Τηλεπικοινωνίες: Καλύτερα μέσω κινητού, χειρότερα μέσω σταθερού αποφάσισαν οι μετρήσεις!

Μοίρασε την γνώση...

Η ελληνική τηλεπικοινωνιακή αγορά χαρακτηρίζεται από μια μεγάλη αντίθεση: Τη διαφορά των επιδόσεων μεταξύ κινητής και σταθερής τηλεφωνίας.

Τα ακόλουθα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά: Σύμφωνα με τον ανεξάρτητο φορέα μετρήσεων Speedext Global Index της Ookla, η Ελλάδα κατέλαβε, τον Ιούνιο, την 29η θέση παγκοσμίως στη μέση ταχύτητα σύνδεσης στο ίντερνετ μέσω κινητής τηλεφωνίας, ξεπερνώντας χώρες όπως η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιαπωνία.


Αντίθετα, σύμφωνα με τον ίδιο φορέα, η Ελλάδα κατέλαβε την 91η θέση παγκοσμίως στη μέση ταχύτητα σύνδεσης στο ίντερνετ μέσω σταθερής τηλεφωνίας, με χώρες όπως η Αλβανία, η Τζαμάικα και το Περού να βρίσκονται σε υψηλότερες θέσεις.

Συγκεκριμένα, με μέση επίδοση 58,81 Mbps στο Download, 13,21 Mbps στο Upload και 22 ms καθυστέρηση (latency) η Ελλάδα διαθέτει ικανοποιητική ποιότητα στις ευρυζωνικές συνδέσεις μέσω των δικτύων κινητής, ενώ το δίκτυό της συγκαταλέγεται μεταξύ των 10 καλύτερων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


Όπως έχει επισημάνει και στο παρελθόν η Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ), οι ταχύτητες αυτές βελτιώνονται, ανά διαστήματα, με την επέκταση της κάλυψης των δικτύων 5G και την προετοιμασία που γίνεται για την υποδοχή της τουριστικής κίνησης.

Ανά φορέα, η COSMOTE έχει εξαγγείλει ότι, μέχρι το τέλος της χρονιάς, θα αυξήσει την πανελλαδική πληθυσμιακή κάλυψη του 5G στο 80% και σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη σχεδόν στο 100%. Αντίστοιχα, η Vodafone επιδιώκει να επεκτείνει την πληθυσμιακή κάλυψη του 5G στο 44%, με στόχο το 90% το 2025.

Οι επιδόσεις στη σταθερή τηλεφωνία

Αντίστοιχα, με μέση επίδοση 37,15 Mbps στο Download, 5,35 Mbps στο Upload και 14 ms καθυστέρηση (latency), η Ελλάδα δεν διαθέτει ικανοποιητική ποιότητα στις ευρυζωνικές συνδέσεις μέσω των δικτύων σταθερής τηλεφωνίας, με χώρες όπως οι Ουρουγουάη, Κολομβία και Βιετνάμ να την ξεπερνούν.

Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα δείχνει σταδιακά να καλύπτει “έδαφος”, καθώς διατίθενται όλο και περισσότερο συνδέσεις νέας γενιάς που αξιοποιούν εν μέρει οπτικές ίνες ή αποκλειστικά οπτικές ίνες.

Πλέον, η τάση είναι εμφανής: “Ακύρωση” των δικτύων χαλκού και μετάβαση στα δίκτυα οπτικών ινών, εάν και η μετάβαση αυτή θα κρατήσει αρκετά χρόνια.

Συνολικά, στην Ελλάδα έχει εξαγγελθεί ένα σημαντικό πρόγραμμα εγκατάστασης οπτικής ίνας και, έως το 2027, εκτιμάται ότι οπτική ίνα θα βρίσκεται σε 4,8 εκατ. γραμμές σταθερής τηλεφωνίας.

Οι 3 εκατ. γραμμές θα καλυφθούν από τον ΟΤΕ, μέσα από το επενδυτικό πρόγραμμα των 3 δισ ευρώ, πάνω από 1 εκατ. γραμμές από Vodafone (η Vodafone έχει εξαγγείλει 800.000 γραμμές έως το 2025) και Wind – NOVA και περίπου 800.000 από το πρόγραμμα ΣΔΙΤ Ultra Fast Broadband, με το έργο να έχει ανατεθεί στον ΟΤΕ (3 περιοχές) και στην Grid Telekom, θυγατρική του ΑΔΜΗΕ (4 περιοχές).

Τέλος, και η ΔΕΗ έχει ανακοινώσει ότι στοχεύει στην εγκατάσταση εναέριων οπτικών ινών σε 3 εκατ. νοικοκυριά σε σχεδόν 5 χρόνια.


Στο site χρησιμοποιούμε affiliate links, απ' όπου εμείς παίρνουμε κάποια προμήθεια, ενώ για εσάς δεν σας κοστίζει ΤΙΠΟΤΑ επιπλέον. Αντιθέτως, έτσι μπορούμε να φέρνουμε προϊόντα για παρουσίαση, που μετά τα κερδίζετε εσείς σε διαγωνισμούς που κάνουμε στο site.


Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι, να κάνετε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook  ή να γραφτείτε στο κανάλι μας στο Telegram . Μπορείτε επίσης να γραφτείτε και στο κανάλι του iTechNews.gr στο  Youtube, όπου μπορείτε να βρείτε πάρα πολλές παρουσιάσεις που έχουμε κάνει! Μην ξεχάσετε να δείτε πως θα μπορείτε να βρείτε όλα τα άρθρα μας στις ειδήσεις της Google.

Ενημέρωση για αγορές από Κίνα και χρεώσεις μετά την 01/07/2021!

admitad affiliate banggood aliexprerss
cafago tomtop

Στην περίπτωση που θέλετε ν' αντιγράψετε ή να χρησιμοποιήσετε μέρος ή ολόκληρο το άρθρο, μπορείτε να το κάνετε εφόσον αναφέρετε σαν πηγή το iTechNews.gr.


Πηγή


Μοίρασε την γνώση...

Written by 

Ιατρός, Xiaomi fan και πολύ γκατζετάκιας, ψάχνει καθημερινά για νέα στα βάθη της ανατολής και όχι μόνο.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Γραφτήκατε στις ειδοποιήσεις ώστε να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα!? Απλώς πατήστε την μπλε καμπάνα που θα βρείτε κάτω αριστερά στην οθόνη!

Βρείτε μας και στις ειδήσεις του Google

TikTokTelegram

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com