Ληστρική ρήτρα: Έφερε στη ΔΕΗ 1,8 δισ. επιπλέον έσοδα!

Μοίρασε την γνώση...

Παρότι η δημόσια επιχείρηση παρουσιάζει τυπικά καθαρές ζημιές 18,4 εκατ. το 2021, υπολογίζοντας τα 800 εκατ. που έδωσε ως εκπτώσεις, η προσεκτική ανάγνωση των αποτελεσμάτων της αποκαλύπτει τρελή αύξηση του τζίρου της χάρη στη ρήτρα αναπροσαρμογής ● Αύξηση εξόρυξης λιγνίτη κατά 40% προβλέπει το πλάνο που παρέδωσε στην κυβέρνηση.
Ακολουθώντας το κυβερνητικό αφήγημα που θέλει τις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας να μην έχουν υπερκέρδη ώστε να μη φορολογηθούν πρόσθετα, η ΔΕΗ ανακοίνωσε χθες τα οικονομικά της αποτελέσματα για το 2021, μέσα στα οποία πάντως κρύβεται η ρήτρα που πλήρωσαν οι πελάτες της στους λογαριασμούς μετά το καλοκαίρι και φτάνει σε συνολικό ποσό το 1,857 δισ. ευρώ!

banner

Το ποσόν αυτό προκύπτει με έμμεσο υπολογισμό καθώς αφενός καταγράφεται αύξηση των ετήσιων εσόδων (κύκλος εργασιών) κατά 1.057,3 εκατομμύρια σε σχέση με το 2020 (22,7%), αφετέρου η ΔΕΗ δηλώνει ότι «στήριξε τους πελάτες της στην περίοδο της κρίσης με μέτρα συνολικού ύψους 800 εκατ. ευρώ». Αυτό σημαίνει ότι η ΔΕΗ, εάν δεν «στήριζε τους πελάτες της» για παράδειγμα με εκπτώσεις, θα εισέπραττε 800 εκατομμύρια παραπάνω, δηλαδή 1.857 συνολικά. Με άλλα λόγια, τα έσοδά της από πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 40% σε σχέση με το 2020 που ήταν 4.649,3 εκατ. ευρώ.

Διαφήμιση

Στις κάτω γραμμές των οικονομικών καταστάσεων, όμως, η ΔΕΗ καταλήγει με αρνητικά καθαρά κέρδη μετά τους φόρους, δηλαδή ζημιές 18,4 εκατ. ευρώ. Το ποσόν αυτό δεν απέχει υπερβολικά από το αντίστοιχο του 2020 που ήταν θετικό κατά 19,5 εκατ. ευρώ. Επίσης, ελάχιστη είναι η διαφορά ανάμεσα στα έτη 2020 και 2021 ως προς τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων, το αποκαλούμενο EBITDA, που βγήκε το 2021 στα 871,7 εκατομμύρια έναντι 865,1 εκατ. που ανακοινώθηκαν το 2020 προκαλώντας τότε πανηγυρισμούς στην κυβέρνηση για την επιτυχή ανάκαμψη της ΔΕΗ.

Google news

Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο της ΔΕΗ, η λειτουργική κερδοφορία της επιχείρησης επηρεάστηκε αρνητικά από τις αυξημένες δαπάνες λόγω της ανόδου των τιμών φυσικού αερίου και των δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Πάντως, η επιχείρηση ομολογεί στην επόμενη πρόταση ότι «αυτή η αρνητική επίπτωση αντισταθμίστηκε σε μεγάλο βαθμό από την αύξηση του μέσου εσόδου καθώς και από τη βελτίωση του περιθωρίου κέρδους της παραγωγής».

Zaful WW Cubot WW

Με τα δικά της λόγια, η ΔΕΗ παραδέχεται ότι αυξήθηκε το «μέσο έσοδο» ανά πελάτη και ότι η αύξηση του ετήσιου κύκλου εργασιών κατά 1.057,3 εκατομμύρια (22,7%) προέκυψε κυρίως μέσα στο τελευταίο τρίμηνο (Οκτώβριος-Δεκέμβριος) του 2021. Σε εκείνο το διάστημα που φούντωσε η κρίση και οι ρήτρες απογειώθηκαν χωρίς να έχει προκύψει καμία ουκρανική κρίση, η ΔΕΗ πέτυχε έσοδα 2.009,1 εκατομμυρίων, αυξημένα κατά 77,9% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020. Και όλα αυτά την ώρα που έχανε μερίδιο αγοράς κατά 4,4% από τους ανταγωνιστές της.

Επίσης, η ΔΕΗ παραδέχεται ότι μέσα στο 2021 αύξησε κατά 2.393 γιγαβατώρες (Gwh) την παραγωγή από τις υδροηλεκτρικές της μονάδες, όπως είχαμε επισημάνει πρόσφατα σε δημοσίευμά μας («Νερό στον μύλο των μπόνους από τη ΔΕΗ»-21/2/22) για να βελτιώσει τα οικονομικά της αποτελέσματα. Αναφέρει επίσης ότι αύξησε την παραγωγή από μονάδες φυσικού αερίου κατά 2.475 Gwh ενώ μείωσε την παραγωγή κατά 381 GWH από τα λιγνιτικά της εργοστάσια.


Παρά το καμάρι της για τη μείωση της παραγωγής ρεύματος από λιγνιτικές μονάδες, που ήταν ακόμη πιο έντονη στα περσινά αποτελέσματα (όταν όμως οι τιμές του φυσικού αερίου είχαν πέσει το 2020 στα τάρταρα), η ΔΕΗ παρέδωσε χθες το πλάνο εξορύξεων λιγνίτη, όπως της είχε ζητήσει η κυβέρνηση στο πλαίσιο του σχεδιασμού έκτακτης ανάγκης εφόσον διακοπεί η τροφοδοσία με ρωσικό φυσικό αέριο.

Μερίδιο λιγνίτη

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλάνο αυτό περιγράφεται αύξηση εξορύξεων λιγνίτη κατά περίπου 40%. Αυτό σημαίνει ότι η συμμετοχή του λιγνίτη στο ενεργειακό μίγμα θα ανέβει από το 10% πέρυσι στο 14% και ότι οι μονάδες της ΔΕΗ θα παραμείνουν μια εφεδρεία σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης ενώ οι στρατηγικές ποσότητες ενέργειας θα πρέπει να καλυφθούν από άλλες πηγές, προφανώς με πολλαπλάσιο κόστος.

Σημαίνει, επίσης, νέες δουλειές και απευθείας αναθέσεις για εργολαβικές εταιρείες που θα αναλάβουν να κάνουν αποκαλύψεις κοιτασμάτων και πρόχειρη επεξεργασία τους για να τροφοδοτούν τα καζάνια των εργοστασίων ώστε να μην προκύψει μπλακάουτ.


Στο site χρησιμοποιούμε affiliate links, απ' όπου εμείς παίρνουμε κάποια προμήθεια, ενώ για εσάς δεν σας κοστίζει ΤΙΠΟΤΑ επιπλέον. Αντιθέτως, έτσι μπορούμε να φέρνουμε προϊόντα για παρουσίαση, που μετά τα κερδίζετε εσείς σε διαγωνισμούς που κάνουμε στο site.


Μην ξεχάσετε να γραφτείτε στο newsletter μας!


Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να κάνετε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook  ή να γραφτείτε στο κανάλι μας στο Telegram . Μπορείτε επίσης να γραφτείτε και στο κανάλι του iTechNews.gr στο  Youtube, όπου μπορείτε να βρείτε πάρα πολλές παρουσιάσεις που έχουμε κάνει! Μην ξεχάσετε να δείτε πως θα μπορείτε να βρείτε όλα τα άρθρα μας στις ειδήσεις της Google.

Ενημέρωση για αγορές από Κίνα και χρεώσεις μετά την 01/07/2021!

admitad affiliate banggood aliexprerss
cafago tomtop

Στην περίπτωση που θέλετε ν' αντιγράψετε ή να χρησιμοποιήσετε μέρος ή ολόκληρο το άρθρο, μπορείτε να το κάνετε εφόσον αναφέρετε σαν πηγή το iTechNews.gr.


 

Πηγή

Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι για τις πιο HOT προσφορές της ημέρας  και ακόμη περισσότερες  στο κανάλι μου στο Telegram και κάντε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook.

Θα χαρώ να βοηθήσω και να απαντήσω απορίες σας. Θα με βρείτε στο Messenger ως Unpackman Review. Αφήστε μου ένα σχόλιο στο βίντεο ή στείλετε μου ένα email στο unpackmanrev[email protected]. Κάντε SUBSCRIBE και πατήστε την ειδοποίηση () στο κανάλι μου.

Unpackman


Μοίρασε την γνώση...

Στο site χρησιμοποιούμε affiliate links, απ’ όπου εμείς παίρνουμε κάποια προμήθεια, ενώ για εσάς δεν σας κοστίζει ΤΙΠΟΤΑ επιπλέον. Αντιθέτως, έτσι μπορούμε να φέρνουμε προϊόντα για παρουσίαση, που μετά τα κερδίζετε εσείς σε διαγωνισμούς που κάνουμε στο site.


Μην ξεχάσετε να γραφτείτε στο newsletter μας!


Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι, να κάνετε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook  ή να γραφτείτε στο κανάλι μας στο Telegram . Μπορείτε επίσης να γραφτείτε και στο κανάλι του iTechNews.gr στο  Youtube, όπου μπορείτε να βρείτε πάρα πολλές παρουσιάσεις που έχουμε κάνει! Μην ξεχάσετε να δείτε πως θα μπορείτε να βρείτε όλα τα άρθρα μας στις ειδήσεις της Google.


Ενημέρωση για αγορές από Κίνα και χρεώσεις μετά την 01/07/2021!

admitad affiliate banggood aliexprerss
cafago tomtop

Στην περίπτωση που θέλετε ν’ αντιγράψετε ή να χρησιμοποιήσετε μέρος ή ολόκληρο το άρθρο, μπορείτε να το κάνετε εφόσον αναφέρετε σαν πηγή το iTechNews.gr.Διαφήμιση

Written by 

Όταν το unpacking γίνεται τρόπος ζωής και η τεχνολογία μεράκι τότε.......... ένας Unpackman γεννιέται!!!

Σχετικά άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Βρείτε μας στις ειδήσεις της Google

TikTokTelegram