Να παγώσει η ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης για έξι μήνες ζητούν ο Έλον Μασκ και άλλοι ειδικοί -Τι τους ανησυχεί

Πηγή: iefimerida.grΝα παγώσει η ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης για έξι μήνες ζητούν ο Έλον Μασκ και άλλοι ειδικοί -Τι τους ανησυχεί – iefimerida.gr

Μοίρασε την γνώση...

Ειδικοί στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης υπέγραψαν κοινή επιστολή και ζητούν την εξάμηνη παύση στην ανάπτυξη των ισχυρών συστημάτων του κλάδου.

banner

Στην ανοιχτή επιστολή επισημαίνονται οι πιθανοί κίνδυνοι από την ανάπτυξη συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) ισχυρότερων του GPT-4 της OpenAI, το οποίο μόλις κυκλοφόρησε και έχει εντυπωσιάσει τους ειδικούς με τις τεράστιες δυνατότητές του.

Διαφήμιση

Εκτός ελέγχου η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, σύμφωνα με επιστολή ειδικών
Σύμφωνα με όσα γράφει η επιστολή, που εκδόθηκε από το μη κερδοσκοπικό Ινστιτούτο «Future of Life Institute» και υπογράφεται από περισσότερα από 1.000 άτομα, η ανάπτυξη των συστημάτων ΑΙ φαίνεται ότι βγαίνει εκτός ελέγχου και εγκυμονεί κινδύνους για την ανθρωπότητα.

Google news

Ο επικεφαλής του Twitter, Έλον Μασκ, είναι μεταξύ εκείνων που θέλουν να σταματήσει η εκπαίδευση των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης που υπερβαίνουν ένα ορισμένο επίπεδο ικανοτήτων, για τουλάχιστον έξι μήνες.

Gshopper Many GEOs Blackshark WW

Ο συνιδρυτής της Apple, Στίβεν Βόζνιακ, και ορισμένοι ερευνητές της DeepMind υπέγραψαν επίσης την επιστολή.

Η OpenAI, η εταιρεία που βρίσκεται πίσω από το ChatGPT, κυκλοφόρησε πρόσφατα το GPT-4, ένα σύστημα τελευταίας τεχνολογίας, που έχει εντυπωσιάσει με την ικανότητά του να «διαβάζει» εικόνες και να σχολιάζει τμήματά τους.


Παύση στην ανάπτυξη συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης για έξι μήνες ζητούν ο Έλον Μασκ και ειδικοί του κλάδου
Η επιστολή θέλει να σταματήσει προσωρινά η ανάπτυξη σε αυτό το επίπεδο, προειδοποιώντας για τους κινδύνους που μπορεί να προκαλέσουν μελλοντικά, πιο προηγμένα συστήματα.

«Τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης με νοημοσύνη ανταγωνιστική προς την ανθρώπινη μπορούν να θέσουν βαθύτατους κινδύνους για την κοινωνία και την ανθρωπότητα», αναφέρεται.

Η προηγμένη τεχνητή νοημοσύνη πρέπει να αναπτύσσεται με προσοχή, αναφέρει η επιστολή, αλλά, αντίθετα, «τους τελευταίους μήνες τα εργαστήρια τεχνητής νοημοσύνης έχουν εγκλωβιστεί σε έναν ανεξέλεγκτο αγώνα δρόμου για την ανάπτυξη όλο και πιο ισχυρών ψηφιακών μυαλών που κανείς -ούτε καν οι δημιουργοί τους- δεν μπορεί να κατανοήσει, να προβλέψει ή να ελέγξει αξιόπιστα».

Τεχνητή νοημοσύνη: Γιατί προκαλεί ανησυχίες
Η επιστολή προειδοποιεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να πλημμυρίσει τα κανάλια πληροφοριών με παραπληροφόρηση και να αντικαταστήσει τις θέσεις εργασίας με αυτοματοποίηση.

Η επιστολή ακολουθεί πρόσφατη έκθεση της επενδυτικής τράπεζας Goldman Sachs, η οποία ανέφερε ότι ενώ η τεχνητή νοημοσύνη είναι πιθανό να αυξήσει την παραγωγικότητα, εκατομμύρια θέσεις εργασίας θα μπορούσαν να αυτοματοποιηθούν.

Η επιστολή διερωτάται: «Θα πρέπει να αναπτύξουμε μη ανθρώπινα μυαλά που θα μπορούσαν τελικά να μας ξεπεράσουν […] και να μας αντικαταστήσουν;».

Πάντως, η OpenAI δεν έχει σχολιάσει δημοσίως την επιστολή.

Με την επιστολή ζητείται από τα εργαστήρια τεχνητής νοημοσύνης «να διακόψουν αμέσως για τουλάχιστον έξι μήνες την εκπαίδευση συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης ισχυρότερων από το GPT-4».

Εάν μια τέτοια καθυστέρηση δεν μπορεί να τεθεί σε ισχύ γρήγορα, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να παρέμβουν και να θεσπίσουν μορατόριουμ, αναφέρει η επιστολή, και προσθέτει ότι θα χρειαστούν επίσης «νέες και ικανές ρυθμιστικές αρχές, αφιερωμένες στην τεχνητή νοημοσύνη».

ΠΗΓΗ


Μοίρασε την γνώση...

Στο site χρησιμοποιούμε affiliate links, απ’ όπου εμείς παίρνουμε κάποια προμήθεια, ενώ για εσάς δεν σας κοστίζει ΤΙΠΟΤΑ επιπλέον. Αντιθέτως, έτσι μπορούμε να φέρνουμε προϊόντα για παρουσίαση, που μετά τα κερδίζετε εσείς σε διαγωνισμούς που κάνουμε στο site.


Μην ξεχάσετε να γραφτείτε στο newsletter μας!


Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι, να κάνετε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook  ή να γραφτείτε στο κανάλι μας στο Telegram . Μπορείτε επίσης να γραφτείτε και στο κανάλι του iTechNews.gr στο  Youtube, όπου μπορείτε να βρείτε πάρα πολλές παρουσιάσεις που έχουμε κάνει! Μην ξεχάσετε να δείτε πως θα μπορείτε να βρείτε όλα τα άρθρα μας στις ειδήσεις της Google.


Ενημέρωση για αγορές από Κίνα και χρεώσεις μετά την 01/07/2021!

admitad affiliate banggood aliexprerss
cafago tomtop

Στην περίπτωση που θέλετε ν’ αντιγράψετε ή να χρησιμοποιήσετε μέρος ή ολόκληρο το άρθρο, μπορείτε να το κάνετε εφόσον αναφέρετε σαν πηγή το iTechNews.gr.Διαφήμιση

Written by 

Σχετικά άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Βρείτε μας στις ειδήσεις της Google

TikTokTelegram