Έχεις γνωστό με καρκίνο!? Όχι, δεν του λέμε όλα θα πάνε καλά, αλλά άλλα.

Μοίρασε την γνώση...

Υπάρχουν πάνω από 100 διαφορετικά γνωστά είδη καρκίνου που εμφανίζονται στους ανθρώπους. Για την ακρίβεια, ο ανθρώπινος οργανισμός παράγει συνέχεια καρκινικά κύτταρα παντού, απλά έχει την δύναμη και την δυνατότητα να τα καταστρέφει εν τη γενέσει. Δυστυχώς, για κάποιους άγνωστους λόγους, κάποιες φορές αυτό δεν γίνεται και έτσι δημιουργείται ο καρκίνος.

Coupons from Banggood

Ο όρος «καρκίνος» δεν αποδίδεται σε μία και μόνη ασθένεια, αλλά σε μια ομάδα ασθενειών που χαρακτηρίζονται από τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό των κυττάρων.

Διαφήμιση

Σε αντίθεση με τα φυσιολογικά κύτταρα στο σώμα μας, τα οποία αυξάνονται, διαιρούνται και πεθαίνουν με έναν αυστηρά ελεγχόμενο τρόπο, τα καρκινικά κύτταρα διαφέρουν διότι συνεχίζουν να διαιρούνται ανεξέλεγκτα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη μιας μάζας κυττάρων, που ονομάζεται όγκος. Οι όγκοι μπορεί να είναι καλοήθεις ή κακοήθεις

Google news

Μια από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε όταν ένας δικός μας άνθρωπος διαγνωστεί με καρκίνο είναι πώς θα τον εμψυχώσουμε και θα τον στηρίξουμε ψυχολογικά.

Gshopper Many GEOs Banggood WW

Αμερικανοί επιστήμονες από τον οργανισμό CancerCare, δίνουν ορισμένες συμβουλές για το τι να μη λέμε σε κάποιον που αντιμετωπίζει μια μορφή καρκίνου ώστε να μπορούμε να τον στηρίξουμε πιο αποτελεσματικά.

Τι δεν λέμε σε έναν καρκινοπαθή

“Όλα θα πάνε καλά.” ή “Κάνε υπομονή και όλα θα πάνε καλά”
Η αλήθεια είναι πως αυτό δεν το ξέρουμε και το συγκεκριμένο σχόλιο ακούγεται συγκαταβατικό. Μερικές φορές αυτού του τύπου η ενθάρρυνση μπορεί να είναι ενοχλητική και κουραστική στον ασθενή.


“Το ξέρω ότι αυτό που περνάς είναι δύσκολο.”

Η αλήθεια είναι πως εκτός κι αν έχουμε βρεθεί κι εμείς στην ίδια κατάσταση, δεν ξέρουμε τι περνάει ο ασθενής, σωματικά και ψυχολογικά.

“Τουλάχιστον θα αποκτήσεις καινούργιο στήθος!”

Την ώρα που μια γυναίκα δίνει τη μάχη με τον καρκίνο του μαστού δεν την ενδιαφέρει να ακούσει τη “θετική” πλευρά. Και προφανώς, κάθε γυναίκα θα προτιμούσε το “παλιό”, χαλαρωμένο, μεγάλη ή μικρό στήθος της, παρά να χρειαστεί να υποστεί μαστεκτομή και χημειοθεραπείες για να αποκτήσει το μπούστο μιας σταρ.

Τι μπορούμε, όμως, να πούμε σε έναν δικό μας άνθρωπο που μαθαίνει ότι έχει καρκίνο;

“Δεν ξέρω τι να σου πω αυτή τη στιγμή, αλλά θέλω να ξέρεις ότι είμαι εδώ για ό,τι χρειαστείς.”

Η αναγνώριση της άβολης θέσης βοηθάει και τον ίδιο τον ασθενή να εκφράσει τα δικά του συναισθήματα. Επίσης, παρότι μπορεί η στήριξή μας να εννοείται, όταν την εκφράζουμε με λέξεις ο δικός μας άνθρωπος θα νιώσει ότι περιβάλλεται από αγάπη και προσοχή.

“Πώς νιώθεις πραγματικά;”

Ο άνθρωπος που υποφέρει θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να μιλήσει ανοιχτά, να κλάψει, να εκφράσει την πίκρα και το θυμό του, κάτι που συνήθως μπορούμε να το κάνουμε με τους πολύ δικούς μας ανθρώπους εφόσον μας κάνουν την κατάλληλη ερώτηση που θα μας “ξεκλειδώσει”.

“Αναλαμβάνω το μαγείρεμα/τα ψώνια/το καθάρισμα/τις δραστηριότητες των παιδιών.”

Μπορεί γενικά να προσφέρονται πολλοί για να βοηθήσουν αυτή την περίοδο, όταν όμως είμαστε συγκεκριμένοι στο είδος της βοήθειας που θα προσφέρουμε είναι μια ανακούφιση για τον ασθενή και την οικογένεια. Επίσης υπάρχουν καρκίνοι που ειδικότερα μετά από το χειρουργείο, είναι αδύνατο ή δύσκολο να κάνουν πολλά πράγματα. Έτσι πολλές φορές εκτός από την ψυχολογική υποστήριξη και μία βοήθεια στην καθημερινότητα χρειάζεται. Το ίδιο και με τις χημειοθεραπείες. Δεν είναι μόνο το πέσιμο των μαλλιών που πιστεύουμε ότι θα δούμε, που δεν συμβαίνει πάντα, αλλά οι ίδιες οι παρενέργειες των φαρμάκων. Εξάλλου στην τελική, σκεφτείτε το απλά, βάζουμε ένα “δηλητήριο” μέσα μας με την ελπίδα να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα, αλλά αυτό επιδράει γενικώς στον οργανισμό μας.

+1 τρόπος να βοηθήσετε:

Καθίστε μαζί με τον/την ασθενή κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας ή κάνετε συντροφιά στην οικογένεια την ώρα της επέμβασης. Και στις δύο περιπτώσεις η παρουσία σας θα προσφέρει πολύτιμη ανακούφιση και περισπασμό.

Παρόλο που το άρθρο αυτό το ΄έχω πάρει από αλλού, δεν μπορώ να πω ότι δεν με αφορά….προσωπικά. Έχω βρεθεί στη θέση του ατόμου που παρηγορούσε τον άλλο, είτε σαν ασθενή μου, είτε σαν φίλο μου (ο κολλητός μου πέθανε από καρκίνο του παγκρέατος πριν μερικά χρόνια, στο νοσοκομείο που δούλευα όταν ήμουν εκεί, σε μένα), αλλά και από την αντίθετη πλευρά πια εγώ. Να προσέχετε την υγεία σας, πιστέψτε με όλα τ’ άλλα είναι “απλές οδοντογλυφίδες”, όπως λέει μία έκφραση.


Στο site χρησιμοποιούμε affiliate links, απ' όπου εμείς παίρνουμε κάποια προμήθεια, ενώ για εσάς δεν σας κοστίζει ΤΙΠΟΤΑ επιπλέον. Αντιθέτως, έτσι μπορούμε να φέρνουμε προϊόντα για παρουσίαση, που μετά τα κερδίζετε εσείς σε διαγωνισμούς που κάνουμε στο site.


Μην ξεχάσετε να γραφτείτε στο newsletter μας!


Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι, να κάνετε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook  ή να γραφτείτε στο κανάλι μας στο Telegram . Μπορείτε επίσης να γραφτείτε και στο κανάλι του iTechNews.gr στο  Youtube, όπου μπορείτε να βρείτε πάρα πολλές παρουσιάσεις που έχουμε κάνει! Μην ξεχάσετε να δείτε πως θα μπορείτε να βρείτε όλα τα άρθρα μας στις ειδήσεις της Google.

Ενημέρωση για αγορές από Κίνα και χρεώσεις μετά την 01/07/2021!

admitad affiliate banggood aliexprerss
cafago tomtop

Στην περίπτωση που θέλετε ν' αντιγράψετε ή να χρησιμοποιήσετε μέρος ή ολόκληρο το άρθρο, μπορείτε να το κάνετε εφόσον αναφέρετε σαν πηγή το iTechNews.gr.Μοίρασε την γνώση...

Στο site χρησιμοποιούμε affiliate links, απ’ όπου εμείς παίρνουμε κάποια προμήθεια, ενώ για εσάς δεν σας κοστίζει ΤΙΠΟΤΑ επιπλέον. Αντιθέτως, έτσι μπορούμε να φέρνουμε προϊόντα για παρουσίαση, που μετά τα κερδίζετε εσείς σε διαγωνισμούς που κάνουμε στο site.


Μην ξεχάσετε να γραφτείτε στο newsletter μας!


Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι, να κάνετε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook  ή να γραφτείτε στο κανάλι μας στο Telegram . Μπορείτε επίσης να γραφτείτε και στο κανάλι του iTechNews.gr στο  Youtube, όπου μπορείτε να βρείτε πάρα πολλές παρουσιάσεις που έχουμε κάνει! Μην ξεχάσετε να δείτε πως θα μπορείτε να βρείτε όλα τα άρθρα μας στις ειδήσεις της Google.


Ενημέρωση για αγορές από Κίνα και χρεώσεις μετά την 01/07/2021!

admitad affiliate banggood aliexprerss
cafago tomtop

Στην περίπτωση που θέλετε ν’ αντιγράψετε ή να χρησιμοποιήσετε μέρος ή ολόκληρο το άρθρο, μπορείτε να το κάνετε εφόσον αναφέρετε σαν πηγή το iTechNews.gr.Διαφήμιση

Written by 

Ιατρός, Xiaomi fan και πολύ γκατζετάκιας, ψάχνει καθημερινά για νέα στα βάθη της ανατολής και όχι μόνο.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Γραφτήκατε στις ειδοποιήσεις ώστε να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα!? Απλώς πατήστε την μπλε καμπάνα που θα βρείτε κάτω αριστερά στην οθόνη!

Βρείτε μας και στις ειδήσεις του Google

TikTokTelegram