Επιδοτήσεις ρεύματος: Πώς θα δίνονται από Οκτώβριο

Μοίρασε την γνώση...

Δύο πυλώνες περιλαμβάνει το νέο μοντέλο επιδοτήσεων στο ρεύμα που πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή από τον Οκτώβριο, ώστε να πριμοδοτήσει τον εξορθολογισμό της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας από τα ελληνικά νοικοκυριά, ενόψει του επερχόμενου δύσκολου χειμώνα – από την άποψη τόσο της ασφάλειας τροφοδοσίας, όσο και των τιμών των ενεργειακών προϊόντων.

banner

Υπενθυμίζεται ότι αναφορά στο νέο μοντέλο, το οποίο θα προωθεί τον εξορθολογισμό της κατανάλωσης, έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της 86ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. «Θα πρέπει να μπει και ένα σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας που θα εφαρμοστεί τον Οκτώβριο με κίνητρα και αντικίνητρα», σημείωσε χαρακτηριστικά για αλλαγή του υφιστάμενου σχήματος επιδοτήσεων από τον επόμενο μήνα.

Διαφήμιση

Το νέο σχήμα έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ για την οριστικοποίηση όλων των παραμέτρων βρίσκεται σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών. Πιθανότατα για την οριστικοποίηση θα χρειαστεί όλη η τρέχουσα εβδομάδα, κάτι που σημαίνει πως η ανακοίνωσή του θα γίνει την επόμενη εβδομάδα. Επομένως, το πλέον βάσιμο σενάριο είναι η ανακοίνωση να «συγχρονιστεί» με τη γνωστοποίηση από τους προμηθευτές ρεύματος την Τρίτη, 20 Σεπτεμβρίου, των νέων χρεώσεων για τον Οκτώβριο.

Google news

Διαφοροποίηση των κλιμάκων

Tomtop WW ZTE Many GEOs

Πρώτος πυλώνας του είναι η εφαρμογή κλιμακωτών επιδοτήσεων η οποία θα αντικαταστήσει τις έως τώρα καθολικές ενισχύσεις – οι οποίες από τον Ιούλιο καλύπτουν το σύνολο της κατανάλωσης.

Στόχος είναι η επιδότηση να περιορίζεται σταδιακά, όσο περισσότερες είναι οι κιλοβατώρες που «καίει» σε μηνιαία βάση ένα νοικοκυριό. Επομένως, το ποσοστό της απορρόφησης των ανατιμήσεων θα είναι μεγαλύτερο αν η κατανάλωση δεν ξεπερνά την πρώτη κλίμακα, θα μειώνεται ελαφρώς στην περίπτωση που είναι μεγαλύτερη και φτάνει μέχρι τη δεύτερη κλίμακα κ.ο.κ.


Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, τα όρια των κλιμάκων δεν θα είναι ίδια για όλες τις κατηγορίες καταναλωτών, αλλά θα διαφοροποιούνται ανάλογα με τον αριθμό των ατόμων που διαμένουν στο νοικοκυριό. Έτσι, αν π.χ. για έναν εργένη ορισθεί η πρώτη κλίμακα στις 300 κιλοβατώρες μηνιαίως (αποτελώντας επομένως το όριο στην κατανάλωση για να λάβει τη μεγαλύτερη ενίσχυση για το ρεύμα που έχει «κάψει»), για ένα ζευγάρι το «ταβάνι» αυτό θα καθορισθεί σε υψηλότερα επίπεδα – για παράδειγμα, στις 400 κιλοβατώρες.

Στόχος είναι, με αυτό τον τρόπο, η κινητροδότηση των νοικοκυριών για εξοικονόμηση στο ρεύμα να γίνει λαμβάνοντας υπόψη τις αντικειμενικές ανάγκες τους στο ρεύμα. Μάλιστα, ο καθορισμός των ορίων κάθε κλίμακας, και για όλες τις επιμέρους κατηγορίες καταναλωτών, αποτελεί ένα από ζητήματα που θα αποφασίσουν απο κοινού τα υπουργεία Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Οικονομικών.

Bonus για μείωση της κατανάλωσης

Ο δεύτερος πυλώνας του νέου σχήματος θα είναι η πριμοδότηση των νοικοκυριών με ένα έξτρα ποσοστό επιδότησης, στην περίπτωση που μειώσουν τη ζήτησή τους σε ηλεκτρική ενέργεια, συγκριτικά με την κατανάλωσή τους την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Όπως ανέφερε στην πρόσφατη έκτακτη Σύνοδο των υπουργών Ενέργειας ο Έλληνας υπουργός, Κώστας Σκρέκας, το bonus θα «ενεργοποιείται» όταν η μείωση φτάνει το 15%.

Η λογική του bonus είναι η επιβράβευση των νοικοκυριών που θα συμβάλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας που πρέπει να πετύχει η χώρα μας (όπως και όλες οι ευρωπαϊκές χώρες) για να διασφαλίσει την επάρκεια τροφοδοσίας τη φετινή χειμερινή περίοδο. Πάντως, όσον αφορά την εφαρμογή αυτού του δεύτερου πυλώνα, ανακύπτει μία σειρά δυσκολιών για την εφαρμογή του, ώστε η σύγκριση της φετινής και της περσινής κατανάλωσης να εκφράζει πραγματικά το αν ένα νοικοκυριό έχει προχωρήσει ή όχι μέτρα εξοικονόμησης.

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι οι οικιακοί καταναλωτές που θα χρησιμοποιήσουν φέτος σαν μόνιμη κατοικία το εξοχικό τους και επομένως θα φαίνεται να έχουν αυξήσει κατακόρυφα τις κιλοβατώρες που «καίνε».

Προστασία και των βιομηχανιών

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το νέο σχήμα επιδοτήσεων θα ισχύσει και για τις μικρές επιχειρήσεις, ώστε οι ενισχύσεις να συνεχίσουν να τις προστατεύουν από τις ανατιμήσεις, δίνοντας όμως παράλληλα κίνητρο για περιορισμό της κατανάλωσης. Βάσει όσων ανέφερε ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ, «δίχτυ προστασίας» από την ενεργειακή κρίση θα υπάρξει και για τις μεγαλύτερες ελληνικές εταιρείες, ώστε να στηριχθούν στις αυξημένες τιμές ρεύματος και αερίου.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε ειδική αναφορά στις βιομηχανίες, επισημαίνοντας ότι θα στηριχθούν στην εφαρμογή προσωρινών λύσεων στροφής σε εναλλακτικά καύσιμα, τα οποία στη δεδομένη συγκυρία έχουν μικρότερο κόστος. Επισήμανε ότι οι ανάγκες των βιομηχανικών καταναλωτών θα ληφθούν υπόψη στα μέτρα που θα εφαρμοσθούν στο ρεύμα και το αέριο, ενώ διαβεβαίωσε ότι οι ελληνικές βιομηχανίες δεν θα βρεθούν σε δυσχερέστερη θέση από τους Ευρωπαίους ανταγωνιστές τους.

Πηγή


Μοίρασε την γνώση...

Στο site χρησιμοποιούμε affiliate links, απ’ όπου εμείς παίρνουμε κάποια προμήθεια, ενώ για εσάς δεν σας κοστίζει ΤΙΠΟΤΑ επιπλέον. Αντιθέτως, έτσι μπορούμε να φέρνουμε προϊόντα για παρουσίαση, που μετά τα κερδίζετε εσείς σε διαγωνισμούς που κάνουμε στο site.


Μην ξεχάσετε να γραφτείτε στο newsletter μας!


Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι, να κάνετε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook  ή να γραφτείτε στο κανάλι μας στο Telegram . Μπορείτε επίσης να γραφτείτε και στο κανάλι του iTechNews.gr στο  Youtube, όπου μπορείτε να βρείτε πάρα πολλές παρουσιάσεις που έχουμε κάνει! Μην ξεχάσετε να δείτε πως θα μπορείτε να βρείτε όλα τα άρθρα μας στις ειδήσεις της Google.


Ενημέρωση για αγορές από Κίνα και χρεώσεις μετά την 01/07/2021!

admitad affiliate banggood aliexprerss
cafago tomtop

Στην περίπτωση που θέλετε ν’ αντιγράψετε ή να χρησιμοποιήσετε μέρος ή ολόκληρο το άρθρο, μπορείτε να το κάνετε εφόσον αναφέρετε σαν πηγή το iTechNews.gr.Διαφήμιση

Written by 

Όταν το unpacking γίνεται τρόπος ζωής και η τεχνολογία μεράκι τότε.......... ένας Unpackman γεννιέται!!!

Σχετικά άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Βρείτε μας στις ειδήσεις της Google

TikTokTelegram