Φωτοβολταϊκά: Πόσο θα κοστίσει να παράγετε το δικό σας ρεύμα;

Μοίρασε την γνώση...

Όσο οι λογαριασμοί ρεύματος αυξάνονται και το «άνοιγμα του φακέλου» τρομάζει τους καταναλωτές, καθώς ειδικά τώρα που «μπαίνουμε» στο χειμώνα τα ποσά για την ενέργεια θα είναι δυσβάσταχτα, υπάρχουν κάποιοι που προσπαθούν να βρουν λύσεις για την «τσέπη» τους. Τι περιγράφει επιχειρηματίας από το Περιστέρι που έβαλε φωτοβολταϊκά.

Μπορεί τα φωτοβολταϊκά να έχουν ένα αρκετά μεγάλο κόστος για να τα τοποθετήσει κάποιος στη βεράντα ή στην ταράτσα του, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι τα χρήματα που θα δώσει θα τα κάνει απόσβεση στα επόμενα 3 χρόνια, ενώ στη συνέχεια θα έχει «δωρεάν» ενέργεια για τουλάχιστον αλλά 20 χρόνια.

Διαφήμιση

Αν βάλουμε κάτω τα ποσά που μπορεί να «κερδίζει» κάποιος το χρόνο από μια τέτοια επένδυση (φωτοβολταϊκών) σίγουρα θα… ζαλιστούμε.

Google news

Ένας επιχειρηματίας από το Περιστέρι, ο οποίος τοποθέτησε φωτοβολταϊκά -για να εξοικονομήσει ενέργεια και χρήματα- εξηγεί τη διαδικασία, το πόσο του στοίχισε και το πόσο μπορεί να κερδίσει. Συγκεκριμένα είπε μιλώντας στο ραδιόφωνο της ερτ:

Lightinthebox WW Gshopper Many GEOs

«Όταν ξεκίνησαν οι ανατιμήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος και οι μετρητές αναπροσαρμογής έδειχναν υψηλό κόστος, καταλάβαμε ότι αυτή η κατάσταση δυστυχώς είναι δομική και θα διαρκέσει.

Tο κόστος ρεύματος για μία μικρομεσαία επιχείρηση όπως η δική μου, από περίπου 2.000 ευρώ το χρόνο, έχει φτάσει στις 6.000 ευρώ το χρόνο. Tο να αλλάξω εταιρεία δεν ήταν μια μόνιμη λύση, οπότε αποφάσισα να το παράγω ο ίδιος.


Το κόστος αγοράς ενός φωτοβολταϊκού είναι περίπου 1 ευρώ η κιλοβατώρα. Για παράδειγμα το δικό μου παράγει 15.000 κιλοβατώρες το χρόνο, άρα κοστίζει περίπου 15.000 ευρώ. Πληρώνεις μία φορά το κόστος, κάνεις απόσβεση σε περίπου 3 χρόνια και παράγεις ρεύμα δωρεάν για τα υπόλοιπα 22»

Ποια η διαδικασία και το κόστος στις περιπτώσεις που απαιτούνται εγκαταστάσεις

Οι δύο πρώτες λύσεις προϋποθέτουν ιδιόκτητο χώρο για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκού, μελέτη, αρκετή γραφειοκρατία, διαθεσιμότητα από το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και σημαντικό κόστος.

Για ένα μέσο νοικοκυριό που καταναλώνει 360 κιλοβατώρες τον μήνα απαιτείται η μελέτη και εγκατάσταση πάνελ ισχύος 3 Κιλοβάτ.

Το κόστος τοποθέτησης υπολογίζεται σε 6.000 ευρώ (με ΦΠΑ) και θα πρέπει να υπάρχει ο διαθέσιμος χώρος σε ταράτσα, ενώ στις περιπτώσεις των πολυκατοικιών απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των υπόλοιπων ιδιοκτητών.

Επίσης ένα από τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν οι οικιακοί καταναλωτές είναι και αυτό της σύνδεσης με το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Τα δίκτυα είναι κορεσμένα και θα απαιτηθεί πολύμηνη αναμονή για τη σύνδεση.

Τι είναι το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκό στη Στέγη»

Το «Φωτοβολταϊκό στη Στέγη» είναι πρόγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Προ- βλέπει πως ο Διαχειριστής Δικτύου προαγοράζει με σταθερή τιμή 0,087 ευρώ/kWh (Κιλοβατώρα) την παραγόμενη ενέργεια για μια 20ετία.

Κάθε μήνα στον λογαριασμό του καταναλωτή πιστώνονται τα έσοδα της μηνιαίας παραγωγής ρεύματος. Κατά τα λοιπά δεν αλλάζει η τιμολογιακή πολιτική που έχει συμφωνήσει με τον προμηθευτή του.

Σε αυτή τη λύση υπάρχει ανώτατο όριο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Είναι τα 6 kW (Κιλοβάτ) για φωτοβολταϊκά σε περιοχές που είναι διασυνδεδεμένες με το ηλεκτρικό σύστημα και τα 3 kW στις υπόλοιπες.

Πηγή


Μοίρασε την γνώση...

Στο site χρησιμοποιούμε affiliate links, απ’ όπου εμείς παίρνουμε κάποια προμήθεια, ενώ για εσάς δεν σας κοστίζει ΤΙΠΟΤΑ επιπλέον. Αντιθέτως, έτσι μπορούμε να φέρνουμε προϊόντα για παρουσίαση, που μετά τα κερδίζετε εσείς σε διαγωνισμούς που κάνουμε στο site.


Μην ξεχάσετε να γραφτείτε στο newsletter μας!


Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι, να κάνετε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook  ή να γραφτείτε στο κανάλι μας στο Telegram . Μπορείτε επίσης να γραφτείτε και στο κανάλι του iTechNews.gr στο  Youtube, όπου μπορείτε να βρείτε πάρα πολλές παρουσιάσεις που έχουμε κάνει! Μην ξεχάσετε να δείτε πως θα μπορείτε να βρείτε όλα τα άρθρα μας στις ειδήσεις της Google.


Ενημέρωση για αγορές από Κίνα και χρεώσεις μετά την 01/07/2021!

admitad affiliate banggood aliexprerss
cafago tomtop

Στην περίπτωση που θέλετε ν’ αντιγράψετε ή να χρησιμοποιήσετε μέρος ή ολόκληρο το άρθρο, μπορείτε να το κάνετε εφόσον αναφέρετε σαν πηγή το iTechNews.gr.Διαφήμιση

Written by 

Σχετικά άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Βρείτε μας στις ειδήσεις της Google

TikTokTelegram