Μάθε ποιες είναι οι 10 κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας της Ευρώπης

Μοίρασε την γνώση...

Τις δύο πρώτες εβδομάδες του νέου έτους παρατηρήθηκε αυξανόμενη αισιοδοξία στις χρηματιστηριακές αγορές, η οποία επεκτάθηκε κυρίως στον κλάδο της τεχνολογίας.

banner

Ο ευρωπαϊκός τεχνολογικός τομέας επανέρχεται στο προσκήνιο, σύμφωνα με την BCM Begin Capital Markets CY Ltd. Οι προοπτικές για τον τομέα της τεχνολογίας κατά το 2023 θεωρούνται ακόμη αρκετά αβέβαιες, αν και η αβεβαιότητα σχετικά με την τρέχουσα οικονομική ανάπτυξη είναι λιγότερο έντονη από ό,τι ήταν στις αρχές του 2022. Ειδικά αν ληφθεί υπόψη η πιθανότητα ο πληθωρισμός να έχει ήδη κορυφωθεί και η οικονομική ύφεση να μην είναι τόσο βαθιά και μακρά όσο φαινόταν μόλις πριν από λίγους μήνες.

Διαφήμιση

Ενώ το 2020 και το 2021 αποτέλεσαν πετυχημένες χρονιές για τον τεχνολογικό τομέα, το 2022 σημειώθηκε σημαντική καμπή. Μέχρι το καλοκαίρι πολλές εταιρείες είχαν χάσει μεγάλο τμήμα της αγοραστικής τους αξίας. Ωστόσο, το δεύτερο εξάμηνο του έτους η πτώση σταμάτησε (με ορισμένες εξαιρέσεις) και, ειδικά κατά το τελευταίο τρίμηνο, ορισμένες θετικές εξελίξεις συνέβαλλαν σε αντιστροφή της τάσης. Η αγοραστική αξία πολλών εταιρειών τεχνολογίας άρχισε να αυξάνεται. Η εξέλιξη αυτή εντάθηκε προς τα τέλη του 2022 και τις αρχές του 2023.

Google news

Τις δύο πρώτες εβδομάδες του νέου έτους παρατηρήθηκε αυξανόμενη αισιοδοξία στις χρηματιστηριακές αγορές, η οποία επεκτάθηκε κυρίως στον κλάδο της τεχνολογίας. Ορισμένες εταιρείες τεχνολογίας σχεδόν αναπλήρωσαν τη μείωση της αγοραστικής τους αξίας κατά την περσινή χρονιά, ειδικά εκείνες που σχετίζονται με τον κλάδο του μηχανικού εξοπλισμού ή του hardware. Για παράδειγμα, η γερμανική εταιρεία Siemens AG είναι μόνο κάτι λιγότερο από 2,5% κάτω από την αξία της από τα μέσα Ιανουαρίου του περασμένου έτους. Η ABB Group (-5,47%) ή η ολλανδική κατασκευάστρια ημιαγωγών ASML Holding (-7,85%) υπολείπονται των αναγκαίων χαμηλών ποσοστών ώστε να ανταποκρίνονται στα περσινά επίπεδα. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν εταιρείες τεχνολογίας των οποίων η αγοραστική αξία έπεσε ακόμη χαμηλότερα το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους. Αυτές είναι, για παράδειγμα, το Spotify, το οποίο έχασε σχεδόν το 58% της αξίας του το περασμένο έτος (το πρώτο εξάμηνο του έτους η μείωσή του ήταν μόνο 46,1%), η Ericsson (ετήσια μείωση κατά 37,24%) ή Medtronic (ετήσια μείωση σχεδόν 26%).

AliExpress WW Lightinthebox WW

Στη λίστα της BCM με τις 10 κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας (TOP 10 Technology Chart), που ανανεώθηκε τον Ιανουάριο του 2023, εντοπίζεται μόνο μία σημαντική αλλαγή. Η εταιρεία ανάπτυξης antivirus Avast αποχώρησε από τη λίστα καθώς συγχωνεύτηκε με την Αμερικανική εταιρεία NortonLifeLock, με τη θέση της να καταλαμβάνεται από την Ολλανδική εταιρεία κατασκευής ημιαγωγών ASML Holding.

 

Οι κορυφαίες 10 Ευρωπαϊκές εταιρείες του κλάδου της τεχνολογίας

 

 

Χρηματιστηριακή αξία (δισ. EUR)* Ετήσια μεταβολή της χρηματιστηριακής αξίας (σε ποσοστό)
ASML Holding Ολλανδία Ημιαγωγοί 241,36 -7,85
SAP SE Γερμανία Λογισμικό, υπηρεσίες ΙΤ 131,92 -12,14
Siemens AG Γερμανία Μηχανικός εξοπλισμός, ενέργεια, υπηρεσίες υγείας 121,29 -2,44
Medtronic Plc. Ιρλανδία Υπηρεσίες υγείας 98,82 -25,76
ABB Group Ελβετία Ηλεκτρισμός, ρομποτική κλπ 60,47 -5,47
Dassault Syst Γαλλία Λογισμικό, υπηρεσίες υγείας 47,58 -22,75
BioNTech Γερμανία Βιοτεχνολογία, υπηρεσίες υγείας 32,45 -25,99
Nokia Φινλανδία Τηλεπικοινωνίες 26,23 -10,76
Ericsson Σουηδία Τηλεπικοινωνίες, 5G 19,08 -37,24
Spotify Tech. Σουηδία Πλατφόρμα Streaming 16,39 -57,88

* Στις 13 Ιανουαρίου 2023, με τις εξής συναλλαγματικές ισοτιμίες: 1 USD = 0,92 EUR, 1 CHF = 0,99 EUR, 1 SEK = 0,089 EUR


ΠΗΓΗ

 

 

 


Μοίρασε την γνώση...

Στο site χρησιμοποιούμε affiliate links, απ’ όπου εμείς παίρνουμε κάποια προμήθεια, ενώ για εσάς δεν σας κοστίζει ΤΙΠΟΤΑ επιπλέον. Αντιθέτως, έτσι μπορούμε να φέρνουμε προϊόντα για παρουσίαση, που μετά τα κερδίζετε εσείς σε διαγωνισμούς που κάνουμε στο site.


Μην ξεχάσετε να γραφτείτε στο newsletter μας!


Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι, να κάνετε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook  ή να γραφτείτε στο κανάλι μας στο Telegram . Μπορείτε επίσης να γραφτείτε και στο κανάλι του iTechNews.gr στο  Youtube, όπου μπορείτε να βρείτε πάρα πολλές παρουσιάσεις που έχουμε κάνει! Μην ξεχάσετε να δείτε πως θα μπορείτε να βρείτε όλα τα άρθρα μας στις ειδήσεις της Google.


Ενημέρωση για αγορές από Κίνα και χρεώσεις μετά την 01/07/2021!

admitad affiliate banggood aliexprerss
cafago tomtop

Στην περίπτωση που θέλετε ν’ αντιγράψετε ή να χρησιμοποιήσετε μέρος ή ολόκληρο το άρθρο, μπορείτε να το κάνετε εφόσον αναφέρετε σαν πηγή το iTechNews.gr.Διαφήμιση

Written by 

Σχετικά άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Βρείτε μας στις ειδήσεις της Google

TikTokTelegram