τηλέφωνο έσωσε τη ζωή ενός άνδρα στο Αφγανιστάν όταν μια σφαίρα έπεσε στη συσκευή αντί στο σώμα του. Ομοίως, το 2012, ένα άτομο που κινηματογράφιζε μια μάχη μεταξύ ανταρτών και στρατού στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο Συρία είχε ένα βασικό πληκτρολόγιο για να ευχαριστήσει όταν έπιασε μια σφαίρα και έσωσε τον ιδιοκτήτη του.

Διαφήμιση

Όπως ήταν αναμενόμενο, και τα δύο τηλέφωνα κατασκευάστηκαν από κανέναν άλλον από τη φινλανδική πολυεθνική εταιρεία τηλεπικοινωνιών, τη Nokia.

Google news

Είτε πρόκειται για το μοντέλο 301 που κυκλοφόρησε στην αγορά το 2013 είτε για το μοντέλο 6110 της δεκαετίας του ’90, η Nokia ήταν πάντα συνώνυμο της στιβαρότητας και της ανθεκτικότητας — το διαδίκτυο πλημμυρίζει από μιμίδια σχετικά με την άφθαρτη φύση αυτών των τηλεφώνων.

Ένα νήμα στο Reddit το 2011 που ισχυριζόταν ότι το τηλέφωνο Nokia 1100 θα μπορούσε να καταστραφεί μόνο στις πυρκαγιές του Mordor, ενός φανταστικού ηφαιστείου στο έπος φαντασίας The Lord of the Rings, ήταν η αρχή για χιλιάδες μιμίδια. Όταν τα iPhone έγιναν όλη η τρέλα στα τέλη της δεκαετίας του 2000, εμφανίστηκαν περισσότερα μιμίδια που συγκρίνουν τον τρόπο με τον οποίο η οθόνη ενός iPhone θα έσπαγε αν χτυπούσε στο πάτωμα ενώ μια Nokia θα «έσπαγε το πάτωμα».

«Έτρεξα πάνω από το [Nokia] 3210 μου μια φορά, κατά λάθος, και έσκασε το αυτοκίνητό μου. Στη συνέχεια τηλεφώνησα στην αδερφή μου με το ίδιο τηλέφωνο για να αφήσω το εφεδρικό ελαστικό. ΑΛΗΘΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ», αστειεύτηκε ένας χρήστης του Reddit.

Πέρυσι, η παγκόσμια ερευνητική εταιρεία Counterpoint Research διαπίστωσε ότι όσον αφορά την ποιότητα κατασκευής – στιβαρότητα προϊόντος, μέτρηση δύναμης, πτώση και πρόσκρουση, κόπωση, φθορά και γρατσουνιές, θερμικές δοκιμές, δοκιμές υγρασίας και υγρών – τα τηλέφωνα Nokia υποβάλλονται σε σκληρότερες δοκιμές από τον μέσο όρο της βιομηχανίας .

Κυριαρχία στην αγορά, Snake και ένα λάθος 7,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Πριν την Apple και το Android σφετεριστούν την επιχείρηση κινητής τηλεφωνίας, η Nokia ήταν το τηλέφωνο που είχαμε. Ποιος μπορεί να ξεχάσει αυτό το διάσημο λαμπερό λογότυπο της κράτησης από τα χέρια που εμφανίστηκε όταν πατούσατε το κουμπί λειτουργίας; Το μοντέλο 3310/3330, που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2000, ήταν μεταξύ των τηλεφώνων με τις περισσότερες πωλήσεις με περίπου 126 εκατομμύρια μονάδες παραγωγής.


«Η Nokia ήταν τόσο κυρίαρχη. Οι άνθρωποι δεν μιλούσαν για το ποια μάρκα, ήταν απλώς για τον αριθμό, το 3210 ή οτιδήποτε άλλο είχατε. Ταξίδεψαν τους χρήστες», είπε κάποτε στο BBC ο Ben Wood, αναλυτής στην εταιρεία έρευνας και πληροφοριών αγοράς CCS Insight.

Η Nokia αναμφισβήτητα άλλαξε το παιχνίδι και με τα παιχνίδια για κινητά. Όταν κυκλοφόρησε το μοντέλο Nokia 6110 το 1997, η φινλανδική εταιρεία εισήγαγε για πρώτη φορά το παιχνίδι «Snake», βασισμένο στην ιδέα ενός επιμήκους ερπετοειδούς πλάσματος που κινούνταν πιο γρήγορα καθώς κατανάλωνε περισσότερες κουκκίδες (φαγητό) στην οθόνη, αλλά πέθανε εάν συγκρουόταν στον εαυτό του.

Το παιχνίδι έγινε τόσο εμβληματικό που έκτοτε πιστώθηκε ότι σηματοδότησε μια νέα εποχή στα παιχνίδια για κινητά, την οποία σήμερα γνωρίζουμε ότι κυριαρχείται από παιχνίδια όπως το CandyCrush, το Temple Run, το Subway Surfer, το PUBG και πολλά άλλα.

Αν και η Nokia δεν ήταν η πρώτη εταιρεία που κυκλοφόρησε ένα εμπορικά διαθέσιμο κινητό τηλέφωνο, βρήκε έναν τρόπο να κυριαρχήσει στη βιομηχανία στα τέλη της δεκαετίας του ’90 και της δεκαετίας του 2000.

Αυτό συνέβη μέχρι το 2013, όταν ο κατασκευαστής λογισμικού Microsoft εισήλθε και αγόρασε το τμήμα Συσκευών και Υπηρεσιών της εταιρείας που ήταν υπεύθυνο για τα smartphone και τηλέφωνα, το οποίο αργότερα ονομάστηκε «το λάθος των 7,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων». Για να προσθέσει αλάτι στην πληγή, η Microsoft αποφάσισε το 2016 να «εξορθολογίσει» την επιχείρηση smartphone, διαγράφοντας 950 εκατομμύρια δολάρια και περικόπτοντας 1.850 θέσεις εργασίας.

Τούτου λεχθέντος, η Nokia εξακολουθεί να θεωρείται ευνοϊκή στη Φινλανδία και θεωρείται τεράστιο μέρος της ανύψωσης της οικονομίας της χώρας στις αρχές του 21ου αιώνα. Σε μια ερευνητική εργασία του 2003 με τίτλο «Ξεπερνώντας μια τεχνολογική ασυνέχεια – Η περίπτωση της φινλανδικής βιομηχανίας τηλεπικοινωνιών και του GSM», οι ερευνητές Olli Martikainen και Christopher Palmberg σημείωσαν ότι το έτος αιχμής του 2001 η Nokia αντιπροσώπευε περίπου το ένα τρίτο της αύξησης του ΑΕΠ της χώρας. .

Εδώ να δηλώσω ότι πριν γίνω φανατικός κάτοχος των κινητών Xiaomi, ήμουν πολύ φανατικός κάτοχος κινητών nokia. Φυσικά το 3110 είχε περάσει στα χέρια μου, αλλά και άλλα μοντέλα. Τελευταίο μοντέλο δυστυχώς από την εταιρεία ήταν το Nokia E7-00, που το έχω ακόμα και δουλεύει μια χαρά! Το συγκεκριμένο μοντέλο μου το είχε δώσει η ίδια η Nokia Ελλάς, όπως φαίνεται και στο σχετικό βίντεο. Αξέχαστα χρόνια…..

 


Στο site χρησιμοποιούμε affiliate links, απ' όπου εμείς παίρνουμε κάποια προμήθεια, ενώ για εσάς δεν σας κοστίζει ΤΙΠΟΤΑ επιπλέον. Αντιθέτως, έτσι μπορούμε να φέρνουμε προϊόντα για παρουσίαση, που μετά τα κερδίζετε εσείς σε διαγωνισμούς που κάνουμε στο site.


Μην ξεχάσετε να γραφτείτε στο newsletter μας!


Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι, να κάνετε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook  ή να γραφτείτε στο κανάλι μας στο Telegram . Μπορείτε επίσης να γραφτείτε και στο κανάλι του iTechNews.gr στο  Youtube, όπου μπορείτε να βρείτε πάρα πολλές παρουσιάσεις που έχουμε κάνει! Μην ξεχάσετε να δείτε πως θα μπορείτε να βρείτε όλα τα άρθρα μας στις ειδήσεις της Google.

Ενημέρωση για αγορές από Κίνα και χρεώσεις μετά την 01/07/2021!

admitad affiliate banggood aliexprerss
cafago tomtop

Στην περίπτωση που θέλετε ν' αντιγράψετε ή να χρησιμοποιήσετε μέρος ή ολόκληρο το άρθρο, μπορείτε να το κάνετε εφόσον αναφέρετε σαν πηγή το iTechNews.gr.Μοίρασε την γνώση...

Στο site χρησιμοποιούμε affiliate links, απ’ όπου εμείς παίρνουμε κάποια προμήθεια, ενώ για εσάς δεν σας κοστίζει ΤΙΠΟΤΑ επιπλέον. Αντιθέτως, έτσι μπορούμε να φέρνουμε προϊόντα για παρουσίαση, που μετά τα κερδίζετε εσείς σε διαγωνισμούς που κάνουμε στο site.


Μην ξεχάσετε να γραφτείτε στο newsletter μας!


Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι, να κάνετε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook  ή να γραφτείτε στο κανάλι μας στο Telegram . Μπορείτε επίσης να γραφτείτε και στο κανάλι του iTechNews.gr στο  Youtube, όπου μπορείτε να βρείτε πάρα πολλές παρουσιάσεις που έχουμε κάνει! Μην ξεχάσετε να δείτε πως θα μπορείτε να βρείτε όλα τα άρθρα μας στις ειδήσεις της Google.


Ενημέρωση για αγορές από Κίνα και χρεώσεις μετά την 01/07/2021!

admitad affiliate banggood aliexprerss
cafago tomtop

Στην περίπτωση που θέλετε ν’ αντιγράψετε ή να χρησιμοποιήσετε μέρος ή ολόκληρο το άρθρο, μπορείτε να το κάνετε εφόσον αναφέρετε σαν πηγή το iTechNews.gr.Διαφήμιση

Written by 

Ιατρός, Xiaomi fan και πολύ γκατζετάκιας, ψάχνει καθημερινά για νέα στα βάθη της ανατολής και όχι μόνο.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Γραφτήκατε στις ειδοποιήσεις ώστε να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα!? Απλώς πατήστε την μπλε καμπάνα που θα βρείτε κάτω αριστερά στην οθόνη!

Βρείτε μας και στις ειδήσεις του Google

TikTokTelegram