Τι αλλάζει στα ΚΤΕΟ. Άσχημα νέα για τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων.

Μοίρασε την γνώση...

Αυστηρότεροι και ψηφιοποιημένοι θα γίνουν οι έλεγχοι των οχημάτων στα ΚΤΕΟ όλης της χώρας, βάσει των σημαντικών αλλαγών που ετοιμάζει το Υπουργείο Μεταφορών.

Το λιγότερο αξιοπερίεργη μπορεί να χαρακτηριστεί η εικόνα των αποτελεσμάτων που παρουσιάζουν τα δημόσια και ιδιωτικά Κέντρα Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων σε όλη την επικράτεια αναφορικά με το ποσοστό των οχημάτων που περνούν με επιτυχία του ελέγχους, το οποίο φτάνει στο εντυπωσιακό 95,5%.

Διαφήμιση

Με λίγα λόγια σχεδόν όλα τα οχήματα που περνούν από τεχνικό έλεγχο, άσχετα από το πρώτο έτος που κυκλοφόρησαν, βρίσκονται σε τέτοια κατάσταση που μπορούν να κυκλοφορούν με ασφάλεια στους δρόμους, τόσο για τους οδηγούς τους και τους επιβαίνοντες τους, όσο και για τους υπόλοιπους χρήστες των δρόμων. Μόλις το 4,5% είναι εκείνο που δεν περνά με επιτυχία τον τεχνικό έλεγχο, «με την πρώτη».

Google news

Το αξιοπερίεργο προκύπτει από το γεγονός πως η Ελλάδα είναι η «πρωταθλήτρια» της Ε.Ε. έχοντας τον γηραιότερο στόλο επιβατικών αυτοκινήτων μεταξύ των κρατών μελών με μέσο όρο ηλικίας τα 17 έτη με μόνο την Εσθονία να βρίσκεται κοντά της με μέσο όρο τα 16,8 έτη.

ZTE Many GEOs Blackshark WW

Παράλληλα, στη Γερμανία, για παράδειγμα, ο μέσος όρος αναφορικά με την ηλικία των ΙΧΕ είναι 10,1 έτη -πέρασε πέρσι για πρώτη φορά τα δέκα χρόνια-, τη στιγμή που τα επιβατικά, τα οποία «κόβονται» στην πρώτη επίσκεψη τους στα ΚΤΕΟ και απαιτείται επανέλεγχος τους, ξεπερνά το… 35% ως ποσοστό επί του συνόλου.

Να σημειωθεί επίσης ότι σε εκατοντάδες χιλιάδες υπολογίζονται τα οχήματα που κυκλοφορούν στους δρόμους της χώρας, τα οποία οι ιδιοκτήτες τους δεν τα έχουν περάσει έγκαιρα από τεχνικό έλεγχο, ενώ το 40% επί του συνόλου των κυκλοφορούντων οχημάτων δεν ελέγχονται ποτέ σε ΚΤΕΟ, τη στιγμή που το ποσοστό στη Γερμανία αγγίζει το 100%.


Βάσει αυτών των σημαντικών διαφορών το Υπουργείο Μεταφορών θέλει να διασφαλίσει ένα αυστηρότερο πλαίσιο ελέγχου όλων των οχημάτων που υποχρεούνται να περνούν περιοδικά από τεχνικό έλεγχο και γι’ αυτό προωθεί σημαντικές αλλαγές προς αυτή την κατεύθυνση.

Από τις σημαντικότερες αλλαγές που αναμένεται να εφαρμοστούν σε όλα τα ΚΤΕΟ της επικράτειας είναι η εγκατάσταση ψηφιακού συστήματος καταγραφής της διαδικασίας του τεχνικού ελέγχου ενός οχήματος, το οποίο θα συνδέεται απευθείας με το Υπουργείο Μεταφορών, χωρίς να παρεμβάλλεται κάποια άλλη συσκευή.

Το εν λόγω σύστημα θα επιτρέπει την μεταφορά των δεδομένων από τη διαδικασία του ελέγχου ενός οχήματος ηλεκτρονικά, μαζί με τα στοιχεία του οχήματος αλλά και του τεχνικού που πραγματοποίησε τον έλεγχο. Τα δεδομένα σχετικά με την κατάσταση του οχήματος θα συνοδεύονται από ψηφιακές φωτογραφίες του οχήματος, στις οποίες θα αναγράφεται η ημερομηνία αλλά και η ώρα έναρξης και λήξης κάθε τεχνικού ελέγχου ξεχωριστά.

Για τη λειτουργία του συστήματος προβλέπεται η εγκατάσταση ψηφιακών καμερών έγχρωμης καταγραφής τόσο σταθερών όσο και κινητών, ενώ άλλα μέτρα που εξετάζει το ΥΜΕ είναι οι συχνότεροι περιοδικοί έλεγχοι οχημάτων πάνω από μια συγκεκριμένη ηλικία (τα 10 ή 15 χρόνια) με την διαδικασία να επαναλαμβάνεται σε αυτές τις περιπτώσεις κάθε έτος και όχι κάθε δύο χρόνια που ισχύει σήμερα.

Πηγή


Μοίρασε την γνώση...

Στο site χρησιμοποιούμε affiliate links, απ’ όπου εμείς παίρνουμε κάποια προμήθεια, ενώ για εσάς δεν σας κοστίζει ΤΙΠΟΤΑ επιπλέον. Αντιθέτως, έτσι μπορούμε να φέρνουμε προϊόντα για παρουσίαση, που μετά τα κερδίζετε εσείς σε διαγωνισμούς που κάνουμε στο site.


Μην ξεχάσετε να γραφτείτε στο newsletter μας!


Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι, να κάνετε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook  ή να γραφτείτε στο κανάλι μας στο Telegram . Μπορείτε επίσης να γραφτείτε και στο κανάλι του iTechNews.gr στο  Youtube, όπου μπορείτε να βρείτε πάρα πολλές παρουσιάσεις που έχουμε κάνει! Μην ξεχάσετε να δείτε πως θα μπορείτε να βρείτε όλα τα άρθρα μας στις ειδήσεις της Google.


Ενημέρωση για αγορές από Κίνα και χρεώσεις μετά την 01/07/2021!

admitad affiliate banggood aliexprerss
cafago tomtop

Στην περίπτωση που θέλετε ν’ αντιγράψετε ή να χρησιμοποιήσετε μέρος ή ολόκληρο το άρθρο, μπορείτε να το κάνετε εφόσον αναφέρετε σαν πηγή το iTechNews.gr.Διαφήμιση

Written by 

Σχετικά άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Βρείτε μας στις ειδήσεις της Google

TikTokTelegram