Ανεκτίμητες για την επιστήμη οι φωτογραφίες του James Webb

Μοίρασε την γνώση...

Με δέος αντίκρισε η ανθρωπότητα τις εικόνες του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb από τα βάθη του σύμπαντος που δόθηκαν στη δημοσιότητα τις προηγούμενες ημέρες από τη NASA.

Geekbuying WW

Πέραν όμως του πόσο θεαματικές είναι αυτές οι φωτογραφίες, αποκτούν επιπλέον αξία αν αναλογιστούμε ότι είναι αποτέλεσμα δουλειάς δεκαετιών από χιλιάδες ανθρώπους. Οι εικόνες αυτές προέκυψαν μετά από πολλές καθυστερήσεις και τεράστια χρηματοδότηση.

Διαφήμιση

Παρακάτω βλέπουμε την πρώτη εικόνα που τράβηξε το Webb και δημοσίευσε η NASA τη Δευτέρα:

Google news

Τηλεσκόπιο James Webb: Γιατί οι φωτογραφίες του έχουν τόσο μεγάλη σημασία

Αυτό που κάνει την εν λόγω φωτογραφία τόσο εντυπωσιακή έχει να κάνει με το ότι είναι τόσο μικρή και ταυτόχρονο αποτυπώνει έναν τόσο μεγάλο χώρο του σύμπαντος.

AliExpress WW ZTE Many GEOs

Επί της ουσίας, πρόκειται για ένα μικρό τμήμα του νυχτερινού ουρανού. Όμως πολλά από τα φωτεινά σημεία της φωτογραφίας είναι ολόκληροι αχανείς γαλαξίες που ο ανθρώπινος νους δυσκολεύεται να συνειδητοποιήσει το μέγεθός τους.

Και ενώ μας φαίνεται σαν μια επίπεδη εικόνα, στην πραγματικότητα αποτελεί και ένα ταξίδι στο χρόνο. Τα πιο αδύναμα φωτεινά σημεία είναι γαλαξίες ηλικίας τουλάχιστον 13 δισεκατομμυρίων ετών. Όμως το Webb δε μένει απλά στον εντοπισμό αυτών των αρχαίων γαλαξιών καθώς έχει τη δυνατότητα να κάνει ακόμα και μετρήσεις για τα στοιχεία από τα οποία αποτελούνται αυτοί οι πρώτοι γαλαξίες.


Εκτός αυτών, η φωτογραφία αυτή δείχνει το πόσο πλέον το νέο διαστημικό τηλεσκόπιο ξεπερνά σε απόδοση το Hubble.

Στα αριστερά αποτυπώνεται η εικόνα του Hubble και στα δεξιά η εικόνα του Webb. Η διαφορά στην ανάλυση είναι ξεκάθαρη:

Το άλλο πλεονέκτημα του Webb έναντι του Hubble είναι ο τύπος του φωτός που συλλέγει. Το ανθρώπινο μάτι μπορεί να δει μόνο μια στενή ζώνη γνωστή ως «ορατό φως», αλλά το σύμπαν ενέχει και άλλα είδη φωτός: υπεριώδες φως και ακτίνες γάμμα. Επίσης, υπάρχει το φως χαμηλότερης ενέργειας με μεγαλύτερα μήκη κύματος: υπέρυθρες, μικροκύματα και άλλα.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble συλλέγει ορατό φως, υπεριώδες και λίγο υπέρυθρο. Το Webb είναι κυρίως ένα υπέρυθρο τηλεσκόπιο, επομένως βλέπει φως που είναι σε μεγαλύτερο μήκος κύματος από αυτό που μπορούν να δουν τα μάτια μας. Με αυτόν τον τρόπο το Webb μπορεί να δει πιο πίσω στο χρόνο και επομένως πιο μακριά σε σύγκριση με το Hubble.

Εχθές, η NASA δημοσίευσε ακόμη περισσότερες εικόνες από το Webb, επιδεικνύοντας περεταίρω τις ομολογουμένως εντυπωσιακές δυνατότητές του. Παρακάτω αποτυπώνεται το νεφέλωμα Carina. Το υπέρυθρο φως κρύβεται λιγότερο από την κοσμική σκόνη, και έτσι το τηλεσκόπιο Webb μπορεί να αποκαλύψει περισσότερα αστέρια σε αυτήν την περιοχή από ό,τι το Hubble.

Τηλεσκόπιο James Webb: Γιατί οι φωτογραφίες του έχουν τόσο μεγάλη σημασία

Στη συνέχεια, η NASA δημοσίευσε φωτογραφία που δείχνει το λεγόμενο κουιντέτο του Στεφάν.

«Το Webb δείχνει λεπτομέρειες που δεν έχουν ξαναεντοπιστεί σε αυτήν την ομάδα γαλαξιών», αναφέρει η NASA.

Τηλεσκόπιο James Webb: Γιατί οι φωτογραφίες του έχουν τόσο μεγάλη σημασία

Σε μια άλλη εκπληκτική εικόνα, το τηλεσκόπιο αποτυπώνει τα υπολείμματα ενός ετοιμοθάνατου αστεριού στο Νεφέλωμα του Νότιου Δακτυλίου.

Οι δύο εικόνες καταγράφουν το ίδιο σημείο αλλά έχουν διαφορετική ένταση υπέρυθρου φωτός.

Τηλεσκόπιο James Webb: Γιατί οι φωτογραφίες του έχουν τόσο μεγάλη σημασία

Όσα θεαματικά ήρθαν τις προηγούμενες μέρες στη δημοσιότητα, φαίνεται πως αποτελούν μόνο την αρχή της επιστημονικής αποστολής του James Webb.

Οι επιστήμονες ελπίζουν να το χρησιμοποιήσουν μελλοντικά για τη λεπτομερή παρατήρηση των πρώτων γαλαξιών και να κατανοήσουν περισσότερα πράγματα γύρω από τις απαρχές του σύμπαντος.


Στο site χρησιμοποιούμε affiliate links, απ' όπου εμείς παίρνουμε κάποια προμήθεια, ενώ για εσάς δεν σας κοστίζει ΤΙΠΟΤΑ επιπλέον. Αντιθέτως, έτσι μπορούμε να φέρνουμε προϊόντα για παρουσίαση, που μετά τα κερδίζετε εσείς σε διαγωνισμούς που κάνουμε στο site.


Μην ξεχάσετε να γραφτείτε στο newsletter μας!


Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να κάνετε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook  ή να γραφτείτε στο κανάλι μας στο Telegram . Μπορείτε επίσης να γραφτείτε και στο κανάλι του iTechNews.gr στο  Youtube, όπου μπορείτε να βρείτε πάρα πολλές παρουσιάσεις που έχουμε κάνει! Μην ξεχάσετε να δείτε πως θα μπορείτε να βρείτε όλα τα άρθρα μας στις ειδήσεις της Google.

Ενημέρωση για αγορές από Κίνα και χρεώσεις μετά την 01/07/2021!

admitad affiliate banggood aliexprerss
cafago tomtop

Στην περίπτωση που θέλετε ν' αντιγράψετε ή να χρησιμοποιήσετε μέρος ή ολόκληρο το άρθρο, μπορείτε να το κάνετε εφόσον αναφέρετε σαν πηγή το iTechNews.gr.


Πηγή

Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι για τις πιο HOT προσφορές της ημέρας  και ακόμη περισσότερες  στο κανάλι μου στο Telegram και κάντε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook.

Θα χαρώ να βοηθήσω και να απαντήσω απορίες σας. Θα με βρείτε στο Messenger ως Unpackman Review. Αφήστε μου ένα σχόλιο στο βίντεο ή στείλετε μου ένα email στο [email protected]. Κάντε SUBSCRIBE και πατήστε την ειδοποίηση () στο κανάλι μου.

Unpackman


Μοίρασε την γνώση...

Στο site χρησιμοποιούμε affiliate links, απ’ όπου εμείς παίρνουμε κάποια προμήθεια, ενώ για εσάς δεν σας κοστίζει ΤΙΠΟΤΑ επιπλέον. Αντιθέτως, έτσι μπορούμε να φέρνουμε προϊόντα για παρουσίαση, που μετά τα κερδίζετε εσείς σε διαγωνισμούς που κάνουμε στο site.


Μην ξεχάσετε να γραφτείτε στο newsletter μας!


Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι, να κάνετε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook  ή να γραφτείτε στο κανάλι μας στο Telegram . Μπορείτε επίσης να γραφτείτε και στο κανάλι του iTechNews.gr στο  Youtube, όπου μπορείτε να βρείτε πάρα πολλές παρουσιάσεις που έχουμε κάνει! Μην ξεχάσετε να δείτε πως θα μπορείτε να βρείτε όλα τα άρθρα μας στις ειδήσεις της Google.


Ενημέρωση για αγορές από Κίνα και χρεώσεις μετά την 01/07/2021!

admitad affiliate banggood aliexprerss
cafago tomtop

Στην περίπτωση που θέλετε ν’ αντιγράψετε ή να χρησιμοποιήσετε μέρος ή ολόκληρο το άρθρο, μπορείτε να το κάνετε εφόσον αναφέρετε σαν πηγή το iTechNews.gr.Διαφήμιση

Written by 

Όταν το unpacking γίνεται τρόπος ζωής και η τεχνολογία μεράκι τότε.......... ένας Unpackman γεννιέται!!!

Σχετικά άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Βρείτε μας στις ειδήσεις της Google

TikTokTelegram