Την λειτουργία του εφηβικού εγκεφάλου επηρεάζουν τα social media σύμφωνα με νέα έρευνα

Μοίρασε την γνώση...

Σε μια από τις πρώτες μακροπρόθεσμες μελέτες σχετικά με τη νευρική ανάπτυξη και τη χρήση τεχνολογίας στους εφήβους, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Chapel Hill αναφέρουν ότι ο συνήθης έλεγχος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τους εφήβους συνδέεται με επακόλουθες αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλός τους ανταποκρίνεται στον κόσμο γύρω τους.

banner

Ο εγκέφαλος των εφήβων επηρεάζεται από τα social media

Διαφήμιση

Η μελέτη αποκαλύπτει ότι ο εγκέφαλος των εφήβων μπορεί να γίνει πιο ευαίσθητος όταν προβλέπουν κοινωνικές ανταμοιβές και τιμωρίες με την πάροδο του χρόνου με αυξημένη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. «Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν παρακολουθώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πιο συχνά γίνονται υπερευαίσθητα στα σχόλια των συνομηλίκων τους», δήλωσε η Εύα Τέλζερ, καθηγήτρια στο τμήμα ψυχολογίας και νευροεπιστήμης του UNC-Chapel Hill και αντίστοιχη συγγραφέας.

Google news

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 169 μαθητές που προσλήφθηκαν από δημόσια σχολεία μέσης εκπαίδευσης στην επαρχία της Βόρειας Καρολίνας για τρία χρόνια. Στην αρχή της μελέτης, οι συμμετέχοντες ανέφεραν πόσο συχνά έλεγχαν τρεις δημοφιλείς πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης – Facebook, Instagram και Snapchat. Οι απαντήσεις τους κυμαίνονταν από λιγότερο από μία έως περισσότερες από 20 φορές την ημέρα.

Banggood WW Govee Many GEOs

Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε ετήσιες συνεδρίες απεικόνισης εγκεφάλου ενώ ολοκλήρωναν την εργασία καθυστέρησης κοινωνικού κινήτρου, η οποία μετρά την εγκεφαλική δραστηριότητα κατά την πρόβλεψη της κοινωνικής ανατροφοδότησης από τους συνομηλίκους.

«Αν και αυτή η αυξημένη ευαισθησία στην κοινωνική ανατροφοδότηση μπορεί να προάγει τη μελλοντική καταναγκαστική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, θα μπορούσε επίσης να αντανακλά μια πιθανή προσαρμοστική συμπεριφορά που θα επιτρέψει στους έφηβους να πλοηγηθούν σε έναν όλο και πιο ψηφιακό κόσμο», λέει η Maria Maza, διδακτορική φοιτήτρια ψυχολογίας και μία από τις ερευνητές. δύο κύριοι συγγραφείς.
Οι πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης παρέχουν μια συνεχή και απρόβλεπτη ροή κοινωνικών σχολίων με τη μορφή likes, ειδοποιήσεων και μηνυμάτων. «Αυτές οι εισροές κοινωνικής δικτύωσης είναι συχνές, ασυνεπείς και συχνά ανταποδοτικές, καθιστώντας τις ιδιαίτερα ισχυρούς ενισχυτές που μπορούν να βάλουν τους χρήστες να ελέγχουν επανειλημμένα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», δήλωσε η Kara Fox, συν-επικεφαλής της μελέτης και διδακτορική φοιτήτρια ψυχολογίας.


Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι το 78% των νέων ηλικίας 13 έως 17 ετών αναφέρουν ότι ελέγχουν τις κινητές συσκευές τους τουλάχιστον κάθε ώρα. Το 35% των εφήβων αναφέρει ότι χρησιμοποιεί σχεδόν συνεχώς τουλάχιστον μία από τις πέντε κορυφαίες πλατφόρμες κοινωνικών μέσων.

Τι καταδεικνύει η μελέτη;

Τα ευρήματα της μελέτης υποδηλώνουν ότι ο επανειλημμένος έλεγχος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μεταξύ νεαρών εφήβων ηλικίας 12 έως 13 ετών μπορεί να σχετίζεται με αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσεται ο εγκέφαλός τους σε μια περίοδο τριών ετών. Οι εγκέφαλοι των εφήβων που έλεγχαν συχνά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – περισσότερες από 15 φορές την ημέρα, έγιναν πιο ευαίσθητοι στα κοινωνικά σχόλια.

«Οι περισσότεροι έφηβοι αρχίζουν να χρησιμοποιούν την τεχνολογία και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε μια από τις πιο σημαντικές περιόδους για την ανάπτυξη του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια της ζωής μας», δήλωσε ο συν-συγγραφέας Mitch Prinstein, ο οποίος υπηρετεί επίσης ως επικεφαλής επιστήμονας για την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία. «Η έρευνά μας δείχνει ότι ο έλεγχος των συμπεριφορών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα μπορούσε να έχει μακροχρόνιες και σημαντικές συνέπειες για τη νευρική ανάπτυξη των εφήβων, κάτι που είναι κρίσιμο να λάβουν υπόψη οι γονείς και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής όταν κατανοούν τα οφέλη και τις πιθανές βλάβες που σχετίζονται με τη χρήση της τεχνολογίας των εφήβων».

Πηγή


Μοίρασε την γνώση...

Στο site χρησιμοποιούμε affiliate links, απ’ όπου εμείς παίρνουμε κάποια προμήθεια, ενώ για εσάς δεν σας κοστίζει ΤΙΠΟΤΑ επιπλέον. Αντιθέτως, έτσι μπορούμε να φέρνουμε προϊόντα για παρουσίαση, που μετά τα κερδίζετε εσείς σε διαγωνισμούς που κάνουμε στο site.


Μην ξεχάσετε να γραφτείτε στο newsletter μας!


Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι, να κάνετε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook  ή να γραφτείτε στο κανάλι μας στο Telegram . Μπορείτε επίσης να γραφτείτε και στο κανάλι του iTechNews.gr στο  Youtube, όπου μπορείτε να βρείτε πάρα πολλές παρουσιάσεις που έχουμε κάνει! Μην ξεχάσετε να δείτε πως θα μπορείτε να βρείτε όλα τα άρθρα μας στις ειδήσεις της Google.


Ενημέρωση για αγορές από Κίνα και χρεώσεις μετά την 01/07/2021!

admitad affiliate banggood aliexprerss
cafago tomtop

Στην περίπτωση που θέλετε ν’ αντιγράψετε ή να χρησιμοποιήσετε μέρος ή ολόκληρο το άρθρο, μπορείτε να το κάνετε εφόσον αναφέρετε σαν πηγή το iTechNews.gr.Διαφήμιση

Written by 

Σχετικά άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Βρείτε μας στις ειδήσεις της Google

TikTokTelegram