Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Επίσημα το πρώτο «χαράτσι» και ο φόρος πολυτελείας

Μοίρασε την γνώση...

Το πρώτο «χαράτσι» για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ανακοινώθηκε και επίσημα στη Βρετανία. Πάνω από 550.000 ηλεκτροκίνητα θα χρεώνονται με ειδικό φόρο κατανάλωσης (VED) από τον Απρίλιο του 2025 όπως γνωστοποίησε ο καγκελάριος Τζέρεμι Χαντ. Τέλος και στην απαλλαγή από τον φόρο πολυτελείας για τα ακριβά ηλεκτρικά άνω των 40.000 λιρών.

Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στη Βρετανία

Διαφήμιση

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα από την άφιξή τους στο παγκόσμιο στερέωμα της αυτοκινητοβιομηχανίας απέκτησαν ένθερμους υποστηρικτές, αλλά και φανατικούς εχθούς. Ιδιαίτερα στη χώρα μας, το αγοραστικό κοινό φαίνεται να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικό σε ό,τι αφορά τα ηλεκτρικά, ακόμα και με τη δελεαστική κρατική επιδότηση των 8.000 ευρώ του «Κινούμαι Ηλεκτρικά 2» που προσφέρεται για την αγορά καινούργιου ηλεκτρικού αυτοκινήτου.

Google news

Κάτι η τιμή της κιλοβατώρας (kWh) που έχει φτάσει στο Θεό και χωρίς την επιδότηση του Κράτους θα έκανε την κατανάλωση ρεύματος απαγορευτική, κάτι το κακό φορολογικό προηγούμενο με τα δίλιτρα, τα οποία απαλλάχθηκαν εν μία νυκτί από φόρους, και ξαφνικά -όταν δεν έβγαιναν τα κουκιά- «έφαγαν» καπέλο τα τεκμήρια & τον φόρο πολυτελείας, δεν είναι λίγοι εκείνοι που είναι ιδιαίτερα σκεπτικοί για επερχόμενα «χαράτσια» στα ηλεκτροκίνητα. Όχι και άδικα… Πρώτη στο χορό μπαίνει η Βρετανία!

Govee Many GEOs Lightinthebox WW

Ξεκινάνε με τα «βασικά» τέλη κυκλοφορίας στα ηλεκτρικά

Διαβάζοντας τη «Δήλωση του Φθινοπώρου» (σ.σ. κάτι σαν το δικό μας προϋπολογισμό) στη Βουλή των Κοινοτήτων της Μεγάλης Βρετανίας, ο καγκελάριος Τζέρεμι Χαντ ανακοίνωσε ότι τα ηλεκτρικά οχήματα θα υποχρεώνονται σε ειδικό φόρο κατανάλωσης οχημάτων (vehicle excise duty ή αλλιώς VED) από τον Απρίλιο του 2025.


Επιπλέον, σε ανάρτηση στο λογαρισμό του Υπουργείου Οικονομικών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σημειώθηκε πως η αλλαγή θα διασφαλίσει ότι «όλοι οι οδηγοί θα αρχίσουν να πληρώνουν ένα δίκαιο μερίδιο», ενώ παράλληλα θα συνεχιστεί η κρατική υποστήριξη για τις υποδομές φόρτισης.

Σύμφωνα με βρετανικά δημοσιεύματα, υπολογίζεται ότι από την φορολογική αλλαγή θα επηρεαστούν περίπου 550.000 ηλεκτρικά αυτοκίνητα που κυκλοφορούν τώρα, επιπλέον αυτών που θα ταξινομηθούν από τώρα έως και το 2025, όταν και θα ξεκινήσει να ισχύει ο φόρος.

Συγκεκριμένα, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα με ημερομηνία ταξινόμησης (ή αλλιώς άδεια κυκλοφορίας) από 1 Απριλίου 2017 έως και 31 Μαρτίου 2025 θα πληρώνουν 165 λίρες Αγγλίας κάθε χρόνο. Αυτό το ποσό είναι ο «βασικός» VED, από τον οποίο εξαιρούνται αυτή τη στιγμή οι ιδιοκτήτες ηλεκτρικών οχημάτων. Τα παλιότερα οχήματα μηδενικών και χαμηλών εκπομπών ρύπων που έχουν ταξινομηθεί μεταξύ 1 Μαρτίου 2001 και 30 Μαρτίου 2017 θα περάσουν στη φορολογική ζώνη Β, αντί της ζώνης Α στην οποία συμπεριλαμβάνονται τώρα, και θα πληρώνουν 20 λίρες τον χρόνο.

Τέλος στην απαλλαγή και από τον φόρο πολυτελείας για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που κοστίζουν πάνω από 40.000 λίρες Αγγλίας από 1η Απριλίου 2025. Αυτό σημαίνει πως οι ιδιοκτήτες τους θα υποχρεώνονται στην καταβολή 355 λιρών Αγγλίας ετησίως, για τα πρώτα 5 χρόνια κυκλοφορίας.

Επιπρόσθετα, θα αυξηθεί και ο φόρος για τα εταιρικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα, σύμφωνα την ίδια πηγή, σε 3% τον Απρίλιο του 2025 ενώ θα αυξάνεται κατά 1% κάθε χρόνο φτάνοντας στο 5% το οικονομικό έτος 2027/28.

Τώρα που άνοιξε το χορό με νέα χαράτσια για τα ηλεκτρικά η Βρετανία, δεν πιστεύεις ότι θα έρθουν κι από εδώ τα μαντάτα; Μήπως θυμίζει λίγο «πάρε κόσμε 2λιτρα» και μετά «πάρε τεκμήρια και φόρο πολυτελείας»;

Πηγή


Μοίρασε την γνώση...

Στο site χρησιμοποιούμε affiliate links, απ’ όπου εμείς παίρνουμε κάποια προμήθεια, ενώ για εσάς δεν σας κοστίζει ΤΙΠΟΤΑ επιπλέον. Αντιθέτως, έτσι μπορούμε να φέρνουμε προϊόντα για παρουσίαση, που μετά τα κερδίζετε εσείς σε διαγωνισμούς που κάνουμε στο site.


Μην ξεχάσετε να γραφτείτε στο newsletter μας!


Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι, να κάνετε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook  ή να γραφτείτε στο κανάλι μας στο Telegram . Μπορείτε επίσης να γραφτείτε και στο κανάλι του iTechNews.gr στο  Youtube, όπου μπορείτε να βρείτε πάρα πολλές παρουσιάσεις που έχουμε κάνει! Μην ξεχάσετε να δείτε πως θα μπορείτε να βρείτε όλα τα άρθρα μας στις ειδήσεις της Google.


Ενημέρωση για αγορές από Κίνα και χρεώσεις μετά την 01/07/2021!

admitad affiliate banggood aliexprerss
cafago tomtop

Στην περίπτωση που θέλετε ν’ αντιγράψετε ή να χρησιμοποιήσετε μέρος ή ολόκληρο το άρθρο, μπορείτε να το κάνετε εφόσον αναφέρετε σαν πηγή το iTechNews.gr.Διαφήμιση

Written by 

Σχετικά άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Βρείτε μας στις ειδήσεις της Google

TikTokTelegram