Ηλιακοί θερμοσίφωνες: Πως και πότε θα επιδοτηθούν;

Μοίρασε την γνώση...

Ένας συνδυασμός των προγραμμάτων «Αλλάζω συσκευή» και «Εξοικονομώ» επεξεργάζεται η κυβέρνηση για να καλύψει την «αστοχία» του να μην προβλέψει μέχρι τώρα την επιδότηση εγκατάστασης, συντήρησης ή αλλαγής ηλιακών θερμοσιφώνων. Την στιγμή μάλιστα που επιδότησε την αλλαγή… καταψύκτη.

Το πρόγραμμα αυτό όμως φαίνεται ότι θα καθυστερήσει και οι μέχρι τώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι θα αρχίσει να «τρέχει» από τον Απρίλιο του 2023, παρά το γεγονός ότι ειδικοί επιστήμονες τονίζουν ότι δεν πρέπει να χαθούν οι χειμερινοί μήνες.

Διαφήμιση

Σήμερα το μέσο κόστος αγοράς τους κυμαίνεται στα 800 – 1.000 ευρώ, ενώ ετήσια μια 4μελής οικογένεια θα εξοικονομήσει το 20% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει. Τα δεδομένα αυτά δείχνουν ότι η επιδότηση μπορεί να κυμανθεί από 300 έως 600 ευρώ ανά εγκατάσταση.

Google news

Περισσότερα από 3,5 εκατ. νοικοκυριά στη χώρα δεν έχουν ηλιακούς θερμοσίφωνες, με αποτέλεσμα οι λογαριασμοί ρεύματος να εκτοξεύονται.

AliExpress WW Tomtop WW

Από πλευράς κλιματικής αλλαγής, ένας ηλιακός θερμοσίφωνας είναι πολύ πιο χρήσιμος από ένα 30 φορές πιο ακριβό ηλεκτρικό αυτοκίνητοΑπό πλευράς κλιματικής αλλαγής, ένας ηλιακός θερμοσίφωνας είναι πολύ πιο χρήσιμος από ένα 30 φορές πιο ακριβό ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Ενδεικτικά ένας ηλιακός θερμοσίφωνας με χωρητικότητα δεξαμενής 160Lt (μια τυπική τιμή είναι τα 40Lt ανά άτομο) και διπλής ενέργειας (έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει και με ηλεκτρικό ρεύμα) κοστίζει 849 ευρώ. Το κόστος μπορεί να φτάσει και τα 2.299 ευρώ αλλά με πολύ περισσότερα χαρακτηριστικά, ενώ μπορούν να καλυφθούν ανάγκες μέχρι και 8 ατόμων. Δηλαδή χωρητικότητας 300 Lt και τριπλής ενέργειας λέβητα.


Σημειώνεται ότι η τριπλή ενέργεια χρησιμοποιεί είτε την ηλιακή είτε την ηλεκτρική ενέργεια, αλλά και εκείνη που προέρχεται από την κεντρική θέρμανση του σπιτιού, μέσω μιας «σερπαντίνας» που εισέρχεται στο boiler και ζεσταίνει το νερό. Λόγω της πολυπλοκότητας των σωληνώσεων, οι συγκεκριμένοι έχουν μεγαλύτερο κόστος εγκατάστασης-συντήρησης.

Σύμφωνα με τα όσα είπε στον Ελεύθερο Τύπο ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης, «ένα πρόγραμμα επιδότησης εγκατάστασης ηλιακών θερμοσιφώνων θα βοηθήσει εκατομμύρια νοικοκυριά και παράλληλα θα ανοίξει πολλές θέσεις εργασίας καθώς είναι προϊόντα δικής μας παραγωγής».

Όπως εξήγησε ο κ. Μανιάτης, «από πλευράς εκπομπών αερίων ρύπων ένας ηλιακός θερμοσίφωνας εξοικονομεί κάθε χρόνο 1.700 κιλά διοξειδίου του άνθρακα και κοστίζει κατά μέσο όρο 1.000 ευρώ, ενώ ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, το οποίο κοστίζει 25.000 – 30.000 ευρώ και το επιδοτούμε με αρκετές χιλιάδες ευρώ, εξοικονομεί μόνο 1.400 κιλά διοξειδίου του άνθρακα το έτος.

Από πλευράς κλιματικής αλλαγής, ένας ηλιακός θερμοσίφωνας είναι πολύ πιο χρήσιμος από ένα 30 φορές πιο ακριβό ηλεκτρικό αυτοκίνητο», κατέληξε.

Πηγή


Μοίρασε την γνώση...

Στο site χρησιμοποιούμε affiliate links, απ’ όπου εμείς παίρνουμε κάποια προμήθεια, ενώ για εσάς δεν σας κοστίζει ΤΙΠΟΤΑ επιπλέον. Αντιθέτως, έτσι μπορούμε να φέρνουμε προϊόντα για παρουσίαση, που μετά τα κερδίζετε εσείς σε διαγωνισμούς που κάνουμε στο site.


Μην ξεχάσετε να γραφτείτε στο newsletter μας!


Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι, να κάνετε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook  ή να γραφτείτε στο κανάλι μας στο Telegram . Μπορείτε επίσης να γραφτείτε και στο κανάλι του iTechNews.gr στο  Youtube, όπου μπορείτε να βρείτε πάρα πολλές παρουσιάσεις που έχουμε κάνει! Μην ξεχάσετε να δείτε πως θα μπορείτε να βρείτε όλα τα άρθρα μας στις ειδήσεις της Google.


Ενημέρωση για αγορές από Κίνα και χρεώσεις μετά την 01/07/2021!

admitad affiliate banggood aliexprerss
cafago tomtop

Στην περίπτωση που θέλετε ν’ αντιγράψετε ή να χρησιμοποιήσετε μέρος ή ολόκληρο το άρθρο, μπορείτε να το κάνετε εφόσον αναφέρετε σαν πηγή το iTechNews.gr.Διαφήμιση

Written by 

Όταν το unpacking γίνεται τρόπος ζωής και η τεχνολογία μεράκι τότε.......... ένας Unpackman γεννιέται!!!

Σχετικά άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Βρείτε μας στις ειδήσεις της Google

TikTokTelegram