Η άγνωστη ιστορία και το άδοξο τέλος των ελληνικών Levi’s

Μοίρασε την γνώση...

Ένα τζιν παντελόνι Levi΄s όλοι έχουμε φορέσει κάποια στιγμή στη ζωή μας. Πόσοι όμως από εμάς όμως γνωρίζουμε για το άδοξο τέλος της επιχείρησης που τόλμησε να δημιουργήσει τα αυθεντικά… ελληνικά Levi΄s;

Οι παλαιότεροι ίσως να θυμούνται ότι εκτός από τα αυθεντικά Levi’s, τα οποία ήταν εισαγωγής, υπήρχε τις δεκαετίες του ’80 και του ’90 και η επιλογή αγοράς των ελληνικών Levi’s.

Διαφήμιση

Το προϊόν κατασκευαζόταν από παντοδύναμη -τότε- Διεθνή Βιομηχανία Ενδυμάτων ΑΕ, που είχε τα κεντρικά της στην Καλαμάτα. Συγκεκριμένα, στην οδό Τσαμαδού στο λιμάνι της πόλης, εκεί για 27 ολόκληρα χρόνια (από το 1970 έως το 1997) ράφτηκαν εκατομμύρια ελληνικά ρούχα.

Google news

Πρόκειται για μια εταιρεία που στην ακμή της έφτασε να απασχολεί 480 εργαζόμενους σε Καλαμάτα και Αθήνα. Μάλιστα, είχε φτάσει να έχει τέτοια δυναμική που η παραγωγής της ξεπερνούσε τα 1,5 εκατ. παντελόνια τζιν ετησίως.

Cafago WW ZTE Many GEOs

Δεν ήταν «made in USA»

Για ένα διάστημα η εταιρεία επιχείρηση να βγάλει τη ναυαρχίδα της σειράς Levi’s, το θρυλικό 501 με τα κουμπιά, το οποίο δεν είχε τίποτε να ζηλέψει από το «original». Αυτό δηλαδή που κατασκευαζόταν στις ΗΠΑ, γνωστά και ως «made in USA». Μάλιστα το πρώτο κουμπί εσωτερικά είχε χτυπημένο το «GR».


Ωστόσο, το όλο εγχείρημα δεν είχε την προσδοκώμενη απήχηση. Ήταν τότε που η Ελλάδα έμπαινε κι… επίσημα σε καθεστώς ξενομανίας και οι περισσότεροι αναζητούσαν την ετικέτα «USA» για να αγοράσουν το προϊόν.

Η εν λόγω εταιρία είχε ιδρυθεί από τον Χρήστο Μανιατάκη. Ο Μανιατάκης εξασφάλισε το franchise της Levi’s στην Ελλάδα. Έτσι, παρήγαγε τζιν παντελόνια για την ελληνική αγορά, καθώς και για αγορές του εξωτερικού.

Κι αν όλα πήγαιναν καλά στην αρχή, τη δεκαετία του ’90, τα πράγματα για τη Διεθνή Βιομηχανία Ενδυμάτων ΑΕ δεν ήταν τόσο καλά. Τα κόστη ήταν πολύ μεγάλα. Η εταιρία είχε συσσώρευσε μεγάλου ύψους οφειλές σε 13 ελληνικές και ξένες τράπεζες. Μάλιστα, είχε προηγηθεί νωρίτερα, η διακοπή της συνεργασίας με τη Levi’s για να παράγει παντελόνια.

Το 1996 οι πιστώτριες τράπεζες διέκοψαν τη χρηματοδότησή και ένα χρόνο αργότερα η εταιρεία τέθηκε σε καθεστώς εκκαθάρισης. Το υπουργείο Εργασίας είχε απορρίψει αίτημα της εταιρείας για ομαδικές απολύσεις. Τελικά, η εταιρεία βρισκόταν σε εκκαθάριση και οι εργαζόμενοι σε «ομηρεία».

Από τότε, έως και σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει πολύ. Οι καταναλωτές εμπιστεύονται ολοένα και περισσότερο τα ελληνικά προϊόντα και όσες εταιρείες παράγουν made in Greece προϊόντα, ειδικά στον χώρο της ένδυσης, έχουν ανοδική πορεία.

Ωστόσο για τα ελληνικά Levi΄s ήταν πολύ αργά…

Πηγή


Μοίρασε την γνώση...

Στο site χρησιμοποιούμε affiliate links, απ’ όπου εμείς παίρνουμε κάποια προμήθεια, ενώ για εσάς δεν σας κοστίζει ΤΙΠΟΤΑ επιπλέον. Αντιθέτως, έτσι μπορούμε να φέρνουμε προϊόντα για παρουσίαση, που μετά τα κερδίζετε εσείς σε διαγωνισμούς που κάνουμε στο site.


Μην ξεχάσετε να γραφτείτε στο newsletter μας!


Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι, να κάνετε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook  ή να γραφτείτε στο κανάλι μας στο Telegram . Μπορείτε επίσης να γραφτείτε και στο κανάλι του iTechNews.gr στο  Youtube, όπου μπορείτε να βρείτε πάρα πολλές παρουσιάσεις που έχουμε κάνει! Μην ξεχάσετε να δείτε πως θα μπορείτε να βρείτε όλα τα άρθρα μας στις ειδήσεις της Google.


Ενημέρωση για αγορές από Κίνα και χρεώσεις μετά την 01/07/2021!

admitad affiliate banggood aliexprerss
cafago tomtop

Στην περίπτωση που θέλετε ν’ αντιγράψετε ή να χρησιμοποιήσετε μέρος ή ολόκληρο το άρθρο, μπορείτε να το κάνετε εφόσον αναφέρετε σαν πηγή το iTechNews.gr.Διαφήμιση

Written by 

Σχετικά άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Βρείτε μας στις ειδήσεις της Google

TikTokTelegram