Η νέα νομοθεσία για τα προσωπικά δεδομένα οδηγεί το Facebook σε κλείσιμο στην Ευρώπη τον Ιούλιο

Μοίρασε την γνώση...

Το εργαλείο του τεχνολογικού κολοσσού για τη νόμιμη μεταφορά προσωπικών δεδομένων στις ΗΠΑ αναμένεται να καταργηθεί στα μέσα Μαΐου, με το Facebook να ετοιμάζει ένα εναλλακτικό εργαλείο το οποίο ίσως είναι να έτοιμο τον Ιούλιο.

banner

Μέσα στους επόμενους μήνες, η Meta θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια σημαντική νομική απόφαση που θα μπορούσε να την οδηγήσει στο κλείσιμο των υπηρεσιών του Facebook στην Ευρώπη.

Η επικεφαλής της Επιτροπής Προστασίας Δεδομένων (DPC) στην Ιρλανδία, Έλεν Ντίξον, είπε στο Politico ότι είναι «πολύ πιθανό» να καταλήξει σε τελική ετυμηγορία για το τελευταίο νομικό εργαλείο που διαθέτει το Facebook για να στέλνει προσωπικά δεδομένα στις ΗΠΑ πριν η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες κατορθώσουν να αναπτύξουν μια νέα συμφωνία για τη μεταφορά δεδομένων. Τον Ιούλιο, το DPC εξέδωσε ένα προσχέδιο της απόφασής του για την αναστολή του νομικού εργαλείου, του οποίου η έγκριση πλέον βρίσκεται σε εκκρεμότητα από τους αντίστοιχους ρυθμιστικούς φορείς προστασίας των ιδιωτικών δεδομένων στην Ευρώπη και θα οριστικοποιηθεί μέχρι τα μέσα Μαΐου.

Google news

Από την απόφαση της ΕΕ εξαρτάται η συνέχεια των Facebook και Instagram στην Ευρώπη
Αυτό σημαίνει ότι ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός Meta, στον οποίο ανήκει το Facebook, αναμένεται να βρεθεί χωρίς τα απαραίτητα εργαλεία για τη νόμιμη μεταφορά προσωπικών δεδομένω όπως οικογενειακές φωτογραφίες και δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας στις ΗΠΑ για την υπηρεσία του Facebook.

Tomtop WW ZTE Many GEOs

Η εταιρεία τεχνολογίας είχε δηλώσει προηγουμένως ότι μια τέτοια απόφαση θα μπορούσε να οδηγήσει στο κλείσιμο των υπηρεσιών της στην Ευρώπη, στις οποίες περιλαμβάνεται και το Instagram. Πιο πρόσφατα, τον Φεβρουάριο, δήλωσε ότι «εάν δεν εγκριθεί η απόφαση επάρκειας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και δεν είμαστε σε θέση να συνεχίσουμε να βασιζόμαστε σε τυποποιημένες συμβατικές ρήτρες ή σε άλλα εναλλακτικά μέσα μεταφοράς δεδομένων από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις Ηνωμένες Πολιτείες, πιθανότατα δεν θα είμαστε σε θέση να προσφέρουμε ορισμένα από τα πιο σημαντικά προϊόντα και υπηρεσίες μας, συμπεριλαμβανομένων των Facebook και Instagram, στην Ευρώπη».

Σημειώνεται, επίσης, ότι η ιρλανδική απόφαση θα δημιουργήσει προβλήματα και σε άλλες εταιρείες που χρησιμοποιούν το νομικό εργαλείο για τη μεταφορά δεδομένων στις ΗΠΑ.


Το Δικαστήριο της ΕΕ είχε ακυρώσει προηγιούμενες συμφωνίες για τα δεδομένα με τις ΗΠΑ λόγω φόβου παρακολούθησης
Το δίκτυο των εθνικών αρχών προστασίας δεδομένων της ΕΕ -το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Προστασίας Δεδομένων- πρόκειται να αποφασίσει έως τις 14 Απριλίου εάν θα επιβεβαιώσει την προηγούμενη απόφαση της Ιρλανδίας να αναστείλει ένα νομικό εργαλείο που χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό από εταιρείες, όπως η Meta (η μητρική εταιρεία του Facebook και του Instagram) για τη μεταφορά προσωπικά δεδομένα στις ΗΠΑ, που ονομάζονται τυπικές συμβατικές ρήτρες. Η ιρλανδική ρυθμιστική αρχή, η οποία είναι η κύρια ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή για τη Meta και άλλες εταιρείες Big Tech με έδρα την Ιρλανδία, θα έχει στη συνέχεια άλλον ένα μήνα για να λάβει την τελική της απόφαση.

Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει να ολοκληρώσει μια ολοκαίνουργια συμφωνία δεδομένων με τις ΗΠΑ πριν από τον Ιούλιο, αφού το Δικαστήριο της ΕΕ ακύρωσε δύο προηγούμενες συμφωνίες λόγω των φόβων παρακολούθησης από τις ΗΠΑ.

Η Ντίξον, πάντως, ξεκαθάρισε πως δεν σχεδιάζει να υποχωρήσει στην επιβολή της νομοθεσίας της ΕΕ για την προστασία των δεδομένων και την ιδιωτικότητα (GDPR). «Θα συνεχίσουμε τη επιβολή της δράσης που έχουμε ορίσει», είπε στη συνέντευξή της και πρόσθεσε:

«Υπάρχουν, βεβαίως, πιθανοί νομικοί δρόμοι που θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί οποιαδήποτε εταιρεία, αλλά είναι πολύ ασαφές και αβέβαιο εάν μια εταιρεία θα μπορούσε να λάβει άδεια υπό τις συνθήκες της εντολής που επιβάλλουμε», πρόσθεσε. (Η “άδεια” αναφέρεται σε μια δικαστική ενέργεια για να σταματήσει μια νομική διαδικασία.)

«Αυτή η υπόθεση σχετίζεται με μια ιστορική σύγκρουση του δικαίου της ΕΕ και των ΗΠΑ, η οποία βρίσκεται σε διαδικασία επίλυσης μέσω του νέου Πλαισίου Προστασίας Δεδομένων ΕΕ-ΗΠΑ. Χαιρετίζουμε την πρόοδο που έχουν σημειώσει οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προς τη διασφάλιση της συνεχούς διασυνοριακής μεταφοράς δεδομένων και αναμένουμε την τελική απόφαση της ρυθμιστικής αρχής για αυτό το θέμα», δήλωσε από την πλευρά του εκπρόσωπος της Meta.

ΠΗΓΗ

 


Μοίρασε την γνώση...

Στο site χρησιμοποιούμε affiliate links, απ’ όπου εμείς παίρνουμε κάποια προμήθεια, ενώ για εσάς δεν σας κοστίζει ΤΙΠΟΤΑ επιπλέον. Αντιθέτως, έτσι μπορούμε να φέρνουμε προϊόντα για παρουσίαση, που μετά τα κερδίζετε εσείς σε διαγωνισμούς που κάνουμε στο site.


Μην ξεχάσετε να γραφτείτε στο newsletter μας!


Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι, να κάνετε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook  ή να γραφτείτε στο κανάλι μας στο Telegram . Μπορείτε επίσης να γραφτείτε και στο κανάλι του iTechNews.gr στο  Youtube, όπου μπορείτε να βρείτε πάρα πολλές παρουσιάσεις που έχουμε κάνει! Μην ξεχάσετε να δείτε πως θα μπορείτε να βρείτε όλα τα άρθρα μας στις ειδήσεις της Google.


Ενημέρωση για αγορές από Κίνα και χρεώσεις μετά την 01/07/2021!

admitad affiliatebanggoodaliexprerss
cafagotomtop

Στην περίπτωση που θέλετε ν’ αντιγράψετε ή να χρησιμοποιήσετε μέρος ή ολόκληρο το άρθρο, μπορείτε να το κάνετε εφόσον αναφέρετε σαν πηγή το iTechNews.gr.



Διαφήμιση

Written by 

Σχετικά άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Βρείτε μας στις ειδήσεις της Google

TikTokTelegram