Hubble: Εντόπισε πλανήτη με μάζα 9 φορές μεγαλύτερη του Δία!

Μοίρασε την γνώση...

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble της Nasa εντόπισε έναν πλανήτη με μάζα που εκτιμάται πως είναι εννέα φορές μεγαλύτερη από αυτή του Δία και που παρόλα αυτά θεωρείται νεαρός ηλικιακά, όσον αφορά την παρουσία του στο σύμπαν.

Geekbuying WW

Ο νεοσύστατος πλανήτης, που ονομάζεται AB Aurigae b, είναι ένας αέριος γίγαντας σε αξιοσημείωτα πρώιμο στάδιο σχηματισμού, ο οποίος κινείται σε τροχιά γύρω από ένα αστέρι που ονομάζεται AB Aurigae.

Διαφήμιση

Οπως αναφέρει η Daily Mail AB Aurigae b περιφέρεται γύρω από το αστέρι σε μια ασυνήθιστα μακρινή απόσταση – 8,6 δισεκατομμύρια μίλια, εκτιμώμενη να είναι συγκεκριμένα, περισσότερο από δύο φορές πιο μακριά από ό,τι είναι ο  Πλούτωνας από τον Ήλιο (3,7 δισεκατομμύρια μίλια).

Google news

Ακριβώς όπως ο Δίας και ο Κρόνος, ο πλανήτης είναι ένας γίγαντας αερίων – που αποτελείται κυρίως από υδρογόνο και ήλιο, που στροβιλίζονται και περιβάλλουν έναν μικρότερο στερεό πυρήνα.

Wondershare WW Goboo [CPS] Many GEOs

 

Ο πλανήτης σχηματίζεται μέσω αυτού που οι ειδικοί της NASA αποκαλούν μια «μη συμβατική», «έντονη και βίαιη διαδικασία», διαφορετική από τη γενικά αποδεκτή θεωρία του σχηματισμού πλανητών.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα του Hubble από το 2007, καθώς και στοιχεία που έχουν προκύψει από τα δεδομένα που συνέλεξε το τηλεσκόπιο Subaru κοντά στην κορυφή ενός ανενεργού ηφαιστείου της Χαβάης, για να εντοπίσουν και να μελετήσουν τον πλανήτη.


Τα αποτελέσματα των ειδικών περιγράφονται λεπτομερώς σε μια νέα μελέτη, που επιμελήθηκαν ειδικοί της NASA και δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα στο περιοδικό Nature Astronomy.


«Πιστεύουμε ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς στη διαδικασία «γέννησής» του», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Thayne Currie του τηλεσκοπίου Subaru και του Ερευνητικού Κέντρου της NASA-Ames στο Mountain View της Καλιφόρνια.

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτό είναι το πιο πρώιμο στάδιο σχηματισμού που έχει παρατηρηθεί ποτέ για έναν γίγαντα αερίου».

Αν και οι ειδικοί δεν έχουν συγκεκριμένη εκτίμηση για τη διάμετρο του AB Aurigae b, πιστεύεται ότι είναι τουλάχιστον τόσο μεγάλη όσο του Δία.

Ο πλανήτης που παραμένει ο μόνος γνωστός στο σύστημά του – είναι ενσωματωμένος σε έναν εκτεταμένο δίσκο σχηματισμού πλανητών που περιβάλλει το αστέρι του, το οποίο και βρίσκεται 508 έτη φωτός από τη Γη. (Ένα έτος φωτός είναι η απόσταση που διανύει το φως σε ένα χρόνο).

Το αστέρι του, AB Aurigae, εκτιμάται ότι είναι περίπου 2 εκατομμυρίων ετών – ένα βρέφος για τα αστρικά πρότυπα.

Κατά αντιπαραβολή, ο ήλιος είναι περίπου 4,5 δισεκατομμυρίων ετών.

 

Το AB Aurigae έχει γίνει πάντως πρόσφατα γνωστό καθώς η εικόνα του εμφανίστηκε σε μια σκηνή στην ταινία του 2021 «Don’t Look Up», όταν η νέα μελέτη ήταν ακόμη υπό επεξεργασία.

Έχει περίπου 2,4 φορές μεγαλύτερη μάζα από τον ήλιο και είναι σχεδόν 60 φορές φωτεινότερο.


Στο site χρησιμοποιούμε affiliate links, απ' όπου εμείς παίρνουμε κάποια προμήθεια, ενώ για εσάς δεν σας κοστίζει ΤΙΠΟΤΑ επιπλέον. Αντιθέτως, έτσι μπορούμε να φέρνουμε προϊόντα για παρουσίαση, που μετά τα κερδίζετε εσείς σε διαγωνισμούς που κάνουμε στο site.


Μην ξεχάσετε να γραφτείτε στο newsletter μας!


Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να κάνετε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook  ή να γραφτείτε στο κανάλι μας στο Telegram . Μπορείτε επίσης να γραφτείτε και στο κανάλι του iTechNews.gr στο  Youtube, όπου μπορείτε να βρείτε πάρα πολλές παρουσιάσεις που έχουμε κάνει! Μην ξεχάσετε να δείτε πως θα μπορείτε να βρείτε όλα τα άρθρα μας στις ειδήσεις της Google.

Ενημέρωση για αγορές από Κίνα και χρεώσεις μετά την 01/07/2021!

admitad affiliate banggood aliexprerss
cafago tomtop

Στην περίπτωση που θέλετε ν' αντιγράψετε ή να χρησιμοποιήσετε μέρος ή ολόκληρο το άρθρο, μπορείτε να το κάνετε εφόσον αναφέρετε σαν πηγή το iTechNews.gr.


 

Πηγή

Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι για τις πιο HOT προσφορές της ημέρας  και ακόμη περισσότερες  στο κανάλι μου στο Telegram και κάντε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook.

Θα χαρώ να βοηθήσω και να απαντήσω απορίες σας. Θα με βρείτε στο Messenger ως Unpackman Review. Αφήστε μου ένα σχόλιο στο βίντεο ή στείλετε μου ένα email στο [email protected]. Κάντε SUBSCRIBE και πατήστε την ειδοποίηση () στο κανάλι μου.

Unpackman

 


Μοίρασε την γνώση...

Στο site χρησιμοποιούμε affiliate links, απ’ όπου εμείς παίρνουμε κάποια προμήθεια, ενώ για εσάς δεν σας κοστίζει ΤΙΠΟΤΑ επιπλέον. Αντιθέτως, έτσι μπορούμε να φέρνουμε προϊόντα για παρουσίαση, που μετά τα κερδίζετε εσείς σε διαγωνισμούς που κάνουμε στο site.


Μην ξεχάσετε να γραφτείτε στο newsletter μας!


Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι, να κάνετε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook  ή να γραφτείτε στο κανάλι μας στο Telegram . Μπορείτε επίσης να γραφτείτε και στο κανάλι του iTechNews.gr στο  Youtube, όπου μπορείτε να βρείτε πάρα πολλές παρουσιάσεις που έχουμε κάνει! Μην ξεχάσετε να δείτε πως θα μπορείτε να βρείτε όλα τα άρθρα μας στις ειδήσεις της Google.


Ενημέρωση για αγορές από Κίνα και χρεώσεις μετά την 01/07/2021!

admitad affiliate banggood aliexprerss
cafago tomtop

Στην περίπτωση που θέλετε ν’ αντιγράψετε ή να χρησιμοποιήσετε μέρος ή ολόκληρο το άρθρο, μπορείτε να το κάνετε εφόσον αναφέρετε σαν πηγή το iTechNews.gr.Διαφήμιση

Written by 

Όταν το unpacking γίνεται τρόπος ζωής και η τεχνολογία μεράκι τότε.......... ένας Unpackman γεννιέται!!!

Σχετικά άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Βρείτε μας στις ειδήσεις της Google

TikTokTelegram