Τράπεζα Πειραιώς: Απανωτά λουκέτα στα καταστήματά της!

Μοίρασε την γνώση...

Τράπεζα Πειραιώς: Αγωνία επικρατεί στην αγορά καθώς η τράπεζα Πειραιώς συνεχίζει να βάζει τα λουκέτα το ένα πίσω από το άλλο στα καταστήματά της ενώ παράλληλα μειώνει το προσωπικό!

banner

Σε περαιτέρω συρρίκνωση των δικτύων τους θα προχωρήσουν φέτος οι τράπεζες,κλείνοντας καταστήματα και μειώνοντας το προσωπικό τους με υλοποίηση προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου. Στους σχεδιασμούς που έχουν εκπονήσει, προβλέπεται ότι θα κλείσουν συνολικά 115-120 καταστήματα, ενώ ο συνολικός αριθμός εργαζομένων στον κλάδο θα μειωθεί τουλάχιστον κατά 800 άτομα.

Πολλοί εργαζόμενοι σ’ αυτές τις μονάδες θα αποχωρήσουν με εθελουσία έξοδο, άλλοι θα μετακινηθούν, ενώ ανακατατάξεις προσωπικού θα γίνουν σε όλο το εύρος των δικτύων, καθώς ο όγκος και η φύση των συναλλαγών αλλάζουν με την ψηφιοποίηση.

Google news


Η μεγάλη “σφαγή” θα γίνει στην Πειραιώς, που σχεδιάζει να κλείσει έως και 52 καταστήματα, μειώνοντας αναλογικά το προσωπικό του ομίλου της, που αριθμεί τώρα περίπου 8.900 εργαζόμενους. Η Eurobank σκοπεύει να βάλει λουκέτο σε 25 καταστήματα, η Εθνική σε 20 με 25 και η Alpha Bank σε 15.

ChicMe WW Wondershare WW

Οι σχεδιασμοί θα υλοποιηθούν σταδιακά, καθώς οι διοικήσεις των τραπεζών παίρνουν υπόψη το γενικότερο οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό κλίμα, επιδιώκοντας να αποφύγουν σφοδρές αντιδράσεις, κινητοποιήσεις και επικρίσεις.

Η Τρ. Πειραιώς, που εφαρμόζει μακροχρόνιο πρόγραμμα εσωτερικής αναδιάρθρωσης, με συρρίκνωση δικτύου, μείωση προσωπικού και περιστολή λειτουργικού κόστους, έχει στόχο να περιορίσει φέτος τον αριθμό καταστημάτων της σε περίπου 380, από 414 που ήταν στις 31 Δεκεμβρίου 2021 και 578 το 2019.


Θα ακολουθήσει νέο “ψαλίδισμα” την επόμενη διετία-τριετία, με στόχο τον τελικό περιορισμό του δικτύου σε 318 μονάδες.

Επικαλούμενη στοιχεία από τον σχεδιασμό της τράπεζας, η Citi αναφέρει στο τελευταίο της report ότι η Πειραιώς θα κλείσει φέτος περίπου 40 καταστήματα και θα περιορίσει κατά 30% τη συνολική απασχόληση προσωπικού, μετρούμενη σε εργατοώρες.

Αυτή η μείωση του συνολικού χρόνου απασχόλησης – και των αντίστοιχων μισθολογικών δαπανών – θα επιτευχθεί αφ’ ενός με μείωση του αριθμού εργαζομένων και αφ’ ετέρου με αλλαγές σε εργασιακές σχέσεις, σε αντικείμενα εργασιών, σε υπερωρίες κλπ.

Ο αμερικανικός οίκος βλέπει βέβαια ως θετική εξέλιξη το κλείσιμο καταστημάτων, την αποχώρηση προσωπικού και τη μείωση της απασχόλησης: Εκτιμά ότι το λειτουργικό κόστος της τράπεζας θα μειωθεί φέτος κατά 4% και θα συνεχίσει να μειώνεται την επόμενη διετία με ετήσιο ρυθμό 2-3% το 2023 και το 2024.

Αυτό θα συμβάλει βέβαια σε ενίσχυση της κερδοφορίας.

Τράπεζα Πειραιώς: Ολοκληρώθηκε η συμφωνία για πώληση των POS στη Euronet

Η Τράπεζα Πειραιώς ολοκλήρωσε το deal πώλησης του τομέα αποδοχής καρτών και εκκαθάρισης συναλλαγών στην Euronet Worldwide, έναντι του ποσού των 300 εκατομμυρίων ευρώ.

Το τίμημα της εξαγοράς ανέρχεται στα 300 εκατ.ευρώ και περιλαμβάνει ένα σύνολο από περίπου 205,000 POS τερματικά σε 170,000 εμπόρους σε όλη την Ελλάδα, που αντιπροσωπεύει μερίδιο αγοράς περίπου 20% καθώς επίσης και το κανάλι online/mobile ψηφιακών πληρωμών με μερίδιο αγοράς περίπου 40%.

Οι δύο πλευρές είχαν προχωρήσει από 16.03.2021 στην υπογραφή σχετικής δεσμευτικής συμφωνίας, βάσει της οποίας η Euronet Worldwide θα παρέχει εφεξής υπηρεσίες αποδοχής καρτών και εκκαθάρισης συναλλαγών στους πελάτες της Τράπεζας Πειραιώς.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτής, η Τράπεζα Πειραιώς και η Euronet Worldwide ξεκινούν μια νέα στρατηγική συνεργασία μακράς διαρκείας, η οποία περιλαμβάνει τη δραστηριότητα των υπηρεσιών αποδοχής καρτών, καθώς και τη σύναψη μακροπρόθεσμης συνεργασίας πωλήσεων και διανομής των σχετικών υπηρεσιών και προϊόντων.

Το συνολικό τίμημα της Συναλλαγής διαμορφώθηκε σε €300 εκατ. Η κεφαλαιακή επίπτωση της Συναλλαγής ανέρχεται σε όφελος περίπου 100 μονάδων βάσης επί του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας του Ομίλου της Πειραιώς Financial Holdings, ο οποίος με στοιχεία 31 Δεκεμβρίου 2021 διαμορφώθηκε σε 15,8%.

Τα μέρη θα προσφέρουν σημαντική νέα αξία σε υφιστάμενους και νέους πελάτες στην Ελλάδα, αξιοποιώντας τις τεχνολογικές δυνατότητες και την κορυφαία τεχνογνωσία ενός διεθνούς παρόχου πληρωμών όπως η Euronet Worldwide, διασφαλίζοντας την καινοτομία και την πρωτοπορία στο χώρο της παροχής υπηρεσιών αποδοχής καρτών. Η Τράπεζα Πειραιώς και η Euronet Worldwide διατηρούν ήδη από τη δεκαετία του 2000 συνεργασία στον τομέα επεξεργασίας καρτών.

Αναφερόμενος στη νέα αυτή στρατηγική συνεργασία, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Πειραιώς Financial Holdings κ. Χρήστος Μεγάλου δήλωσε: «Η Τράπεζα Πειραιώς συνεχίζει να καινοτομεί, με επιδίωξη την παροχή υψηλού επιπέδου τραπεζικής εμπειρίας και εξυπηρέτησης, ενισχύοντας τον δυναμισμό της ελληνικής τραπεζικής αγοράς. Γνωρίζοντας πως το ευρωπαϊκό πλαίσιο πληρωμών μεταβάλλεται ραγδαία, είμαστε βέβαιοι πως η Euronet Worldwide αποτελεί τον πλέον κατάλληλο μακροπρόθεσμο στρατηγικό εταίρο της Τράπεζας Πειραιώς για τη βέλτιστη εξυπηρέτηση των πελατών της Τράπεζάς μας στη νέα ψηφιακή εποχή και την, από κοινού, προώθηση και υποστήριξη νέων και τεχνολογικά εξελιγμένων προϊόντων και υπηρεσιών».

Ο κ. Michael J. Brown, CEO της Euronet Worldwide, δήλωσε: «Η νέα αυτή συνεργασία της Τράπεζας Πειραιώς με την Euronet ξεκινάει σήμερα! Με την Τράπεζα Πειραιώς ενώνουμε περαιτέρω τις δυνάμεις μας και αναπτύσσουμε τον τομέα των ψηφιακών πληρωμών, ώστε κάθε πελάτης μας να επωφεληθεί από καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες, αναβαθμισμένη πελατειακή εμπειρία, καθώς και πρόσβαση στα διεθνή δίκτυα και την τεχνολογική υποδομή της Euronet Worldwide.»

Η UBS AG London Branch ενήργησε ως αποκλειστικός χρηματοοικονομικός σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς στη Συναλλαγή. Η Price water house Coopers Business Solutions SA ενήργησε ως τεχνικός σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς. Η Akin Gump Strauss Hauer & Feld LLP και η δικηγορική εταιρεία Lambadarios ενήργησαν αντίστοιχα ως διεθνείς και ημεδαποί νομικοί σύμβουλοι της Τράπεζας Πειραιώς.

Τράπεζα Πειραιώς: Υπερδιπλάσια κέρδη -“Φαγώθηκαν” από τιτλοποιήσεις

Η δραστική μείωση των κόκκινων δανείων κοστίζει ακριβά στις τράπεζες, επιβαρύνοντας τα οικονομικά τους αποτελέσματα. Ενδεικτική η περίπτωση της Τρ. Πειραιώς, η οποία υπερδιπλασίασε πέρυσι τα καθαρά κέρδη της από επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες, επιβαρύνθηκε όμως με σχεδόν εξαπλάσιες εφ’ άπαξ ζημίες από τιτλοποιήσεις και διαγραφές κόκκινων δανείων.

Οπως ανακοίνωσε η τράπεζα, τα προ φόρων κέρδη σε επαναλαμβανόμενη βάση υπερδιπλασιάστηκαν στη χρήση 2021 και ανήλθαν σε 665 εκατ. ευρώ. Ομως, με τον συνοπολογισμό των ζημιών από NPEs, το τελικό αποτέλεσμα είναι αρνητικό κατά 3 δισ. ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι οι τακτοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων απαιτήσεων “κόστισαν” περί τα 3,6 δισ. ευρώ.

Αναλυτικό η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε τα ακόλουθα:

Βασικές εξελίξεις 2021

– Υλοποίηση του 95% των ενεργειών του σχεδίου Sunrise τους τελευταίους δώδεκα μήνες, σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό.

– Μείωση δείκτη NPE στο 12,5% έναντι 45% πριν από ένα χρόνο, σε τροχιά επίτευξης δείκτη 8% μέχρι το τέλος του 2022.

– Υπεραπόδοση κατά 0,5 δισ. ευρώ της οργανικής ροής NPE το 2021 (1,2 δισ. ευρώ έναντι προσδοκιών 1,7 δισ. ευρώ λόγω Covid).

– Συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας στο 15,9%.

– Εκταμιεύσεις νέων δανείων 6,5 δισ. ευρώ, υψηλότερα από τον στόχο των 5,7 δισ. ευρώ. Καθαρή πιστωτική επέκταση (εκταμιεύσεις μείον αποπληρωμές) 1 δισ. ευρώ το 2021.

– Σημαντική αύξηση των υπό διαχείριση κεφαλαίων πελατών. Οι καταθέσεις διαμορφώθηκαν σε 55,4 δισ.ευρώ, +5,8 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, και τα αμοιβαία κεφάλαια σε επίπεδα ρεκόρ των 3,4 δισ.ευρώ, + 0,9 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Χρηματοοικονομικές εξελίξεις

– Ισχυρή παραγωγή καθαρών εσόδων από προμήθειες στα 394 εκατ.ευρώ, +25% ετησίως, με ισχυρές τάσεις σε όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες, καθιστώντας το 4ο 3μηνο 2021 το καλύτερο ιστορικά για την Πειραιώς (116 εκατ.).

– Μείωση λειτουργικών εξόδων σε επαναλαμβανόμενη ετήσια βάση, κατά -4%, στα 902 εκατ.,

– Αύξηση κερδών προ φόρων και προβλέψεων σε επαναλαμβανόμενη ετήσια βάση κατά +10%, στα 1.052 εκατ. ευρώ.

– Βελτίωση δείκτη κόστους προς έσοδα σε επαναλαμβανόμενη βάση στο 46%, έναντι 50% το 2020.

– Αξιοσημείωτη μείωση των οργανικών προβλέψεων δανείων στις 53 μ.β. το 4ο 3μηνο 2021, συνέπεια της δραστικής μείωσης των NPE

– Κέρδη προ φόρων σε επαναλαμβανόμενη βάση στα 665 εκατ. ευρώ, υπερδιπλάσια σε σχέση με το 2020.

– Οι ζημίες από τη μείωση των NPE, που οδήγησαν σε εξυγίανση του ισολογισμού, διαμόρφωσαν το καθαρό αποτέλεσμα σε -3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το κεφαλαιακό πλάνο.

Δήλωση διευθύνοντος συμβούλου Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστου Μεγάλου:

«Για τον Όμιλο Πειραιώς, το 2021 ήταν έτος πλήρους ανάκαμψης, μέσω της υλοποίησης του στρατηγικού επιχειρηματικού της σχεδίου, το οποίο οδήγησε τον δείκτη NPE σε 12,5% περίπου στο τέλος του 2021, από 45% πριν από ένα χρόνο, και φιλοδοξεί για μονοψήφιο δείκτη NPE εντός του 2022, διατηρώντας παράλληλα ισχυρή κεφαλαιακή θέση, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για βιώσιμη κερδοφορία τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μεσοπρόθεσμα.

Η πορεία μας το 2021 κατέδειξε την εμπορική δυναμική των τραπεζικών δραστηριοτήτων μας. Συνεχίσαμε να στηρίζουμε ενεργά τους πελάτες μας, χορηγώντας νέες χρηματοδοτήσεις 6,5 δισ. ευρώ, υπερβαίνοντας τον στόχο εκταμίευσης νέων δανείων ύψους 5,7 δισ. ευρώ για το 2021. Παράλληλα συμβουλεύσαμε τους εταιρικούς πελάτες μας για άντληση περίπου 3 δισ. ευρώ σε αγορές χρέους και μετοχικών κεφαλαίων.

Την ίδια περίοδο, οι καταθέσεις πελατών και τα υπό διαχείριση αμοιβαία κεφάλαια ενισχύθηκαν κατά 6,8 δισ. ευρώ, ποσό που συνιστά ρεκόρ για τον Όμιλο.

Οι οικονομικές επιδόσεις του Ομίλου Πειραιώς παρουσίασαν απτή βελτίωση το 2021 σε όλους τους τομείς.

Τα επαναλαμβανόμενα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 665 εκατ.ευρώ, λόγω των ανθεκτικών καθαρών εσόδων από τόκους, παρά τη δραστική μείωση των NPE, του ρεκόρ των καθαρών εσόδων από προμήθειες, τη συνεχιζόμενη εξοικονόμηση λειτουργικού κόστους και τη σημαντική μείωση του εξόδου προβλέψεων για δάνεια.

Το 2021, η ελληνική οικονομία σημείωσε ισχυρή ανάκαμψη, με το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 8%, και έθεσε τα θεμέλια για βιώσιμη ανάπτυξη από το 2022 και για αρκετά χρόνια στο μέλλον. Η έναρξη των έργων στο πλαίσιο του εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και η εφαρμογή σχετικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, αναμένεται να διασφαλίσουν τις προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας, ακόμη και εν μέσω της αβεβαιότητας που εξελίσσεται μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις δημιουργούν κινδύνους, επηρεάζοντας μεταξύ άλλων τις τιμές της ενέργειας και των προϊόντων του αγροτικού τομέα, και έχουν ως αποτέλεσμα, αυξημένες πληθωριστικές πιέσεις, τόσο σε ένταση, όσο και σε διάρκεια, οι οποίες ξεπερνούν τις αρχικές εκτιμήσεις.

Οι δευτερογενείς επιπτώσεις ενδέχεται να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην κατανάλωση και την επιχειρηματική δραστηριότητα. Καθώς η κατάσταση εξακολουθεί να εξελίσσεται, είναι πρόωρο να εκτιμηθεί ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος στην ελληνική οικονομία και κοινωνία.

Ωστόσο, με τις προϋποθέσεις για την επίτευξη διατηρήσιμων ρυθμών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας να έχουν τεθεί, οι επιπτώσεις ενδέχεται να περιοριστούν με μέτρα ανάλογα της πανδημίας που αναμένεται να ληφθούν σε ευρωπαικό επίπεδο.

Για την Πειραιώς, η στιβαρή υλοποίηση του επιχειρηματικού μας σχεδίου μέχρι σήμερα και οι ρεαλιστικές παραδοχές στις οποίες βασίζεται, μας επιτρέπουν να είμαστε αισιόδοξοι για την επίτευξη των στόχων μας, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να στηρίξουμε την ελληνική οικονομία και να προσφέρουμε ελκυστικές αποδόσεις στους μετόχους μας. Παράλληλα, συνεχίζουμε να συμβάλλουμε προς μία συνεκτική και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνία, έναν στόχο πιο σημαντικό τώρα από ποτέ».


Στο site χρησιμοποιούμε affiliate links, απ' όπου εμείς παίρνουμε κάποια προμήθεια, ενώ για εσάς δεν σας κοστίζει ΤΙΠΟΤΑ επιπλέον. Αντιθέτως, έτσι μπορούμε να φέρνουμε προϊόντα για παρουσίαση, που μετά τα κερδίζετε εσείς σε διαγωνισμούς που κάνουμε στο site.


Μην ξεχάσετε να γραφτείτε στο newsletter μας!


Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να κάνετε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook  ή να γραφτείτε στο κανάλι μας στο Telegram . Μπορείτε επίσης να γραφτείτε και στο κανάλι του iTechNews.gr στο  Youtube, όπου μπορείτε να βρείτε πάρα πολλές παρουσιάσεις που έχουμε κάνει! Μην ξεχάσετε να δείτε πως θα μπορείτε να βρείτε όλα τα άρθρα μας στις ειδήσεις της Google.

Ενημέρωση για αγορές από Κίνα και χρεώσεις μετά την 01/07/2021!

admitad affiliatebanggoodaliexprerss
cafagotomtop

Στην περίπτωση που θέλετε ν' αντιγράψετε ή να χρησιμοποιήσετε μέρος ή ολόκληρο το άρθρο, μπορείτε να το κάνετε εφόσον αναφέρετε σαν πηγή το iTechNews.gr.


 

Πηγή

Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι για τις πιο HOT προσφορές της ημέρας  και ακόμη περισσότερες  στο κανάλι μου στο Telegram και κάντε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook.

Θα χαρώ να βοηθήσω και να απαντήσω απορίες σας. Θα με βρείτε στο Messenger ως Unpackman Review. Αφήστε μου ένα σχόλιο στο βίντεο ή στείλετε μου ένα email στο [email protected]. Κάντε SUBSCRIBE και πατήστε την ειδοποίηση () στο κανάλι μου.

Unpackman


Μοίρασε την γνώση...

Στο site χρησιμοποιούμε affiliate links, απ’ όπου εμείς παίρνουμε κάποια προμήθεια, ενώ για εσάς δεν σας κοστίζει ΤΙΠΟΤΑ επιπλέον. Αντιθέτως, έτσι μπορούμε να φέρνουμε προϊόντα για παρουσίαση, που μετά τα κερδίζετε εσείς σε διαγωνισμούς που κάνουμε στο site.


Μην ξεχάσετε να γραφτείτε στο newsletter μας!


Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι, να κάνετε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook  ή να γραφτείτε στο κανάλι μας στο Telegram . Μπορείτε επίσης να γραφτείτε και στο κανάλι του iTechNews.gr στο  Youtube, όπου μπορείτε να βρείτε πάρα πολλές παρουσιάσεις που έχουμε κάνει! Μην ξεχάσετε να δείτε πως θα μπορείτε να βρείτε όλα τα άρθρα μας στις ειδήσεις της Google.


Ενημέρωση για αγορές από Κίνα και χρεώσεις μετά την 01/07/2021!

admitad affiliatebanggoodaliexprerss
cafagotomtop

Στην περίπτωση που θέλετε ν’ αντιγράψετε ή να χρησιμοποιήσετε μέρος ή ολόκληρο το άρθρο, μπορείτε να το κάνετε εφόσον αναφέρετε σαν πηγή το iTechNews.gr.Διαφήμιση

Written by 

Όταν το unpacking γίνεται τρόπος ζωής και η τεχνολογία μεράκι τότε.......... ένας Unpackman γεννιέται!!!

Σχετικά άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Βρείτε μας στις ειδήσεις της Google

TikTokTelegram