Μια εφαρμογή στο πλευρό της Ουκρανίας: «Εξολοθρεύει» τα ρωσικά drones!

Μοίρασε την γνώση...

Η ομάδα που ανέπτυξε την εφαρμογή πιστεύει ότι η σχετικά μικρή για ιπτάμενο όχημα ταχύτητα αυτών των drones (περίπου 180 χλμ./ώρα) και κυρίως ο χαρακτηριστικός μηχανικός τους θόρυβος, τα καθιστούν σχετικά εύκολα εντοπίσιμα από το έδαφος

banner

Μια απλή εφαρμογή σε κινητά τηλέφωνα, για τον εντοπισμό ρωσικών πυραύλων και drones, αναπτύχθηκε από ουκρανούς προγραμματιστές, οι οποίοι προσφέρθηκαν εθελοντικά για αυτόν τον σκοπό.

Διαφήμιση

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, η εφαρμογή αυτή αναμένεται να βοηθήσει στην εξουδετέρωση πυραύλων και drones όσο αυτά βρίσκονται στον αέρα.

Google news

Πώς λειτουργεί

Hekka Blackshark WW

Η εφαρμογή, που ονομάζεται ePPO, βασίζει τη λειτουργία της στο σύστημα εντοπισμού στίγματος (GPS) και στην πυξίδα των κινητών τηλεφώνων.

Το μόνο που έχει να κάνει ο χρήστης της είναι να δει στον ουρανό έναν πύραυλο ή drone και να καταγράψει με τη συσκευή του το ακριβές σημείο στο οποίο βρίσκεται: τα δεδομένα θα σταλούν αυτομάτως στις αρμόδιες υπηρεσίες του ουκρανικού στρατού, οι οποίες θα αναλάβουν τη διαδικασία εντοπισμού του απειλητικού αντικειμένου και την κατάρριψή του.


«Στόχος μας ήταν να επιστρατεύσουμε ολόκληρο τον πληθυσμό της Ουκρανίας στην προσπάθεια εντοπισμού των εισερχόμενων από αέρος απειλών σε έναν πόλεμο που είναι διαδικτυακο-κεντρικός» αναφέρει ο Γενάντι Σούλντιν, εκ των δημιουργών της εφαρμογής.

Η Ουκρανία δέχεται από την έναρξη της ρωσικής εισβολής συνεχείς πυραυλικές επιθέσεις, ωστόσο το Κρεμλίνο αναβάθμισε τις τελευταίες εβδομάδες τις εναέριες επιθέσεις, χτυπώντας με τα χαμηλού κόστους drones-καμικάζι ιρανικής κατασκευής Shahed-136, τόσο τις υποδομές όσο και τις πόλεις της Ουκρανίας.

Πριν από λίγα 24ωρα, 28 drones-καμικάζι έπεσαν μέσα σε διάστημα λίγων ωρών στο κέντρο του Κιέβου σκοτώνοντας πέντε πολίτες. Η περιορισμένων δυνατοτήτων αεράμυνα της Ουκρανίας δεν μπορεί να εντοπίσει τα drones που καταφέρνουν να περνούν απαρατήρητα από τα ραντάρ και να σπέρνουν την καταστροφή και τον θάνατο.

Δύσκολο να εντοπιστούν

Πέρα από τις όποιες ικανότητες της ουκρανικής αεράμυνας, τα Shahed-136 είναι έτσι κι αλλιώς πολύ δύσκολο να εντοπιστούν. Είναι σχετικά μικρά και μπορούν να πετούν πολύ χαμηλά, σε ύψος 30 μέτρων από το έδαφος, καταφέρνοντας έτσι να περνούν απαρατήρητα από τα συμβατικά συστήματα ραντάρ.

Οταν αυτά τα drones πλησιάζουν τον στόχο τους, αυξάνουν το ύψος πτήσης τους, ώστε να βουτούν κυριολεκτικά σαν μικρές βόμβες πάνω του. Αυτά τα drones έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικά στην καταστροφή των εργοστασίων παραγωγής ενέργειας και των υποδομών ηλεκτρικού δικτύου της Ουκρανίας, προκαλώντας, όπως είναι επόμενο, μπλακάουτ σε πολλές περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας.

Η αχίλλειος πτέρνα

Η ομάδα που ανέπτυξε την εφαρμογή πιστεύει ότι η σχετικά μικρή για ιπτάμενο όχημα ταχύτητα αυτών των drones (περίπου 180 χλμ./ώρα) και κυρίως ο χαρακτηριστικός μηχανικός τους θόρυβος, τα καθιστούν σχετικά εύκολα εντοπίσιμα από το έδαφος.

«Είναι η αχίλλειος πτέρνα τους. Από τη στιγμή που αυτά τα ιπτάμενα οχήματα εντοπιστούν, είναι εύκολο να εξουδετερωθούν» υποστηρίζει ο Γενάντι Σούλντιν. «Τα Shahed-136 είναι θορυβώδη, με πολύ χαρακτηριστικό ήχο. Οποιοδήποτε στοιχείο σχετικά με την παρουσία τους κάπου μπορεί να βοηθήσει στο να διαπιστωθεί από που ξεκίνησαν και που κατευθύνονται» αναφέρει ο Σάμιουελ Μπένετ, ειδικός στα drones και σύμβουλος στη αμερικανική στρατιωτική δεξαμενή σκέψης CAN.

Για να χρησιμοποιήσει κάποιος την εφαρμογή, θα πρέπει να εισέλθει στην κυβερνητική ουκρανική υπηρεσία όπου βρίσκονται διάφορα αρχεία ταυτοποίησης των πολιτών της χώρας (ταυτότητα, δίπλωμα οδήγησης, ΑΜΚΑ κ.λπ.), ώστε να διασφαλίζεται (θεωρητικώς τουλάχιστον) ότι μόνο ουκρανοί πολίτες θα μπορούν να έχουν την εφαρμογή στο κινητό τους τηλέφωνο.

Η ePPO έχει ήδη αρχίσει να αποδίδει καρπούς, αφού με τη βοήθειά της έχουν εντοπιστεί drones αλλά και πύραυλοι Kalibr, με τους αξιωματούχους της ουκρανικής αεράμυνας να αναφέρουν ότι δεν ανέμεναν πως η εφαρμογή θα ήταν τόσο αποτελεσματική.

Πηγή


Μοίρασε την γνώση...

Στο site χρησιμοποιούμε affiliate links, απ’ όπου εμείς παίρνουμε κάποια προμήθεια, ενώ για εσάς δεν σας κοστίζει ΤΙΠΟΤΑ επιπλέον. Αντιθέτως, έτσι μπορούμε να φέρνουμε προϊόντα για παρουσίαση, που μετά τα κερδίζετε εσείς σε διαγωνισμούς που κάνουμε στο site.


Μην ξεχάσετε να γραφτείτε στο newsletter μας!


Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι, να κάνετε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook  ή να γραφτείτε στο κανάλι μας στο Telegram . Μπορείτε επίσης να γραφτείτε και στο κανάλι του iTechNews.gr στο  Youtube, όπου μπορείτε να βρείτε πάρα πολλές παρουσιάσεις που έχουμε κάνει! Μην ξεχάσετε να δείτε πως θα μπορείτε να βρείτε όλα τα άρθρα μας στις ειδήσεις της Google.


Ενημέρωση για αγορές από Κίνα και χρεώσεις μετά την 01/07/2021!

admitad affiliate banggood aliexprerss
cafago tomtop

Στην περίπτωση που θέλετε ν’ αντιγράψετε ή να χρησιμοποιήσετε μέρος ή ολόκληρο το άρθρο, μπορείτε να το κάνετε εφόσον αναφέρετε σαν πηγή το iTechNews.gr.Διαφήμιση

Written by 

Όταν το unpacking γίνεται τρόπος ζωής και η τεχνολογία μεράκι τότε.......... ένας Unpackman γεννιέται!!!

Σχετικά άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Βρείτε μας στις ειδήσεις της Google

TikTokTelegram