Υπερμεγέθης μαύρη τρύπα.. κατασπαράζει ένα αστέρι στο φακό του Hubble!

Μοίρασε την γνώση...

Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, οι επιστήμονες είδαν μια μαύρη τρύπα να μετατρέπει ένα αστέρι σε κάτι που έμοιαζε με τεράστιο ντόνατ, πριν το καταπιεί ολόκληρο.

banner

Η διαδικασία ονομάζεται «γεγονός παλιρροϊκής διαταραχής» και σύμφωνα με τη Nasa είναι ένα από τα πιο περίπλοκα και βίαια πράγματα που συμβαίνουν στο γνωστό μας σύμπαν.

Διαφήμιση

Η ζωή ενός αστεριού είναι αρκετά… δραματική – σχηματίζεται όταν σωματίδια διαστημικής σκόνης αρχίζουν να ενώνεται μεταξύ τους και δίνουν ζωή στα αστέρια των ηλιακών συστημάτων τα οποία μπορούν να καίγονται έντονα για εκατομμύρια χρόνια. Και μερικές φορές, πολύ σπάνια τα… τρώνε υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες!

Google news

Δείτε την gallery:

Wondershare WW Cafago WW

photo

photo

photo

photo

Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, οι επιστήμονες είδαν μια μαύρη τρύπα να μετατρέπει ένα αστέρι σε κάτι που έμοιαζε με τεράστιο ντόνατ, πριν το καταπιεί ολόκληρο.
Πηγή: Nasa

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι μελετώντας τέτοια φαινόμενα, θα μπορέσουν να μάθουν περισσότερα για το τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια ενός τέτοιου γεγονότος.


Ωστόσο αυτό που καταγράφηκε δεν συμβαίνει αυτή τη στιγμή αφού είναι 300 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά, πράγμα που σημαίνει ότι αυτό που κατέγραψε το τηλεσκόπιο Hubble συνέβη στην πραγματικότητα πριν από εκατομμύρια χρόνια.

Αυτό συμβαίνει επειδή το φως που εκπέμπεται χρειάζεται πολύ χρόνο για να γίνει ορατό στα τηλεσκόπια μας.

Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται ένα τέτοιο συμβάν.

Περισσότερα από 100 γεγονότα παλιρροϊκής διαταραχής έχουν παρατηρηθεί από επιστήμονες, συμπεριλαμβανομένου ενός το 2021 που επιστήμονες της Nasa εντόπισαν να συμβαίνει σε άλλο γαλαξία.

Η διαφορά όμως αυτή τη φορά είναι ότι το Hubble παρατήρησε ότι το φαινόμενο λάμβανε χώρα στο υπεριώδες φως (UV), σε αντίθεση με το φως των ακτίνων Χ.

Η Emily Engelthaler στο Κέντρο Αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ εξήγησε ότι η παρατήρηση της μαύρης τρύπας χρησιμοποιώντας το υπεριώδες φως μπορεί να μας δώσει πολλές περισσότερες πληροφορίες για το γεγονός.

Όταν η μαύρη τρύπα άρχισε να… τρώει το αστέρι, παραμόρφωσε τα αέρια που το σχημάτισαν σε σχήμα ντόνατ.

Πηγή


Μοίρασε την γνώση...

Στο site χρησιμοποιούμε affiliate links, απ’ όπου εμείς παίρνουμε κάποια προμήθεια, ενώ για εσάς δεν σας κοστίζει ΤΙΠΟΤΑ επιπλέον. Αντιθέτως, έτσι μπορούμε να φέρνουμε προϊόντα για παρουσίαση, που μετά τα κερδίζετε εσείς σε διαγωνισμούς που κάνουμε στο site.


Μην ξεχάσετε να γραφτείτε στο newsletter μας!


Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι, να κάνετε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook  ή να γραφτείτε στο κανάλι μας στο Telegram . Μπορείτε επίσης να γραφτείτε και στο κανάλι του iTechNews.gr στο  Youtube, όπου μπορείτε να βρείτε πάρα πολλές παρουσιάσεις που έχουμε κάνει! Μην ξεχάσετε να δείτε πως θα μπορείτε να βρείτε όλα τα άρθρα μας στις ειδήσεις της Google.


Ενημέρωση για αγορές από Κίνα και χρεώσεις μετά την 01/07/2021!

admitad affiliate banggood aliexprerss
cafago tomtop

Στην περίπτωση που θέλετε ν’ αντιγράψετε ή να χρησιμοποιήσετε μέρος ή ολόκληρο το άρθρο, μπορείτε να το κάνετε εφόσον αναφέρετε σαν πηγή το iTechNews.gr.Διαφήμιση

Written by 

Σχετικά άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Βρείτε μας στις ειδήσεις της Google

TikTokTelegram