Οινόπνευμα: Απολυμαίνει όντως τις επιφάνειές σας;

Μοίρασε την γνώση...

Πειράματα δείχνουν πως η υψηλότερη συγκέντρωση ισοπροπυλικής ή κάποιας αιθυλικής αλκοόλης δεν είναι η πιο αποτελεσματική σε ό,τι αφορά την απολύμανση.

Συνήθως, όσο μεγαλύτερη είναι η συγκέντρωση της ουσίας που μας οδηγεί στο να προτιμήσουμε ένα προϊόν, τόσο καλύτερη είναι η αποτελεσματικότητα του.

Διαφήμιση

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το Life Hacker, το πιο συμπυκνωμένα σαπούνια πιάτων, κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους, τα αλκοολούχα ποτά με μεγαλύτερο ποσοστό αλκοόλ μας μεθούν πιο γρήγορα και ούτω καθ’ εξής.

Google news

Προφανώς και αυτός ο κανόνας έχει εξαιρέσεις.

Wondershare WW Blackshark WW

Μια είναι το οινόπνευμα εντριβών που χρησιμοποιούμε και για την απολύμανση συσκευών και επιφανειών και από τον SARS-CoV-2.

Είναι το μπλε. Που οι γιαγιάδες μας χρησιμοποιούσαν για πολλούς διαφορετικούς λόγους. Μεταξύ τους ήταν και η απολύμανση.


Το βρίσκουμε σε δυο εκδοχές: με συγκέντρωση ισοπροπυλικής ή κάποιας αιθυλικής αλκοόλης 70% για απολύμανση και με 91 ή 99 τοις εκατό, για εντριβή.

Ή τουλάχιστον έτσι έκαναν ‘καριέρα’ έως τώρα.

Όσοι επιλέγουμε τη δεύτερη έκδοση (λόγω του μεγαλύτερου ποσοστού) για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, κάνουμε μια τρύπα στο νερό. ‘

Όπως αποδεικνύεται αυτό με το 70% συγκέντρωση σκοτώνει πιο αποτελεσματικά τα μικρόβια -και γενικά κάνει καλύτερη απολύμανση.

Η αμερικανική υγειονομική αρχή (CDC) διευκρινίζει ότι τα μείγματα αλκοόλης με 70% ισοπροπυλική αλκοόλη ή αιθυλική αλκοόλη σκοτώνει τα μικρόβια καλύτερα, από ό,τι αυτά με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση.

Πώς γίνεται αυτό;

Έχει περισσότερο νερό και άρα διαλύεται πιο αργά. διαδικασία που μετατρέπει τις πρωτεΐνες. Αυτές αποτελούνται από ίνες αμινοξέων και μπορούν να ‘βγουν’ από το σχηματισμό, όταν τις μαγειρεύουμε ή τις επεξεργαζόμαστε με ορισμένες χημικές ουσίες.

Οι πρωτεΐνες ‘μετουσιώνονται’ πιο εύκολα παρουσία νερού. Όπως η αλκοόλη διαλύεται πιο αργά, διεισδύσει στα κύτταρα και σκοτώνει βακτήρια. Σε επιφάνειες, διασπάει ιούς, βακτήρια και μύκητες.

Τα πειράματα έδειξαν ότι οι συγκεντρώσεις αλκοόλ που μπορούν να σκοτώσουν μικρόβια, τείνουν να βρίσκονται μεταξύ 50% και 90%.

Άρα, το σκεύασμα με 70% ισοπροπυλικής αλκοόλης εντριβής ανήκει στη λίστα. Αυτό με την συγκέντρωση 99% είναι εκτός, σε ό,τι αφορά πάντα, την απολύμανση.

Είναι ωστόσο, εξαιρετικό για να αφαιρέσουμε όλη την υγρασία που μπορεί να ‘κρατάει’ ό,τι καθαρίζουμε.

Οι αλκοόλες υψηλής συγκέντρωσης λειτουργούν και ως διαλύτες για παραγωγή ειδών βαφών κλπ

Κρατήστε πως είναι εξαιρετική επιλογή, για οτιδήποτε μπορεί να κάνει το οινόπνευμα εντριβής, πλην της απολύμανσης.

Παρεμπιπτόντως, το μπλε οινόπνευμα μπορεί να αφαιρέσει μελάνι από τα ρούχα, σε συνδυασμό με απορρυπαντικό πιάτων ενδείκνυται για τον καθαρισμό γυάλινων επιφανειών, ενώ απολυμαίνει και όλες τις συσκευές που ‘μαζεύουν’ πολλά μικρόβια και αποτελούν κίνδυνο για την υγεία μας.

Πηγή


Μοίρασε την γνώση...

Στο site χρησιμοποιούμε affiliate links, απ’ όπου εμείς παίρνουμε κάποια προμήθεια, ενώ για εσάς δεν σας κοστίζει ΤΙΠΟΤΑ επιπλέον. Αντιθέτως, έτσι μπορούμε να φέρνουμε προϊόντα για παρουσίαση, που μετά τα κερδίζετε εσείς σε διαγωνισμούς που κάνουμε στο site.


Μην ξεχάσετε να γραφτείτε στο newsletter μας!


Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι, να κάνετε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook  ή να γραφτείτε στο κανάλι μας στο Telegram . Μπορείτε επίσης να γραφτείτε και στο κανάλι του iTechNews.gr στο  Youtube, όπου μπορείτε να βρείτε πάρα πολλές παρουσιάσεις που έχουμε κάνει! Μην ξεχάσετε να δείτε πως θα μπορείτε να βρείτε όλα τα άρθρα μας στις ειδήσεις της Google.


Ενημέρωση για αγορές από Κίνα και χρεώσεις μετά την 01/07/2021!

admitad affiliate banggood aliexprerss
cafago tomtop

Στην περίπτωση που θέλετε ν’ αντιγράψετε ή να χρησιμοποιήσετε μέρος ή ολόκληρο το άρθρο, μπορείτε να το κάνετε εφόσον αναφέρετε σαν πηγή το iTechNews.gr.Διαφήμιση

Written by 

Αφήστε ένα σχόλιο

Βρείτε μας στις ειδήσεις της Google

TikTokTelegram