ΕΛΤΑ: Αποκτούν στόλο από.. drones εντός του έτους!

Μοίρασε την γνώση...

Επιστολές, δέματα και φάρμακα θα μπορούν να φτάνουν με drones μέσα σε λίγες ώρες από την αποστολή τους σε απομακρυσμένες και δύσβατες περιοχές, εξυπηρετώντας πολίτες που μέχρι σήμερα λαμβάνουν αλληλογραφία με σημαντικές καθυστερήσεις.

banner

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός των ΕΛΤΑ αλλά και το νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τίτλο «Αναδυόμενες τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης και άλλες διατάξεις» δίνουν νέες δυνατότητες στις ταχυμεταφορές, αλλάζοντας την κλασική μεταφορά μέσω ταχυδρόμου που γνωρίζουμε σήμερα.

Διαφήμιση

Στο πλαίσιο αυτό, τα ΕΛΤΑ προχωρούν στην αξιοποίηση των drones για τη διανομή αλληλογραφίας, μικροδεμάτων, αλλά και φαρμάκων σε απομακρυσμένες ή δυσπρόσιτες περιοχές, αλλά και σε άλλες χρήσεις σε αστικές περιοχές. Η νέα αυτή υπηρεσία αναμένεται να δώσει λύσεις ιδιαίτερα σε καταστάσεις όπου υπάρχει ένα πραγματικά επείγον περιστατικό.

Google news

Ήδη τα ΕΛΤΑ εξετάζουν τη συνεργασία τους με μεγάλο όμιλο του εξωτερικού. Στόχος της διοίκησης είναι να καταγράψουν όλο το εύρος των πιθανών εφαρμογών της χρήσης drones και να προχωρήσουν σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα τους αμέσως επόμενους μήνες.

Govee Many GEOs Cubot WW

Τα ΕΛΤΑ συμμετέχουν σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα

Ήδη τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ) όπως και τα Κυπριακά Ταχυδρομεία συμμετέχουν, μαζί με άλλους 5 εταίρους, στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα “FlyVETUp”, που στόχο έχει τη χρήση drones στις ταχυδρομικές υπηρεσίες.


Ειδικότερα πρόκειται για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+, “FlyVETUp”, η υλοποίηση του οποίου ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2020 και η λήξη του αναμένεται το Νοέμβριο του 2022.

Ο στόχος του Προγράμματος είναι να ευαισθητοποιήσει και να εξετάσει τις δυνατότητες χρήσης drones ή UAV (Unmanned Aerial Vehicles) στις ταχυδρομικές υπηρεσίες.

Οι Ταχυδρομικοί Οργανισμοί συνειδητοποιούν πλέον τα οφέλη της χρήσης drones, όπως την παράδοση υγειονομικού υλικού, εφημερίδων και ταχυδρομείου σε απομακρυσμένες ή δυσπρόσιτες περιοχές, την παράδοση εμπορευμάτων από πλοία στην ξηρά, καθώς και την παράδοση αγαθών που αγοράζονται μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου.

Παρόλες τις ανάγκες που δημιουργούνται αλλά και τις υπάρχουσες δυνατότητες της τεχνολογίας, μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν εκτεταμένα προγράμματα κατάρτισης στην αγορά για ανάπτυξη δεξιοτήτων σε drones. Το Πρόγραμμα “FlyVETUp” αντιμετωπίζει ακριβώς αυτή την ανάγκη.

Συγκεκριμένα, στοχεύει στη δημιουργία ενός εκπαιδευτικού υλικού για τη χρήση UAV στις ταχυδρομικές υπηρεσίες, το οποίο θα διατίθεται σε τρεις πλατφόρμες ηλεκτρονικής μάθησης από ταχυδρομικό προσωπικό.

Το Πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την ΕΕ και σε αυτό συμμετέχουν τρεις Ταχυδρομικοί Οργανισμοί, τρία Ιδρύματα Επαγγελματικής Κατάρτισης και μια εταιρεία εξειδικευμένη σε UAV:

Hellenic Post – Ελλάδα
Τμήμα Ταχυδρομικών Υπηρεσιών – Κυπριακά Ταχυδρομεία
Croatian Post Inc – Κροατία
Aeronautical Technical Secondary School – Κροατία
AKMI S.A – Ελλάδα
BK-con Γερμανία
Dronint – Κύπρος

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Παροχή ταχυδρομικών υπηρεσιών με χρήση Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΣμηΕΑ)

1. Η παροχή ταχυδρομικών υπηρεσιών, για τις οποίες έχει χορηγηθεί γενική ή ειδική άδεια, σύμφωνα με τα άρθρα 11 και 12, αντίστοιχα, στο σύνολο ή μέρος της επικράτειας, δύναται να πραγματοποιείται μέσω ΣμηΕΑ, κατόπιν έγκρισης της Ε.Ε.Τ.Τ. σύμφωνα με την περ. κη’ της παρ. 1 του άρθρου 5, εφόσον αυτό κριθεί πρόσφορο και αποτελεσματικό από τον φορέα που παρέχει την καθολική υπηρεσία ή άλλη ταχυδρομική υπηρεσία. Προς τον σκοπό αυτόν, ο φορέας υποβάλλει σχετικό αίτημα στην Ε.Ε.Τ.Τ.

2. Με απόφαση του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κατόπιν εισήγησης της Ε.Ε.Τ.Τ., και της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας (Α.Π.Α.), καθορίζονται τα ειδικότερα τεχνικά χαρακτηριστικά και οι τεχνικές προδιαγραφές ασφαλείας των ΣμηΕΑ που χρησιμοποιούνται για την παροχή ταχυδρομικών υπηρεσιών, καθώς και κάθε άλλο συναφές θέμα.

Η διεθνής πρακτική

Σε ευρωπαϊκό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι πολλές οι χώρες που έχουν ήδη ξεκινήσει παραδόσεις με drones, με τις ταχυδρομικές υπηρεσίες της Βρετανίας να έχουν προγραμματίσει τον εξοπλισμό με 500 drones για παραδόσεις δεμάτων σε απομακρυσμένες περιοχές. Αντίστοιχα, στις ΗΠΑ η Amazon κατόρθωσε να πάρει άδεια παραδόσεων με drones από την Υπηρεσία Πολιτικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ μόλις το 2020, ενώ είχε ξεκινήσει τις σχετικές διαδικασίες από το 2013.

Σύμφωνα με φορείς και στελέχη της ταχυδρομικής αγοράς, η παράδοση με drones θα έχει καθαρά συμπληρωματικό χαρακτήρα και δεν αναμένεται να έχει ευρεία διάδοση για αρκετά χρόνια. Σε θεσμικό επίπεδο, η ΕΕ ενέκρινε πέρυσι το πακέτο U-space, το οποίο περιλαμβάνει τρεις κανονισμούς, με τις απαραίτητες προϋποθέσεις για πτήσεις με drones, ενώ και στην Ελλάδα η ΥΠΑ έχει θέσει συγκεκριμένους κανόνες.
Σημειώνεται ότι οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί διακρίνουν τα drones με βάση το ρίσκο που επιφέρει η δραστηριοποίησή τους και όχι μεταξύ ψυχαγωγικών και επαγγελματικών δραστηριοτήτων.


Στο site χρησιμοποιούμε affiliate links, απ' όπου εμείς παίρνουμε κάποια προμήθεια, ενώ για εσάς δεν σας κοστίζει ΤΙΠΟΤΑ επιπλέον. Αντιθέτως, έτσι μπορούμε να φέρνουμε προϊόντα για παρουσίαση, που μετά τα κερδίζετε εσείς σε διαγωνισμούς που κάνουμε στο site.


Μην ξεχάσετε να γραφτείτε στο newsletter μας!


Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να κάνετε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook  ή να γραφτείτε στο κανάλι μας στο Telegram . Μπορείτε επίσης να γραφτείτε και στο κανάλι του iTechNews.gr στο  Youtube, όπου μπορείτε να βρείτε πάρα πολλές παρουσιάσεις που έχουμε κάνει! Μην ξεχάσετε να δείτε πως θα μπορείτε να βρείτε όλα τα άρθρα μας στις ειδήσεις της Google.

Ενημέρωση για αγορές από Κίνα και χρεώσεις μετά την 01/07/2021!

admitad affiliate banggood aliexprerss
cafago tomtop

Στην περίπτωση που θέλετε ν' αντιγράψετε ή να χρησιμοποιήσετε μέρος ή ολόκληρο το άρθρο, μπορείτε να το κάνετε εφόσον αναφέρετε σαν πηγή το iTechNews.gr.


Πηγή

Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι για τις πιο HOT προσφορές της ημέρας  και ακόμη περισσότερες  στο κανάλι μου στο Telegram και κάντε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook.

Θα χαρώ να βοηθήσω και να απαντήσω απορίες σας. Θα με βρείτε στο Messenger ως Unpackman Review. Αφήστε μου ένα σχόλιο στο βίντεο ή στείλετε μου ένα email στο [email protected]. Κάντε SUBSCRIBE και πατήστε την ειδοποίηση () στο κανάλι μου.

Unpackman


Μοίρασε την γνώση...

Στο site χρησιμοποιούμε affiliate links, απ’ όπου εμείς παίρνουμε κάποια προμήθεια, ενώ για εσάς δεν σας κοστίζει ΤΙΠΟΤΑ επιπλέον. Αντιθέτως, έτσι μπορούμε να φέρνουμε προϊόντα για παρουσίαση, που μετά τα κερδίζετε εσείς σε διαγωνισμούς που κάνουμε στο site.


Μην ξεχάσετε να γραφτείτε στο newsletter μας!


Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι, να κάνετε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook  ή να γραφτείτε στο κανάλι μας στο Telegram . Μπορείτε επίσης να γραφτείτε και στο κανάλι του iTechNews.gr στο  Youtube, όπου μπορείτε να βρείτε πάρα πολλές παρουσιάσεις που έχουμε κάνει! Μην ξεχάσετε να δείτε πως θα μπορείτε να βρείτε όλα τα άρθρα μας στις ειδήσεις της Google.


Ενημέρωση για αγορές από Κίνα και χρεώσεις μετά την 01/07/2021!

admitad affiliate banggood aliexprerss
cafago tomtop

Στην περίπτωση που θέλετε ν’ αντιγράψετε ή να χρησιμοποιήσετε μέρος ή ολόκληρο το άρθρο, μπορείτε να το κάνετε εφόσον αναφέρετε σαν πηγή το iTechNews.gr.Διαφήμιση

Written by 

Όταν το unpacking γίνεται τρόπος ζωής και η τεχνολογία μεράκι τότε.......... ένας Unpackman γεννιέται!!!

Σχετικά άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Βρείτε μας στις ειδήσεις της Google

TikTokTelegram