Θησαυρός οργανικών ενώσεων βρέθηκε σε αρχαία λίμνη του Άρη!

Μοίρασε την γνώση...

Περιπλανώμενο στη λεκάνη μιας αρειανής λίμνης που στέγνωσε πριν από δισεκατομμύρια χρόνια, το ρομπότ Perseverance της NASA εντόπισε πλούσιες αποθέσεις οργανικών υλικών, των οποίων δείγματα θα μεταφερθούν μια μέρα στη Γη προκειμένου να διαπιστωθεί αν πρόκειται για ίχνη αρχαίων μικροοργανισμών.

banner

«Αν και η ανίχνευση αυτής της ομάδας οργανικών ουσιών δεν σημαίνει από μόνη της ότι σίγουρα υπήρχε ζωή, οι παρατηρήσεις αρχίζουν να μοιάζουν με ευρήματα εδώ στη Γη» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η Σουσάνα Σάρμα του Εργαστηρίου Αεριώθησης (JPL) της NASA στην Καλιφόρνια.

«Για το θέσω απλά, αν βρισκόμαστε σε κυνήγι θησαυρού για πιθανές ενδείξεις ζωής σε άλλους πλανήτες, η οργανική ύλη είναι μία ένδειξη».

Google news

Η Σάρμα είναι μέλος της ομάδας του οργάνου SHERLOCK το οποίο χρησιμοποιεί το Perseverance για να εξετάζει δείγματα πετρωμάτων με μια δέσμη λέιζερ.

Govee Many GEOs Gshopper Many GEOs

Οι οργανικές ενώσεις βρέθηκαν λίγο κάτω από την επιφάνεια ενός βράχου διαμέτρου ενός μέτρου, ο οποίος βρισκόταν στο δέλτα του ποταμού που τροφοδοτούσε κάποτε μια αλμυρή λίμνη στη λεκάνη του κρατήρα Τζέζερο.

Η περιοχή των εκβολών του ποταμού έχει διαφορετική γεωλογική σύσταση από τον πυθμένα του κρατήρα, ο οποίος αποτελείται από ηφαιστειακά, βασαλτικά πετρώματα.


Άμμος και λάσπη

Ο συγκεκριμένος βράχος, τον οποίο οι επιστήμονες Wildcat Ridge, έχει ιζηματογενή προέλευση, δημιουργήθηκε από άμμο και λάσπη που κατακάθισε στον πυθμένα όταν η λίμνη άρχισε να ξεραίνεται πριν από 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια.


Μωσαϊκό εικόνων του βράχου «Wildcat Ridge» που περιείχε οργανικά μόρια (NASA/JPL/Caltech)

Οργανικές ενώσεις, οι οποίες μπορούν να δημιουργηθούν και από μη βιολογικές διαδικασίες, είχαν ανακαλυφθεί και στο παρελθόν στον Άρη, τόσο από το Perseverance όσο και από τον προκάτοχό του Curiosity.

Αυτή τη φορά όμως βρέθηκαν σε μια περιοχή που θα μπορούσε να είχε φιλοξενήσει ζωή όσο ο Άρης ήταν υγρός.

«Οι βράχοι που εξετάσαμε στο δέλτα φέρουν τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις οργανικής ύλης που έχουμε βρει μέχρι σήμερα στην αποστολή» δήλωσε ο Κεν Φάρλεϊ του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια.

«Και βέβαια, τα οργανικά μόρια είναι οι δομικοί λίθοι της ζωής. Είναι πολύ ενδιαφέρον, έχουμε βράχους που σχηματίστηκαν σε λίμνη και περιέχουν οργανικές ενώσεις».

Παρόλα αυτά, τόνισαν οι ερευνητές, οι οργανικές ενώσεις είναι αδύνατο να διευκρινιστεί αν προέρχονται από μικροοργανισμούς χωρίς να εξεταστούν προσεκτικά στη Γη.

Το Perseverance συνέλεξε 4 δείγματα στον τελευταίο γύρο εξερεύνησης, ανεβάζοντας το σύνολο στα 12 από την άφιξη της αποστολής πριν από 18 μήνες.

Θα περάσουν πάντως χρόνια μέχρι να προσεδαφιστεί στον Άρη το σκάφος που θα φέρει τα πολύτιμα δείγματα στη Γη, μια φιλόδοξη αποστολή που σχεδιάζει η NASA σε συνεργασία με την ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία ESA.

Πηγή


Μοίρασε την γνώση...

Στο site χρησιμοποιούμε affiliate links, απ’ όπου εμείς παίρνουμε κάποια προμήθεια, ενώ για εσάς δεν σας κοστίζει ΤΙΠΟΤΑ επιπλέον. Αντιθέτως, έτσι μπορούμε να φέρνουμε προϊόντα για παρουσίαση, που μετά τα κερδίζετε εσείς σε διαγωνισμούς που κάνουμε στο site.


Μην ξεχάσετε να γραφτείτε στο newsletter μας!


Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι, να κάνετε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook  ή να γραφτείτε στο κανάλι μας στο Telegram . Μπορείτε επίσης να γραφτείτε και στο κανάλι του iTechNews.gr στο  Youtube, όπου μπορείτε να βρείτε πάρα πολλές παρουσιάσεις που έχουμε κάνει! Μην ξεχάσετε να δείτε πως θα μπορείτε να βρείτε όλα τα άρθρα μας στις ειδήσεις της Google.


Ενημέρωση για αγορές από Κίνα και χρεώσεις μετά την 01/07/2021!

admitad affiliatebanggoodaliexprerss
cafagotomtop

Στην περίπτωση που θέλετε ν’ αντιγράψετε ή να χρησιμοποιήσετε μέρος ή ολόκληρο το άρθρο, μπορείτε να το κάνετε εφόσον αναφέρετε σαν πηγή το iTechNews.gr.Διαφήμιση

Written by 

Όταν το unpacking γίνεται τρόπος ζωής και η τεχνολογία μεράκι τότε.......... ένας Unpackman γεννιέται!!!

Σχετικά άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Βρείτε μας στις ειδήσεις της Google

TikTokTelegram