Τεχνολογικές εταιρείες: Η υπεραισιοδοξία που τους κόστισε

Μοίρασε την γνώση...

Oταν η Stripe, μια νεοφυής εταιρεία ψηφιακών πληρωμών με χρηματιστηριακή αξία 74 δισ. δολαρίων, απέλυσε περισσότερους από 1.000 υπαλλήλους προ ολίγων ημερών, οι συνιδρυτές της κατηγόρησαν τον εαυτό τους. «Κάναμε υπερπροσλήψεις, λαμβάνοντας υπόψη τον κόσμο στον οποίο βρισκόμαστε», έγραψαν. «Ημασταν πάρα πολύ αισιόδοξοι». Αφού ο Ελον Μασκ, ο νέος ιδιοκτήτης του Twitter, μείωσε το προσωπικό της εταιρείας στο μισό την περασμένη εβδομάδα, ο Τζακ Ντόρσεϊ, ιδρυτής και πρώην διευθύνων σύμβουλος της εν λόγω πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης ανέλαβε την ευθύνη. «Μεγάλωσα το μέγεθος της εταιρείας πολύ γρήγορα», έγραψε στο Twitter. Και την Τετάρτη, όταν η Meta, η μητρική εταιρεία του Facebook και του Instagram, απέλυσε 11.000 άτομα, ή περίπου το 13% του προσωπικού της, ο διευθύνων σύμβουλος Μαρκ Ζούκερμπεργκ απέδωσε την κατάσταση στον υπερβολικό ζήλο για επέκταση δραστηριοτήτων. «Πήρα την απόφαση να αυξήσω σημαντικά τις επενδύσεις μας», έγραψε σε επιστολή του προς τους εργαζομένους. «Δυστυχώς, αυτό δεν εξελίχθηκε όπως περίμενα». Σε όλη τη Σίλικον Βάλεϊ τα στελέχη της υψηλής τεχνολογίας παραδέχονται ότι έκαναν υπερβολικές προσλήψεις, σπεύδοντας να αποδώσουν τις τωρινές περικοπές στην επιδείνωση της οικονομίας.

Το ένα μετά το άλλο τα μεγαλοστελέχη της Σίλικον Βάλεϊ αναγνωρίζουν τα λάθη τους και την υπερεκτίμηση της μετά την πανδημία εποχής.

Διαφήμιση

Οταν οι εταιρείες απολάμβαναν τα υψηλά κέρδη και την πεποίθηση ότι οι καλές ημέρες χάρις στην πανδημία θα συνέχιζαν, επεκτάθηκαν επιθετικά, συσσωρεύοντας τους πιο μαχητικούς και ακριβούς πόρους στο πεδίο του λογισμικού, τα ταλέντα. Οι όμιλοι υψηλής τεχνολογίας θεωρούν εδώ και καιρό τις προσλήψεις ως κάτι περισσότερο από την απλή κάλυψη θέσεων. Οι άγριοι πόλεμοι προς άγρα ταλέντων του κλάδου έδειξαν ότι εταιρείες, όπως η Google και η Meta, κέρδιζαν τους καλύτερους και λαμπρότερους επαγγελματίες. Και για τους υπαλλήλους η δουλειά έγινε κάτι μεγαλύτερο από ό,τι ήταν, αναδείχθηκε σε μία ταυτότητα. Αυτή η νοοτροπία εδραιώθηκε στις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας, οι οποίες προσφέρουν πολλά προνόμια σε πολυτελείς εταιρικές «πανεπιστημιουπόλεις», που ανταγωνίζονται τα πανεπιστήμια. Αυτό το μοντέλο αντιγράφηκε και από μικρότερες νεοφυείς επιχειρήσεις, οι οποίες δίνουν μια ευκαιρία για πλουτισμό, που αλλάζει τη ζωή των εργαζομένων τους με τη μορφή δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών. Τώρα αυτές οι πρακτικές προκαλούν «δυσανεξία» στον κλάδο της τεχνολογίας. «Οταν οι εποχές είναι καλές προχωράς σε υπερβολές, υπερπροσλήψεις και διαπνέεσαι από αισιοδοξία», δήλωσε ο Τζος Γούλφι, επενδυτής στη Lux Capital. «Τα τελευταία 10 χρόνια η αφθονία των μετρητών οδήγησε σε αφθονία προσλήψεων».

Google news

Περισσότεροι από 100.000 εργαζόμενοι στον τομέα της τεχνολογίας έχουν χάσει τη δουλειά τους φέτος, σύμφωνα με τον Layoffs.fyi, έναν ιστότοπο που παρακολουθεί τις απολύσεις. Οι περικοπές αφορούν ένα μεγάλο εύρος ομίλων, από τις μεγάλες και γνωστές εισηγμένες εταιρείες, όπως η Meta, η Salesforce, η Booking.com και η Lyft, έως τις μη εισηγμένες νεοφυείς επιχειρήσεις υψηλής αξίας, όπως η υπηρεσία παράδοσης Gopuff και οι οικονομικές πλατφόρμες Chime και Brex. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως πολλές από τις απώλειες θέσεων εργασίας παρατηρούνται και στους πιο πειραματικούς υποτομείς της τεχνολογίας. Η Astra, μια εταιρεία πυραύλων, μείωσε το 16% του προσωπικού της αυτή την εβδομάδα, αφού τριπλασίασε τον αριθμό των εργαζομένων της πέρυσι. Στη βιομηχανία κρυπτονομισμάτων, η οποία έχει υποστεί κατάρρευση φέτος, εταιρείες υψηλής χρηματιστηριακής αξίας –όπως οι Crypto.com, Blockchain.com, OpenSea και Dapper Labs– έχουν απολύσει εκατοντάδες εργαζομένους τους τελευταίους μήνες.

Geekmaxi Many GEOs Gshopper Many GEOs

Πηγή


Μοίρασε την γνώση...

Στο site χρησιμοποιούμε affiliate links, απ’ όπου εμείς παίρνουμε κάποια προμήθεια, ενώ για εσάς δεν σας κοστίζει ΤΙΠΟΤΑ επιπλέον. Αντιθέτως, έτσι μπορούμε να φέρνουμε προϊόντα για παρουσίαση, που μετά τα κερδίζετε εσείς σε διαγωνισμούς που κάνουμε στο site.


Μην ξεχάσετε να γραφτείτε στο newsletter μας!


Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι, να κάνετε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook  ή να γραφτείτε στο κανάλι μας στο Telegram . Μπορείτε επίσης να γραφτείτε και στο κανάλι του iTechNews.gr στο  Youtube, όπου μπορείτε να βρείτε πάρα πολλές παρουσιάσεις που έχουμε κάνει! Μην ξεχάσετε να δείτε πως θα μπορείτε να βρείτε όλα τα άρθρα μας στις ειδήσεις της Google.


Ενημέρωση για αγορές από Κίνα και χρεώσεις μετά την 01/07/2021!

admitad affiliate banggood aliexprerss
cafago tomtop

Στην περίπτωση που θέλετε ν’ αντιγράψετε ή να χρησιμοποιήσετε μέρος ή ολόκληρο το άρθρο, μπορείτε να το κάνετε εφόσον αναφέρετε σαν πηγή το iTechNews.gr.Διαφήμιση

Written by 

Όταν το unpacking γίνεται τρόπος ζωής και η τεχνολογία μεράκι τότε.......... ένας Unpackman γεννιέται!!!

Σχετικά άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Βρείτε μας στις ειδήσεις της Google

TikTokTelegram