Play Store: Εφαρμογές διαδίδουν κακόβουλο λογισμικό!

Μοίρασε την γνώση...

Η Check Point Research (CPR) ανακάλυψε έξι εφαρμογές που διαδίδουν τραπεζικό κακόβουλο λογισμικό στο Play Store της Google καθώς μεταμφιάζονται ως λύσεις προστασίας από ιούς. Το κακόβουλο λογισμικό, γνωστό ως «Sharkbot», κλέβει διαπιστευτήρια και τραπεζικές πληροφορίες χρηστών Android. Το Sharkbot δελεάζει τα θύματά του να εισάγουν τα διαπιστευτήριά τους σε παράθυρα που μιμούνται φόρμες εισαγωγής διαπιστευτηρίων. Όταν ο χρήστης εισάγει τα στοιχεία του εκεί, τα παραβιασμένα δεδομένα αποστέλλονται σε έναν κακόβουλο διακομιστή. Η CPR διαπίστωσε ότι οι δημιουργοί κακόβουλου λογισμικού εφάρμοσαν μια δυνατότητα γεωγραφικής περίφραξης, η οποία αγνοεί τους χρήστες συσκευών στην Κίνα, την Ινδία, τη Ρουμανία, τη Ρωσία, την Ουκρανία ή τη Λευκορωσία.

banner

Οι έξι κακόβουλες εφαρμογές

Οι έξι κακόβουλες εφαρμογές

Τέσσερις από τις εφαρμογές προέρχονταν από τρεις λογαριασμούς προγραμματιστή, τους Zbynek Adamcik, Adelmio Pagnotto και Bingo Like Inc. Όταν η CPR έλεγξε το ιστορικό αυτών των λογαριασμών, είδαν ότι δύο από αυτούς ήταν ενεργοί το φθινόπωρο του 2021. Μερικές από τις εφαρμογές που συνδέονται με αυτούς τους λογαριασμούς αφαιρέθηκαν από το Google Play, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν σε ανεπίσημες αγορές. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι ο φορέας πίσω από τις εφαρμογές προσπαθεί να παραμείνει “κάτω από το ραντάρ” ενώ εξακολουθεί να εμπλέκεται σε κακόβουλη δραστηριότητα.

Google news

Τα Θύματα

ChicMe WW Redmagic WW

Η CPR μπόρεσε να συλλέξει στατιστικά στοιχεία για μία εβδομάδα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, μέτρησε περισσότερες από 1.000 IP θυμάτων. Κάθε μέρα, ο αριθμός των θυμάτων αυξανόταν κατά περίπου 100. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του Google Play, οι έξι κακόβουλες εφαρμογές που εντοπίστηκαν από την CPR λήφθηκαν περισσότερες από 11.000 φορές. Τα περισσότερα από τα θύματα βρίσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιταλία.

Ποσοστά θυμάτων ανά χώρα
Ποσοστά θυμάτων ανά χώρα


Η Μεθοδολόγια της Επίθεσης

  1. Παρακίνηση του χρήστη να παραχωρήσει δικαιώματα προσβασιμότητας για εφαρμογή
  2. Μετά από αυτό, το κακόβουλο λογισμικό αποκτά τον έλεγχο ενός μεγάλου μέρους της συσκευής του θύματος
  3. Οι φορείς απειλών μπορούν επίσης να στέλνουν ειδοποιήσεις push στα θύματα που περιέχουν κακόβουλους συνδέσμους

    Στοιχεία σχετικά με την επίθεση

Η CPR δεν έχει αρκετά στοιχεία για να αποδώσει την ευθύνη κάπου συγκεκριμένα. Μπορούμε να υποθέσουμε ότι οι συντάκτες του κακόβουλου λογισμικού μιλούν ρωσικά. Επιπλέον, το κακόβουλο λογισμικό δεν θα εκτελέσει την κακόβουλη λειτουργικότητά του εάν η τοπική τοποθεσία της συσκευής βρίσκεται στην Κίνα, την Ινδία, τη Ρουμανία, τη Ρωσία, την Ουκρανία ή τη Λευκορωσία.

Αμέσως μετά τον εντοπισμό αυτών των εφαρμογών που διαδίδουν το Sharkbot, η CPR γνωστοποίησε τα ευρήματα της στην Google. Αφού εξέτασε τις εφαρμογές, η Google προχώρησε στην οριστική κατάργηση αυτών των εφαρμογών στο Google Play store. Την ίδια ημέρα που η CPR ανέφερε τα ευρήματα στην Google, η ομάδα NCC δημοσίευσε μια ξεχωριστή έρευνα για το Sharkbot, αναφέροντας μια από τις κακόβουλες εφαρμογές.

Σχόλιο του Alexander Chailytko, Cyber Security, Research & Innovation Manager, Check Point Software:

«Ανακαλύψαμε έξι εφαρμογές στο Play Store της Google που διέδιδαν κακόβουλο λογισμικό Sharkbot. Αυτό το κακόβουλο λογισμικό κλέβει διαπιστευτήρια και τραπεζικές πληροφορίες. Είναι προφανώς πολύ επικίνδυνο. Εξετάζοντας τον αριθμό εγκαταστάσεων, μπορούμε να υποθέσουμε ότι ο παράγοντας απειλής διάλεξε επιτυχώς τη μέθοδο εξάπλωσης κακόβουλου λογισμικού, επιλέγοντας στρατηγικά την τοποθεσία εφαρμογών στο Google Play που έχει την εμπιστοσύνη των χρηστών. Αυτό που είναι επίσης αξιοσημείωτο εδώ, είναι ότι οι φορείς απειλών προωθούν μηνύματα στα θύματα που περιέχουν κακόβουλους συνδέσμους, γεγονός που οδηγεί σε ευρεία υιοθεσία. Συνολικά, η χρήση push-messages από τους φορείς απειλών, που ζητούν απάντηση από τους χρήστες είναι μια ασυνήθιστη τεχνική διάδοσης. Νομίζω ότι είναι σημαντικό για όλους τους χρήστες Android να γνωρίζουν ότι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί πριν κατεβάσουν οποιαδήποτε λύση προστασίας από ιούς από το Play Store. Θα μπορούσε να είναι Sharkbot.»

Συμβουλές Ασφαλείας για Χρήστες Android

  • Εγκαταστήστε εφαρμογές μόνο από αξιόπιστους και επαληθευμένους εκδότες.
  • Aν δείτε μια εφαρμογή από έναν νέο εκδότη, αναζητήστε ανάλογες από έναν αξιόπιστο.
  • Αναφέρετε στην Google τυχόν φαινομενικά ύποπτες εφαρμογές που συναντάτε.

Στο site χρησιμοποιούμε affiliate links, απ' όπου εμείς παίρνουμε κάποια προμήθεια, ενώ για εσάς δεν σας κοστίζει ΤΙΠΟΤΑ επιπλέον. Αντιθέτως, έτσι μπορούμε να φέρνουμε προϊόντα για παρουσίαση, που μετά τα κερδίζετε εσείς σε διαγωνισμούς που κάνουμε στο site.


Μην ξεχάσετε να γραφτείτε στο newsletter μας!


Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να κάνετε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook  ή να γραφτείτε στο κανάλι μας στο Telegram . Μπορείτε επίσης να γραφτείτε και στο κανάλι του iTechNews.gr στο  Youtube, όπου μπορείτε να βρείτε πάρα πολλές παρουσιάσεις που έχουμε κάνει! Μην ξεχάσετε να δείτε πως θα μπορείτε να βρείτε όλα τα άρθρα μας στις ειδήσεις της Google.

Ενημέρωση για αγορές από Κίνα και χρεώσεις μετά την 01/07/2021!

admitad affiliatebanggoodaliexprerss
cafagotomtop

Στην περίπτωση που θέλετε ν' αντιγράψετε ή να χρησιμοποιήσετε μέρος ή ολόκληρο το άρθρο, μπορείτε να το κάνετε εφόσον αναφέρετε σαν πηγή το iTechNews.gr.


 

Πηγή

Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι για τις πιο HOT προσφορές της ημέρας  και ακόμη περισσότερες  στο κανάλι μου στο Telegram και κάντε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook.

Θα χαρώ να βοηθήσω και να απαντήσω απορίες σας. Θα με βρείτε στο Messenger ως Unpackman Review. Αφήστε μου ένα σχόλιο στο βίντεο ή στείλετε μου ένα email στο [email protected]. Κάντε SUBSCRIBE και πατήστε την ειδοποίηση () στο κανάλι μου.

Unpackman


Μοίρασε την γνώση...

Στο site χρησιμοποιούμε affiliate links, απ’ όπου εμείς παίρνουμε κάποια προμήθεια, ενώ για εσάς δεν σας κοστίζει ΤΙΠΟΤΑ επιπλέον. Αντιθέτως, έτσι μπορούμε να φέρνουμε προϊόντα για παρουσίαση, που μετά τα κερδίζετε εσείς σε διαγωνισμούς που κάνουμε στο site.


Μην ξεχάσετε να γραφτείτε στο newsletter μας!


Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι, να κάνετε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook  ή να γραφτείτε στο κανάλι μας στο Telegram . Μπορείτε επίσης να γραφτείτε και στο κανάλι του iTechNews.gr στο  Youtube, όπου μπορείτε να βρείτε πάρα πολλές παρουσιάσεις που έχουμε κάνει! Μην ξεχάσετε να δείτε πως θα μπορείτε να βρείτε όλα τα άρθρα μας στις ειδήσεις της Google.


Ενημέρωση για αγορές από Κίνα και χρεώσεις μετά την 01/07/2021!

admitad affiliatebanggoodaliexprerss
cafagotomtop

Στην περίπτωση που θέλετε ν’ αντιγράψετε ή να χρησιμοποιήσετε μέρος ή ολόκληρο το άρθρο, μπορείτε να το κάνετε εφόσον αναφέρετε σαν πηγή το iTechNews.gr.Διαφήμιση

Written by 

Όταν το unpacking γίνεται τρόπος ζωής και η τεχνολογία μεράκι τότε.......... ένας Unpackman γεννιέται!!!

Σχετικά άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Βρείτε μας στις ειδήσεις της Google

TikTokTelegram