Σφακιανάκης: Απατεώνες «σήκωσαν» 165 εκατ. ευρώ σε 14 μήνες

Μοίρασε την γνώση...

«Το διαδίκτυο είναι φως, όμως έχει και πολύ σκοτάδι και όποιος δεν ξέρει πού βρίσκεται αυτό το σκοτάδι και πέσει μέσα, τότε τα έχασε όλα ακόμα και τη ζωή του», υποστηρίζει ο αντιστράτηγος ε.α. Μανώλης Σφακιανάκης πρωτεργάτης της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛΑΣ και σήμερα πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας CSI.

Coupons from Banggood

Όπως είπε ο κ. Σφακιανάκης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Πάντοτε αναφέρω ότι το κυρίαρχο στη σχέση μας με το διαδίκτυο είναι η γνώση, η απαιτούμενη προσοχή και φυσικά η αντίληψη». Αυτό το οποίο απασχολεί τους εκπαιδευτές του CSI σχετικά με την Κυβερνοασφάλεια, άπτεται όπως αναφέρουν, ως πρώτο και βασικότερο στην προστασία της ζωής του κόσμου, όλων των πολιτών, το δεύτερο είναι η προστασία της περιουσίας των πολιτών και το τρίτο η προστασία της ψυχικής υγείας.

Διαφήμιση

Σύμφωνα με τον Μανώλη Σφακιανάκη: «Τώρα που μιλάμε εκατομμύρια άνθρωποι, παίρνουν ψυχοφάρμακα, διότι κάτι έχουν πάθει στο διαδίκτυο, είτε τους έχουν διασύρει, είτε τους εκβιάζουν, είτε τους απειλούν, είτε είναι υποχείρια κάποιων. Οπότε εμείς λέμε, ναι στο διαδίκτυο, αλλά υπό προϋποθέσεις».

Google news

«Τώρα μιλάμε για μία νέα φτωχοποίηση, η οποία εισέρχεται στον κόσμο και αυτό είναι αποτέλεσμα της μη γνώσης χρήσης και ασφάλειας στο διαδίκτυο», ανέφερε ο Μανώλης Σφακιανάκης και αυτό διότι:

Zaful WW Tomtop WW

«Ο πολίτης απαγορεύεται να δίνει τη μία στιγμή το IBAN και την επόμενη στιγμή το pin του και τούτο οι περισσότεροι δεν το γνωρίζουν και πέφτουν σε παγίδες από επιτήδειους. Μπαίνουν οι απατεώνες μέσα στους λογαριασμούς σηκώνουν όλα τα χρήματα από ανυποψίαστους και ανενημέρωτους πωλητές. Έχουμε 165 εκατομμύρια ευρώ που έχουν χαθεί μέσα σε διάστημα 14 μηνών. Μιλάμε για μία αφαίμαξη χρημάτων διότι ο κόσμος δεν έχει γνώση, δεν είναι ενημερωμένος».

«Υπάρχουν συν και πλην για το διαδίκτυο»


Αφαίμαξη χρημάτων έχουμε και στις περιπτώσεις που κάποιοι επιτήδειοι βάζουν πολίτες να επενδύσουν σε νομίσματα, σε κρυπτονομίσματα, όπως αναφέρει η ομάδα των εκπαιδευτών του Διεθνούς Ινστιτούτου, για να πάρουν οι πολίτες, υποτίθεται ως κέρδος πολλές χιλιάδες ή και εκατομμύρια ευρώ, με αποτέλεσμα να έχουν χαθεί περίπου στα 500 εκατομμύρια ευρώ από τέτοιες απάτες μέσα στο διαδίκτυο τα τελευταία χρόνια.

«Υπάρχουν πολλά ΣΥΝ αλλά και αρκετά ΠΛΗΝ και αυτά τα αρνητικά του διαδικτύου σχετικά με τις παγίδες, για το που θα επενδύσουμε, πώς θα ενημερωθούμε, πού βρίσκονται τα fake news που βρίσκονται τα κανονικά νέα, πού πρέπει να σταματήσει ο πολίτης. Όλα αυτά εμείς με απλά λόγια και κατανοητά τα γνωστοποιούμε στον κόσμο, ώστε να μπορέσει σε ένα βαθμό που θα μάθει να εξοικειωθεί με το διαδίκτυο», είπε ο κ. Σφακιανάκης.

Αυτό που επισημαίνουν από το Διεθνές Ινστιτούτο Κυβερνοασφάλειας είναι πως ο βασικός σκοπός έχει να κάνει με την ενημέρωση, όχι να δαιμονοποιήσει το διαδίκτυο.

Σχετικά με το κατά πόσο η Πολιτεία μέσα από την ψηφιοποίηση πολλών διαδικασιών βοηθάει στην εξοικείωση των πολιτών με τη χρήση του διαδικτύου, ο κ. Σφακιανάκης είπε:

«Από τα χρόνια της πανδημίας και μετά, έχει ενταχθεί στη ζωή μας περισσότερο η ανάγκη χρήσης του διαδικτύου. Ακόμη και σε επίπεδο τραπεζικού συστήματος. Όμως ας μη γελιόμαστε, ταυτόχρονα έχει αυξηθεί η επικινδυνότητα, μάλιστα σε βαθμό που χαρακτηρίζουμε την επικινδυνότητα αυτή ως θηρίο. Τα τελευταία χρόνια του κορωνοϊού για παράδειγμα, έχει κορυφωθεί η χρήση των διαδικτυακών υπηρεσιών σε πολλά θέματα. Ο πολίτης σε κάποιο βαθμό εξαναγκάστηκε μέσα σε ένα βράδυ να γίνει δημόσιος υπάλληλος, τραπεζίτης κά.

»Ωθήθηκε δηλαδή, να κάνει τραπεζικές πράξεις, ακόμη και να πάει στα διαδικτυακά καταστήματα για να ψωνίσει. Αναγκάστηκε ο πολίτης να λειτουργήσει χωρίς εκπαίδευση ουσιαστική σε ζητήματα και πράγματα που δεν γνώριζε. Του έλειπε η ουσιαστική γνώση. Άρα έχουμε μια βίαιη είσοδο του κόσμου στο διαδίκτυο χωρίς ενημέρωση, χωρίς εκπαίδευση και χωρίς να ξέρει τα καλά και τα άσχημα του διαδικτύου».

«Πιστεύουν ότι με 250 ευρώ θα γίνουν πλούσιοι»

Έτσι λοιπόν όπως εξήγησε ο κ. Σφακιανάκης αυξήθηκαν και οι περιπτώσεις εξαπάτησης. «Καθημερινά υπάρχουν χιλιάδες Έλληνες που επενδύουν στο διαδίκτυο σε κρυπτονομίσματα διότι πιστεύουν στις διαφημίσεις που αναφέρουν οι επιτήδειοι με τόσο εντυπωσιακό τρόπο, ότι δηλαδή με 250 ευρώ, για παράδειγμα, θα γίνεις πλούσιος. Αναρωτιόμαστε και συνάμα ανησυχούμε για το πώς είναι δυνατό κάποιος να πιστέψει ότι με 250 ευρώ θα γίνει πλούσιος. Όμως ναι… υπάρχουν χιλιάδες συμπολιτών μας εδώ στην Ελλάδα, ας αφήσουμε τη σφαγή που γίνεται στον υπόλοιπο κόσμο, που το πιστεύουν και οδηγούνται με 250 ευρώ που ξεκινάνε μία κατάθεση στο διαδίκτυο, και υπογράφουν την καταδίκη τους για την αφαίμαξη των λογαριασμών τους».

«Θα φωνάζω πάντα και από όποιο σημείο της χώρας βρισκόμαστε… Δεν δίνουμε το IBAN, δεν δίνουμε το pin, δεν δίνουμε προσωπικά μας στοιχεία, δεν μιλάμε με αγνώστους, δεν κλείνουμε ραντεβού, δεν βάζουμε στα σπίτια μας διαδικτυακούς άγνωστους φίλους» είπε ο κ. Σφακιανάκης.

Στην υπόθεση εργασίας, για το αν ποτέ ο κόσμος του διαδικτύου που γιγαντώνεται ταχύτατα, υπάρξει η στιγμή του «κραχ» η στιγμή μιας απότομης κατάρρευσης, ο κ. Σφακιανάκης αναφέρει πως: «Δεν πιστεύω ότι στο διαδίκτυο θα δούμε πότε το “κραχ” δεδομένου ότι το διαδίκτυο είναι το μέλλον για το οποίο οι αρμόδιοι έχουν δώσει πολύ βάση στην ασφάλεια λειτουργίας του και πλέον στηρίζονται σε αυτό, κυβερνήσεις, κράτη, τραπεζικό σύστημα, υγεία, παιδεία, οικονομία και όλος ο κόσμος. Όμως για να συμβαδίσουμε ορθά με το μέλλον και το διαδίκτυο, όπως λέμε για το Smart City δηλαδή τις έξυπνες πόλεις, έτσι πρέπει να δημιουργηθεί και το smart Citizen».

«Έχουμε το καλύτερο Τμήμα Δίωξης Ηλεκρονικού Εγκλήματος στην Ευρώπη»

Τέλος αναφερόμενος στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στην οποία υπήρξε ο πρωτεργάτης δημιουργίας της ο κ. Σφακιανάκης είπε: «Οι άνθρωποι στα τμήματα και στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κάνουν πάρα πολύ καλά το λειτούργημά τους, την εργασία τους. Αυτό δηλαδή που οφείλουν να κάνουν και το οποίο μέχρι τώρα δεν έχει βγει προς τα έξω, να γίνει γνωστό και να γνωστοποιηθεί στους πολίτες όλο το αποτέλεσμα, όλης αυτής της δουλειάς που έχει γίνει στο διαδίκτυο. Προσωπικά μπορώ να πω ότι η ελληνική αστυνομία μπορεί και έχει, όλα τα εχέγγυα για να εντοπίσει και να βρει τους κακοποιούς και να γνωρίζετε πως έχουμε ένα από τα καλύτερα τμήματα ηλεκτρονικού εγκλήματος, είμαστε πρώτοι στην Ευρώπη έχουμε πολύ μορφωμένους και αξιόλογους αστυνομικούς και μπορούμε να βρούμε τον εγκληματία, να εξιχνιάσουμε το έγκλημα, να προστατεύσουμε τα παιδιά και τους πολίτες. Προτρέπω αν κάποιος έχει πρόβλημα με κάποια πλατφόρμα στο διαδίκτυο, μπορεί να ενημερώσει την Ελληνική Αστυνομία, στην τοπική αστυνομία στο τοπικό τμήμα της περιοχής όπου ζει. Όλα τα τοπικά τμήματα μιλάνε κατευθείαν με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και εκεί η καταρτισμένοι αξιωματικοί μας θα δώσουν τη λύση άμεσα. Η αστυνομία δίνει λύσεις άμεσα άσχετα που δεν κοινοποιεί πολλές φορές στο έργο της και καλά κάνει».


Στο site χρησιμοποιούμε affiliate links, απ' όπου εμείς παίρνουμε κάποια προμήθεια, ενώ για εσάς δεν σας κοστίζει ΤΙΠΟΤΑ επιπλέον. Αντιθέτως, έτσι μπορούμε να φέρνουμε προϊόντα για παρουσίαση, που μετά τα κερδίζετε εσείς σε διαγωνισμούς που κάνουμε στο site.


Μην ξεχάσετε να γραφτείτε στο newsletter μας!


Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι, να κάνετε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook  ή να γραφτείτε στο κανάλι μας στο Telegram . Μπορείτε επίσης να γραφτείτε και στο κανάλι του iTechNews.gr στο  Youtube, όπου μπορείτε να βρείτε πάρα πολλές παρουσιάσεις που έχουμε κάνει! Μην ξεχάσετε να δείτε πως θα μπορείτε να βρείτε όλα τα άρθρα μας στις ειδήσεις της Google.

Ενημέρωση για αγορές από Κίνα και χρεώσεις μετά την 01/07/2021!

admitad affiliate banggood aliexprerss
cafago tomtop

Στην περίπτωση που θέλετε ν' αντιγράψετε ή να χρησιμοποιήσετε μέρος ή ολόκληρο το άρθρο, μπορείτε να το κάνετε εφόσον αναφέρετε σαν πηγή το iTechNews.gr.


Πηγή

Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι για τις πιο HOT προσφορές της ημέρας  και ακόμη περισσότερες  στο κανάλι μου στο Telegram και κάντε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook.

Θα χαρώ να βοηθήσω και να απαντήσω απορίες σας. Θα με βρείτε στο Messenger ως Unpackman Review. Αφήστε μου ένα σχόλιο στο βίντεο ή στείλετε μου ένα email στο [email protected]. Κάντε SUBSCRIBE και πατήστε την ειδοποίηση () στο κανάλι μου.

Unpackman


Μοίρασε την γνώση...

Στο site χρησιμοποιούμε affiliate links, απ’ όπου εμείς παίρνουμε κάποια προμήθεια, ενώ για εσάς δεν σας κοστίζει ΤΙΠΟΤΑ επιπλέον. Αντιθέτως, έτσι μπορούμε να φέρνουμε προϊόντα για παρουσίαση, που μετά τα κερδίζετε εσείς σε διαγωνισμούς που κάνουμε στο site.


Μην ξεχάσετε να γραφτείτε στο newsletter μας!


Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι, να κάνετε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook  ή να γραφτείτε στο κανάλι μας στο Telegram . Μπορείτε επίσης να γραφτείτε και στο κανάλι του iTechNews.gr στο  Youtube, όπου μπορείτε να βρείτε πάρα πολλές παρουσιάσεις που έχουμε κάνει! Μην ξεχάσετε να δείτε πως θα μπορείτε να βρείτε όλα τα άρθρα μας στις ειδήσεις της Google.


Ενημέρωση για αγορές από Κίνα και χρεώσεις μετά την 01/07/2021!

admitad affiliate banggood aliexprerss
cafago tomtop

Στην περίπτωση που θέλετε ν’ αντιγράψετε ή να χρησιμοποιήσετε μέρος ή ολόκληρο το άρθρο, μπορείτε να το κάνετε εφόσον αναφέρετε σαν πηγή το iTechNews.gr.Διαφήμιση

Written by 

Όταν το unpacking γίνεται τρόπος ζωής και η τεχνολογία μεράκι τότε.......... ένας Unpackman γεννιέται!!!

Σχετικά άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Γραφτήκατε στις ειδοποιήσεις ώστε να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα!? Απλώς πατήστε την μπλε καμπάνα που θα βρείτε κάτω αριστερά στην οθόνη!

Βρείτε μας και στις ειδήσεις του Google

TikTokTelegram