Ελλάδα: Ακριβότερη αγορά ηλεκτρισμού στην Ευρώπη μέσα σε μία ημέρα

Μοίρασε την γνώση...

Η ελληνική αγορά ηλεκτρισμού για σήμερα αναδεικνύεται ως η ακριβότερη στην Ευρώπη καθώς η τιμή στην προημερήσια αγορά διαμορφώθηκε στα 697,41 ευρώ/MWh. Και όμως μόλις χθες η Ελλάδα ήταν μέσα στο μέσο όρο της Ευρώπης, καθώς με 671,14 ευρώ/MWh βρισκόταν στη 14η θέση της κατάταξης των ευρωπαϊκών αγορών ηλεκτρισμού. Τι συνέβη και μέσα σε μία μόλις ημέρα η ελληνική αγορά μετατράπηκε στην ακριβότερη της Ευρώπης;

Geekbuying WW

Πολύ απλά μεσολάβησε η σημαντική πτώση της διεθνούς τιμής του φυσικού αερίου, η οποία οδήγησε τις αγορές της Ευρώπης σε σημαντική μείωση των τιμών: από τα 339 ευρώ/MWh που κόστιζε το φυσικό αέριο την περασμένη Παρασκευή, χθες η τιμή του καυσίμου υποχώρησε στα 252 ευρώ/MWh. Έτσι σε όλες τις αγορές της Ευρώπης όπου οι τιμές του φυσικού αερίου αντανακλώνται άμεσα στις τιμές του ρεύματος, είχαμε σημαντική υποχώρηση. Σε αγορές όπως η Ουγγαρία, η Σερβία, η Γαλλία, η Ρουμανία, η Κροατία, η Σλοβενία, η Αυστρία και η Ελβετία που είχαν χθες τιμές ρεύματος πάνω από τα 700 ευρώ/MWh, λόγω της μείωσης της τιμής του αερίου, καταγράφηκε υποχώρηση από 7 έως και 17% μέσα σε μία ημέρα με αποτέλεσμα οι τιμές του ρεύματος να κινούνται αισθητά κάτω από τα 700 ευρώ/MWh έως και τα 651 ευρώ/MWh (Γαλλία).

Διαφήμιση

Στο ερώτημα γιατί οι τιμές του ρεύματος δεν μειώνονται αντίστοιχα και στην Ελλάδα (σε σχέση με χθες η Ελλάδα μαζί με τη Βουλγαρία είναι οι μόνες αγορές με αύξηση) η απάντηση είναι απλή: η τιμολόγηση του φυσικού αερίου στη χώρα μας γίνεται με βάση το μέσο όρο του προηγούμενου μήνα και όχι με βάση την τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή ημέρας του TTF. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα όταν οι τιμές του φυσικού αερίου αυξάνονται, η Ελλάδα να εμφανίζει καλύτερη τιμή ρεύματος σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Αντίθετα όταν οι τιμές του φυσικού αερίου μειώνονται, η πτώση αυτή αργεί να αποτυπωθεί στις τιμές του ρεύματος, οι οποίες παραμένουν υψηλές για περισσότερες ημέρες σε σχέση με τις υπόλοιπες αγορές της Ευρώπης.

Google news

Αυτός ο ετεροχρονισμός πρακτικά σημαίνει ότι για όσο διάστημα συνεχίζεται η μείωση των τιμών του φυσικού αερίου, η Ελληνική αγορά ρεύματος θα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της ακρίβειας μεταξύ των χωρών της Ευρώπης.

Cubot WW Blackshark WW

Πηγή


Μοίρασε την γνώση...

Στο site χρησιμοποιούμε affiliate links, απ’ όπου εμείς παίρνουμε κάποια προμήθεια, ενώ για εσάς δεν σας κοστίζει ΤΙΠΟΤΑ επιπλέον. Αντιθέτως, έτσι μπορούμε να φέρνουμε προϊόντα για παρουσίαση, που μετά τα κερδίζετε εσείς σε διαγωνισμούς που κάνουμε στο site.


Μην ξεχάσετε να γραφτείτε στο newsletter μας!


Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι, να κάνετε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook  ή να γραφτείτε στο κανάλι μας στο Telegram . Μπορείτε επίσης να γραφτείτε και στο κανάλι του iTechNews.gr στο  Youtube, όπου μπορείτε να βρείτε πάρα πολλές παρουσιάσεις που έχουμε κάνει! Μην ξεχάσετε να δείτε πως θα μπορείτε να βρείτε όλα τα άρθρα μας στις ειδήσεις της Google.


Ενημέρωση για αγορές από Κίνα και χρεώσεις μετά την 01/07/2021!

admitad affiliate banggood aliexprerss
cafago tomtop

Στην περίπτωση που θέλετε ν’ αντιγράψετε ή να χρησιμοποιήσετε μέρος ή ολόκληρο το άρθρο, μπορείτε να το κάνετε εφόσον αναφέρετε σαν πηγή το iTechNews.gr.



Διαφήμιση

Written by 

Όταν το unpacking γίνεται τρόπος ζωής και η τεχνολογία μεράκι τότε.......... ένας Unpackman γεννιέται!!!

Σχετικά άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Βρείτε μας στις ειδήσεις της Google

TikTokTelegram