ΕΕ: Θα καταναλώνομαι 3-4 ώρες λιγότερο ρεύμα όρισε!

Μοίρασε την γνώση...

Η επιτροπή κάλεσε τις κυβερνήσεις να επιβάλλουν 3-4 ώρες ημερήσια μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά τις περιόδους αιχμής. Αν και η επιλογή αυτών των χρόνων για τη μείωση της κατανάλωσης είναι στη διακριτική ευχέρεια των «27», το γεγονός ότι η εξοικονόμηση αφήνει έναν προαιρετικό χαρακτήρα και γίνεται υποχρεωτική καταδεικνύει τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Geekbuying WW

Το κοινοτικό προσχέδιο προβλέπει τα παραπάνω υπό το φως της σημερινής δήλωσης της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen. Αν και έχει προσφερθεί ευελιξία στην κυβέρνηση, όπως η δυνατότητα υποχρεωτικών μειώσεων της κατανάλωσης που ισχύει και σε περιόδους που η παραγωγή ΑΠΕ είναι χαμηλή, πιστεύεται ότι αυτό θα προκαλέσει νέες προστριβές, όπως συνέβη την περασμένη Παρασκευή στο Υπουργικό Συμβούλιο. Ενέργεια για τον τρόπο επίλυσης της ενεργειακής κρίσης.

Διαφήμιση

Το έγγραφο περιλαμβάνει πολλές άλλες γνωστές προτάσεις της ΕΕ βάσει των οποίων οι καταναλωτές, όπως η βιομηχανία, θα μπορούν να μειώσουν την κατανάλωση μέσω δημοπρασιών με αντάλλαγμα την αποζημίωση. Αυτά τα μέτρα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά περίπου 1,2 bcm σε μια περίοδο 4 μηνών. Αυτό αντιπροσώπευε περίπου το 3,8% της ενεργειακής κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά την ίδια περίοδο.

Google news

Εκτός από την υποχρεωτική μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, το προσχέδιο συνοδεύεται από μέτρα όπως πανευρωπαϊκά ανώτατα όρια για τα «διογκωμένα κέρδη» για τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας και προσωρινές εισφορές σε εταιρείες ορυκτών καυσίμων, δηλαδή όσες συμμετέχουν στην παραγωγή. Πετρέλαιο, φυσικό αέριο, άνθρακας.

Zaful WW Wondershare WW

Πανευρωπαϊκό πλαφόν στα υπερκέρδη

Η παραλλαγή του ελληνικού μοντέλου βρίσκεται στο επίκεντρο όσων συζητώνται την περίοδο αυτή στις Βρυξέλλες. Η πρόταση αφορά ένα ευρωπαϊκό πλαφόν τιμής για τεχνολογίες παραγωγής ρεύματος φθηνότερες από εκείνες που καθορίζουν την Οριακή Τιμή (δηλαδή του φυσικού αερίου). Σύμφωνα με το κοινοτικό έγγραφο, αυτές οι τεχνολογίες απέφεραν απροσδόκητα υψηλά κέρδη στους παραγωγούς, καθώς αμείβονται στην Οριακή Τιμή, όταν το λειτουργικό τους κόστος είναι χαμηλό. Το ανώτατο όριο θα τεθεί, διασφαλίζοντας την κάλυψη του κόστους για τις ΑΠΕ και τις μονάδες άνθρακα. Το τίμημα θα καθοριστεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίζει πως παραμένουν επαρκή επενδυτικά κίνητρα.

Τα επιπλέον έσοδα θα καταλήγουν σε ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις εκτεθειμένες στην κρίση, μέσω ενός μηχανισμού παρόμοιου με το ελληνικό Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Το έγγραφο πάντως μιλά για στοχευμένη στήριξη γενικά των καταναλωτών και των επιχειρήσεων, χωρίς να εστιάζει μόνο στους ευάλωτους, όπως παλαιότερο που είχε δει το φως της δημοσιότητας την εβδομάδα που πέρασε.


Εισφορά αλληλεγγύης στον κλάδο ορυκτών καυσίμων

Το έγγραφο επαναλαμβάνει επίσης την πρόταση επιβολής φόρου στον κλάδο των ορυκτών καυσίμων. Αφορά τα εξαιρετικά μεγάλα κέρδη των εταιρειών του κλάδου και την επιβολή σε αυτές μιας εισφοράς αλληλεγγύης. Το μέτρο θα εφαρμοστεί σε όλες τις εταιρείες πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα. Ο σχεδιασμός επιβολής του εν λόγω φόρου είναι απλός. Αρκεί να χρησιμοποιηθούν ως βάση τα κέρδη προ φόρων των εταιρειών. Τα έσοδα από την εισφορά θα χρηματοδοτούν τη μείωση των λογαριασμών ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις ή και για την υποστήριξη μιας ταχύτερης μετάβασης στην πράσινη ενέργεια. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει υποστήριξη σε εταιρείες, ιδίως σε τομείς εντάσεως ενέργειας, όπως για παράδειγμα τα λιπάσματα.

Αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών

Στο προσχέδιο γίνεται ειδική αναφορά στην ανάγκη επίδειξης αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών και στην ανάγκη να δεσμευτούν από κοινού στην εξοικονόμηση, παρ’ ότι δεν επηρεάζονται όλα το ίδιο από την ενεργειακή κρίση. Η μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας κατά τις ώρες αιχμής θα έχει ως αποτέλεσμα τη μειωμένη ανάγκη για εισαγωγές αερίου σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Τα κράτη μέλη καλούνται να συμβάλλουν στην κοινή προσπάθεια, καθώς μόνο έτσι το μέτρο θα φέρει αποτελέσματα. Διαφορετικά, τα εθνικά μέτρα που λαμβάνει κάθε χώρα, δίχως συντονισμό με τις υπόλοιπες, θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια του εφοδιασμού και οδηγώντας πιθανώς σε περαιτέρω αυξήσεις των τιμών σε όσα κράτη πλήττονται περισσότερο από την κρίση.

Στην ουσία, διαβάσαμε, ότι η Κομισιόν καλεί τις κυβερνήσεις να επιδείξουν αλληλεγγύη προς χώρες, όπως η Γερμανία που δοκιμάζεται περισσότερο, και να υιοθετήσουν μέτρα, απέναντι στα οποία πολλές κυβερνήσεις τηρούν ακόμη λίαν επιφυλακτική στάση.


Μοίρασε την γνώση...

Στο site χρησιμοποιούμε affiliate links, απ’ όπου εμείς παίρνουμε κάποια προμήθεια, ενώ για εσάς δεν σας κοστίζει ΤΙΠΟΤΑ επιπλέον. Αντιθέτως, έτσι μπορούμε να φέρνουμε προϊόντα για παρουσίαση, που μετά τα κερδίζετε εσείς σε διαγωνισμούς που κάνουμε στο site.


Μην ξεχάσετε να γραφτείτε στο newsletter μας!


Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι, να κάνετε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook  ή να γραφτείτε στο κανάλι μας στο Telegram . Μπορείτε επίσης να γραφτείτε και στο κανάλι του iTechNews.gr στο  Youtube, όπου μπορείτε να βρείτε πάρα πολλές παρουσιάσεις που έχουμε κάνει! Μην ξεχάσετε να δείτε πως θα μπορείτε να βρείτε όλα τα άρθρα μας στις ειδήσεις της Google.


Ενημέρωση για αγορές από Κίνα και χρεώσεις μετά την 01/07/2021!

admitad affiliate banggood aliexprerss
cafago tomtop

Στην περίπτωση που θέλετε ν’ αντιγράψετε ή να χρησιμοποιήσετε μέρος ή ολόκληρο το άρθρο, μπορείτε να το κάνετε εφόσον αναφέρετε σαν πηγή το iTechNews.gr.Διαφήμιση

Written by 

Ιατρός, Xiaomi fan και πολύ γκατζετάκιας, ψάχνει καθημερινά για νέα στα βάθη της ανατολής και όχι μόνο.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Βρείτε μας στις ειδήσεις της Google

TikTokTelegram