Προσοχή στο Play Store: Βρέθηκαν ιοί σε file manager εφαρμογές

Μοίρασε την γνώση...

Όπως μεταφέρει η γνωστή ιστοσελίδα στον τομέα της κυβερνοασφάλειας Bleeping Computer, μερικές νέες κακόβουλές εφαρμογές κατάφεραν να περάσουν τα μέτρα ασφαλείας και ανέβηκαν στο Google Play, μολύνοντας Android συσκευές με το Sharkbot trojan.

Οι εν λόγω εφαρμογές έμοιαζαν εκ πρώτης όψεως ως αθώοι file managers, κρύβοντας τον κακόβουλο κώδικα κατά την εγκατάσταση για να ξεγελάσουν την Google. Ωστόσο, μόλις η εφαρμογή έτρεχε, ο ιός κατέβαινε από μια απομακρυσμένη πηγή στο διαδίκτυο και στόχευε τις τραπεζικές εφαρμογές που ενδέχεται να είναι εγκατεστημένες στο κινητό του χρήστη, για να αποσπάσει στοιχεία και κατ’ επέκταση χρήματα.

Διαφήμιση

Αναλυτικότερα, το επικίνδυνο κακόβουλο λογισμικό Sharkbot εμφάνιζε ψεύτικες φόρμες σύνδεσης πάνω από τις κανονικές των τραπεζικών εφαρμογών. Έτσι, όταν ένας χρήστης προσπαθούσε να συνδεθεί στην τράπεζά του χρησιμοποιώντας μια από αυτές τις ψεύτικες φόρμες, τα στοιχεία του αποστέλλονταν στους επιτήδειους. Μάλιστα, το κακόβουλο λογισμικό εξελίσσεται συνεχώς και έχει εμφανιστεί στο Play Store με διάφορες μορφές κατά καιρούς.

Google news

Η πρώτη κακόβουλη εφαρμογή είναι το ‘X-File Manager’ της Victor Soft Ice LLC (com.victorsoftice.llc), το οποίο κατέβηκε 10.000 φορές μέσω του Google Play πριν η Google το αφαιρέσει. Η δεύτερη κακόβουλη εφαρμογή που εγκαθιστά το trojan είναι το ‘FileVoyager’ της Julia Soft Io LLC (com.potsepko9.FileManagerApp), που κατέβηκε 5.000 φορές μέσω του Google Play. Τέλος, μια άλλη εφαρμογή που ανακαλύφθηκε ότι φορτώνει το Sharkbot είναι το ‘LiteCleaner M’ (com.ltdevelopergroups.litecleaner.m), το οποίο συγκέντρωσε 1.000 λήψεις πριν αφαιρεθεί από το Play Store.

Wondershare WW Cubot WW

Σε περίπτωση που για κάποιο λόγο έχετε εγκατεστημένες κάποιες από αυτές τις εφαρμογές, καλό θα ήταν να τις διαγράψετε άμεσα.

ΠηγήΜοίρασε την γνώση...

Στο site χρησιμοποιούμε affiliate links, απ’ όπου εμείς παίρνουμε κάποια προμήθεια, ενώ για εσάς δεν σας κοστίζει ΤΙΠΟΤΑ επιπλέον. Αντιθέτως, έτσι μπορούμε να φέρνουμε προϊόντα για παρουσίαση, που μετά τα κερδίζετε εσείς σε διαγωνισμούς που κάνουμε στο site.


Μην ξεχάσετε να γραφτείτε στο newsletter μας!


Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι, να κάνετε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook  ή να γραφτείτε στο κανάλι μας στο Telegram . Μπορείτε επίσης να γραφτείτε και στο κανάλι του iTechNews.gr στο  Youtube, όπου μπορείτε να βρείτε πάρα πολλές παρουσιάσεις που έχουμε κάνει! Μην ξεχάσετε να δείτε πως θα μπορείτε να βρείτε όλα τα άρθρα μας στις ειδήσεις της Google.


Ενημέρωση για αγορές από Κίνα και χρεώσεις μετά την 01/07/2021!

admitad affiliate banggood aliexprerss
cafago tomtop

Στην περίπτωση που θέλετε ν’ αντιγράψετε ή να χρησιμοποιήσετε μέρος ή ολόκληρο το άρθρο, μπορείτε να το κάνετε εφόσον αναφέρετε σαν πηγή το iTechNews.gr.Διαφήμιση

Written by 

Σχετικά άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Βρείτε μας στις ειδήσεις της Google

TikTokTelegram