Οπτική ίνα: Ετοιμαστείτε για νέο κουπόνι επιδότησης για την εγκατάσταση τους αλλά και για «έξυπνους» μετρητές

Μοίρασε την γνώση...

Νέο κουπόνι επιδότησης (voucher) για την εγκατάσταση υποδομών οπτικών ινών και «έξυπνων» συσκευών σε κτίρια δρομολογεί η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την πρόσβαση των πολιτών σε ευρυζωνικές υπηρεσίες υπερ-υψηλών ταχυτήτων αλλά τη διασύνδεση με «έξυπνους» μετρητές των δικτύων κοινής ωφέλειας.

Συγκεκριμένα, με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, ενεργοποιείται η δράση «Ετοιμότητα Υποδομών για Έξυπνα Κτίρια» (Smart Readiness), προϋπολογισμού περίπου 148,4 εκατ. ευρώ, περιλαμβανομένου ΦΠΑ εκ των οποίων τα 119,7 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από τους πόρους του Εθνικού Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Διαφήμιση

Μέσω αυτής αναμένεται να επιδοτηθούν εργασίες σύνδεσης σε 120.000 κτίρια στις περιοχές όπου υπάρχουν δίκτυα οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι (Fiber To The Home).

Google news

Ποσό επιδότησης και επιδοτούμενες εργασίες

Η επιδότηση θα παρέχεται με την μορφή κουπονιού και θα κυμαίνεται από 240 έως 1.140 ευρώ ανάλογα τον τύπο του κτιρίου. Παρότι το ακριβές ποσό αναμένεται να καθοριστεί σε δεύτερο χρόνο, βάσει της αρχικής πρόβλεψης υπολογίζεται ότι μια μονοκατοικία θα μπορεί να επιδοτηθεί με 240 ευρώ, μια διώροφη κατοικία με δύο διαμερίσματα με έως 480 ευρώ και μια πολυκατοικία με έξι διαμερίσματα μέχρι 1.140 ευρώ.

Dresslily WW Cubot WW

Με το ποσό αυτό οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να επιλέξουν μέσα από μια σειρά επιδοτούμενων εργασιών, αυτή που επιθυμούν. Αξίζει να σημειωθεί ότι η δράση είχε σχεδιαστεί αρχικά για την επιδότηση των υποδομών οπτικής ίνας μέσα στις πολυκατοικίες, ώστε από εκεί να μπορεί να συνδέεται το κάθε διαμέρισμα ξεχωριστά. Ωστόσο το πεδίο επεκτάθηκε και σε άλλες υποδομές σύνδεσης υπηρεσιών κοινής ωφέλειας. Έτσι οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να επιλέξουν μεταξύ των παρακάτω εργασιών:

  • Εγκατάσταση δικτύων οπτικών ινών εντός του κτιρίου με σκοπό τη διευκόλυνση της παροχής ευρυζωνικών υπηρεσιών υπερυψηλών ταχυτήτων σε όλους τους χώρους του κτιρίου (διαμερίσματα, γραφεία, καταστήματα κλπ).
  • Αντικατάσταση μεμονωμένων συστημάτων τηλεοπτικής λήψης και παλαιών εγκαταστάσεων συλλογικής λήψης με αναβαθμισμένα κοινά συστήματα συλλογικής λήψης σήματος ευρυ-εκπομπής και την αφαίρεση των αχρησιμοποίητων κεραιών και καλωδίων τηλεόρασης.
  • Εγκατάσταση υποδομών για τη μελλοντική διασύνδεση των μετρητών των δικτύων κοινής ωφέλειας (ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου) με το κεντρικό σημείο συγκέντρωσης των υποδομών ηλεκτρονικών επικοινωνιών του κτιρίου

Οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να λάβουν την επιδότηση θα πρέπει να αιτηθούν την επιδότηση, μετά την έναρξη του προγράμματος και να επιλέξουν μέσα από ένα Μητρώο Εγκαταστατών, που θα δημιουργηθεί, την εταιρεία που θα αναλάβει τις εργασίες που θα επιλέξουν και την έκδοση του σχετικού κουπονιού.


Σκοπός της δράσης

Στόχος της δράσης Smart Readiness Voucher, η οποία δρα συμπληρωματικά με τη δράση Gigabit Voucher (επιδότηση των συνδέσεων οπτικής ίνας), είναι να αντιμετωπίσει την έλλειψη αναγκαίων υποδομών σε υφιστάμενα κτίρια ώστε να αυξηθεί η πρόσβαση των πολιτών σε ευρυζωνικές υπηρεσίες υπερ-υψηλών ταχυτήτων. Παράλληλα μέσω της αναβάθμισης των κτιριακών υποδομών, προκειμένου να υποστηρίζονται ευρυζωνικές υπηρεσίες υπερυψηλών ταχυτήτων, θα διευκολύνεται και η μελλοντική διασύνδεση με έξυπνους μετρητές δικτύων κοινής ωφέλειας.

Να θυμίσουμε άλλωστε ότι η χώρα «σκοράρει» χαμηλά μεταξύ των Ευρωπαϊκών Χωρών σε όρους συνδεσιμότητας, παρά την πρόοδο που έχει καταγραφεί τα τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τον δείκτη DESI για το έτος 2021 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής , η κάλυψη σταθερών δικτύων υπερ-υψηλών ταχυτήτων (VHCN) ανέρχεται σε 10% έναντι 59% του Ευρωπαϊκού μέσου όρου ενώ η διείσδυση ευρυζωνικών υπηρεσιών ταχύτητας 100 Mbps ή μεγαλύτερης ανέρχεται σε 3% έναντι 34% του Ευρωπαϊκού μέσου όρου.

 

Πηγή


Μοίρασε την γνώση...

Στο site χρησιμοποιούμε affiliate links, απ’ όπου εμείς παίρνουμε κάποια προμήθεια, ενώ για εσάς δεν σας κοστίζει ΤΙΠΟΤΑ επιπλέον. Αντιθέτως, έτσι μπορούμε να φέρνουμε προϊόντα για παρουσίαση, που μετά τα κερδίζετε εσείς σε διαγωνισμούς που κάνουμε στο site.


Μην ξεχάσετε να γραφτείτε στο newsletter μας!


Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι, να κάνετε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook  ή να γραφτείτε στο κανάλι μας στο Telegram . Μπορείτε επίσης να γραφτείτε και στο κανάλι του iTechNews.gr στο  Youtube, όπου μπορείτε να βρείτε πάρα πολλές παρουσιάσεις που έχουμε κάνει! Μην ξεχάσετε να δείτε πως θα μπορείτε να βρείτε όλα τα άρθρα μας στις ειδήσεις της Google.


Ενημέρωση για αγορές από Κίνα και χρεώσεις μετά την 01/07/2021!

admitad affiliate banggood aliexprerss
cafago tomtop

Στην περίπτωση που θέλετε ν’ αντιγράψετε ή να χρησιμοποιήσετε μέρος ή ολόκληρο το άρθρο, μπορείτε να το κάνετε εφόσον αναφέρετε σαν πηγή το iTechNews.gr.Διαφήμιση

Written by 

Ιατρός, Xiaomi fan και πολύ γκατζετάκιας, ψάχνει καθημερινά για νέα στα βάθη της ανατολής και όχι μόνο.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Βρείτε μας στις ειδήσεις της Google

TikTokTelegram