Ελλάδα: Αλλαγές σε Internet και χρεώσεις

Μοίρασε την γνώση...

Συνεχή βελτίωση καταγράφει τους τελευταίους μήνες η ταχύτητα σύνδεσης των ευρυζωνικών δικτύων στη χώρα μας, η οποία κατάφερε να ανέβει επτά θέσεις στη λίστα των χωρών που διαθέτουν τις ταχύτερες ευρυζωνικές συνδέσεις.

banner

Για την ακρίβεια η Ελλάδα βρίσκεται περίπου στη μέση του πίνακα κατάταξης, 94η ανάμεσα σε 181 κράτη, σε ό,τι αφορά τις ταχύτητες σύνδεσης σταθερών δικτύων (fixed lines).

Διαφήμιση

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας Ookla, η οποία μέσω της πλατφόρμας που έχει καταγράφει δεδομένα για τις ταχύτητες των δικτύων σε πραγματικό χρόνο, η μέση ταχύτητα των ευρυζωνικών συνδέσεων μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα διαμορφώθηκε τον Σεπτέμβριο στα 39,16 Mbps για το download και στα 6,19 Mbps για το upload, επιδόσεις που είναι οι καλύτερες που είχε ποτέ η χώρα.

Google news

Σημειώνεται ότι στην κορυφή της λίστας με τα πιο γρήγορα σταθερά ευρυζωνικά δίκτυα βρίσκεται η Χιλή με μέση ταχύτητα download τα 217,43 Mbps, με τη Σιγκαπούρη να ακολουθεί με 215,83 Mbps και την Κίνα να ακολουθεί με 196 Mbps. Τελευταίες στην ίδια κατάταξη τερματίζουν η Κούβα, το Αφγανιστάν και το Τουρκμενιστάν.

Cubot WW Blackshark WW

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται εκτός από τις διαρκείς προσπάθειες των τηλεπικοινωνιακών παρόχων για βελτίωση του δικτύου τους και στην πρωτοβουλία του ΟΤΕ να διπλασιάσει τις ταχύτητες των υφιστάμενων συνδρομητών του ως το τέλος του έτους.

Συγκεκριμένα, συνδρομητές με οικονομικό πρόγραμμα ταχύτητας έως 24Mbps, έως 50Mbps και έως 100Mbps έχουν αναβαθμιστεί ή πρόκειται να αναβαθμιστούν σε ταχύτητα έως 50Mbps, έως 100Mbps και έως 200Mbps αντίστοιχα, χωρίς να προβούν σε καμία ενέργεια από πλευράς τους και χωρίς καμία μεταβολή στους όρους του προγράμματός τους, συμπεριλαμβανομένης της διάρκειας της δέσμευσής τους και της χρέωσης του μηνιαίου παγίου τους.


Σύμφωνα με τον ΟΤΕ, η αναβάθμιση θα πραγματοποιηθεί αυτόματα και απομακρυσμένα, όπου αυτό είναι δυνατό, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις θα απαιτηθεί τεχνική υλοποίηση και επικοινωνία με τους συνδρομητές.

Όλα αυτά βέβαια, ενώ «τρέχουν» οι εξελίξεις αναφορικά με τα δίκτυα οπτικών ινών ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να είναι εφικτή, όπου δεν είναι σήμερα, η πρόσβαση νοικοκυριών σε υπηρεσίες Fiber to the Home (FFTH), που θα απογειώσουν τις ταχύτητες και θα φέρουν τη χώρα μας στην εποχή της Κοινωνίας του Gigabit (Gigabit Society). Πρόκειται για μια επένδυση της τάξεως των 4,5 δισ.ευρώ, η οποία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ως το 2027.

Μία άλλη παράμετρος, η οποία συντείνει ως ένα βαθμό στην περαιτέρω διείσδυση του ταχύτερου Internet στα νοικοκυριά αλλά και την χρήση του mobile internet, είναι και αυτή του κόστους.

Σε μια εποχή ακρίβειας και διαμόρφωσης πληθωρισμού πάνω από τα επίπεδα του 10% οι τιμές των τηλεπικοινωνιών εξακολουθούν όχι μόνο να παραμένουν στα ίδια επίπεδα αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις να καταγράφουν οριακή μείωση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, από την αρχή του 2022, οι τιμές στις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες (τόσο στα σταθερά δίκτυα όσο και στην κινητή τηλεφωνία) σημειώνουν υποχώρηση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Τον Ιανουάριο 2022, πριν ακόμα αρχίσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι τιμές είχαν υποχωρήσει κατά 3,2%. Τον Μάιο σημειώθηκε πτώση 2,3% στο κόστος των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021, ενώ τον Ιούνιο οι τιμές των υπηρεσιών ήταν μειωμένες κατά 2,1% συγκρινόμενες με τον Ιούνιο του 2021. Αυτή η αποκλιμάκωση έως το τέλος του έτους υπολογίζεται ότι θα κυμαίνεται μεταξύ 2,1 και 3,2%.

Ενδιαφέρον είναι ότι και οι τιμές των συσκευών κινητής τηλεφωνίας αναμένεται να υποχωρήσουν κατά 8% μέσα στο υπολειπόμενο δίμηνο, ενώ αναμένονται και οι προσφορές της εορταστικής περιόδου αλλά και της Black Friday την τελευταία Παρασκευή του Νοεμβρίου. Και αυτό γιατί φαίνεται ότι η αγορά έχει ανοίξει για τα καλά με νέους κατασκευαστές να επιδιώκουν να κερδίσουν μερίδιο αγοράς με εκπτώσεις αλλά και προσφορές.

Σημαντική εξέλιξη, στον τομέα της κινητής τηλεφωνίας αποτελεί και η μείωση του κόστους της πρόσβασης στο Διαδίκτυο (mobile internet) , το οποίο έχει πέσει στα 0,98 ευρώ ανά GB.

Η μείωση αυτή του κόστους αντί να περιορίσει τα έσοδα των παρόχων, αντίθετα τα ενίσχυσε καθώς αυξήθηκε σημαντικά η κίνηση. Μάλιστα σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕΤΤ, τα έσοδα των παρόχων από τις υπηρεσίες δεδομένων το 2021 έφτασαν τα 566,8 εκατ. ευρώ και με τη συνολική κίνηση να αγγίζει τα 577 εκατ. GB.

Πηγή


Μοίρασε την γνώση...

Στο site χρησιμοποιούμε affiliate links, απ’ όπου εμείς παίρνουμε κάποια προμήθεια, ενώ για εσάς δεν σας κοστίζει ΤΙΠΟΤΑ επιπλέον. Αντιθέτως, έτσι μπορούμε να φέρνουμε προϊόντα για παρουσίαση, που μετά τα κερδίζετε εσείς σε διαγωνισμούς που κάνουμε στο site.


Μην ξεχάσετε να γραφτείτε στο newsletter μας!


Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι, να κάνετε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook  ή να γραφτείτε στο κανάλι μας στο Telegram . Μπορείτε επίσης να γραφτείτε και στο κανάλι του iTechNews.gr στο  Youtube, όπου μπορείτε να βρείτε πάρα πολλές παρουσιάσεις που έχουμε κάνει! Μην ξεχάσετε να δείτε πως θα μπορείτε να βρείτε όλα τα άρθρα μας στις ειδήσεις της Google.


Ενημέρωση για αγορές από Κίνα και χρεώσεις μετά την 01/07/2021!

admitad affiliate banggood aliexprerss
cafago tomtop

Στην περίπτωση που θέλετε ν’ αντιγράψετε ή να χρησιμοποιήσετε μέρος ή ολόκληρο το άρθρο, μπορείτε να το κάνετε εφόσον αναφέρετε σαν πηγή το iTechNews.gr.Διαφήμιση

Written by 

Όταν το unpacking γίνεται τρόπος ζωής και η τεχνολογία μεράκι τότε.......... ένας Unpackman γεννιέται!!!

Σχετικά άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Βρείτε μας στις ειδήσεις της Google

TikTokTelegram