Πλήρες Backup Windows Σε Εξωτερική Μονάδα USB Και Εύκολη Επαναφορά

Μοίρασε την γνώση...

Ένα πλήρες αντίγραφο ασφαλείας των Windows που γίνεται συχνά είναι ό,τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε για τον υπολογιστή μας. Με αυτόν τον τρόπο αποθηκεύουμε όλο το λειτουργικό και όλες τις εγκατεστημένες εφαρμογές και ρυθμίσεις μας σε μια εικόνα συστήματος. Στον σύντομο οδηγό θα δούμε πώς να κάνουμε εύκολα και δωρεάν το πλήρες backup Windows και την επαναφορά του, έτσι ώστε να έχουμε ήσυχο το κεφάλι μας όταν προκύψουν τα προβλήματα.

banner

FEATURED Πλήρες Backup Windows Σε Μονάδα USB Και Εύκολη Επαναφορά 2

Πλήρες backup Windows
Στα Windows 10/11, ένα πλήρες αντίγραφο ασφαλείας σε εξωτερικό αποθηκευτικό χώρο USB επιτρέπει να επαναφέρουμε τον υπολογιστή μας στην κατάσταση όπου όλα λειτουργούσαν ομαλά.

Διαφήμιση

Με αυτόν τον τρόπο, αν συμβεί οτιδήποτε στα Windows, μπορούμε να επαναφέρουμε άμεσα την εικόνα του συστήματος. Ο υπολογιστής μας θα είναι καθαρός και λειτουργικός σαν να του είχαμε κάνει format, αλλά με όλα τα προγράμματα εγκατεστημένα και ρυθμισμένα.

Google news

Έτσι, αν δεν έχουμε ήδη προβλέψει τη χρήση ενός καλού τρίτου προγράμματος, όπως το AOMEI Backupper που έχουμε αναλύσει σε παλαιότερο οδηγό, είναι απαραίτητο να κάνουμε άμεσα το πλήρες backup Windows.

Dresslily WW AliExpress WW

Το μόνο που θα χρειαστούμε είναι ένας εξωτερικός δίσκος USB με αρκετό ελεύθερο χώρο, ο οποίος θα πρέπει να είναι διαμορφωμένος με σύστημα αρχείων NTFS.

Βήμα 1 – Σύστημα και Ασφάλεια
Ξεκινώντας, αναζητούμε τον Πίνακα Ελέγχου στα Windows και του κάνουμε κλικ για να ανοίξουμε την εφαρμογή.


backup Windows δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας 1

Σε αυτό το σημείο, πρέπει να αναφέρουμε ότι η λειτουργία “Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας και επαναφορά” που θα δούμε στον Πίνακα ελέγχου, δεν ενημερώνεται πλέον στα Windows 11, πράγμα που σημαίνει ότι η Microsoft ενδέχεται να την αφαιρέσει σε κάποιο μελλοντικό update.

Παρότι μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε, είναι καλύτερο να κάνουμε το πλήρες backup Windows μέσα από το ιστορικό αρχείων.

Έτσι, κάνουμε διαδοχικά κλικ στο Σύστημα και Ασφάλεια > Ιστορικό αρχείων.

backup Windows δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας 1aaα

Στο παράθυρο που θα μας ανοίξει, πατάμε στην επιλογή Αντίγραφο ασφαλείας ειδώλου συστήματος κάτω αριστερά.

backup Windows δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας 1aaαα

Βήμα 2 – Δημιουργία εικόνας συστήματος
Κάνουμε κλικ στην επιλογή Δημιουργία ειδώλου συστήματος στο αριστερό τμήμα.

Επιλέγουμε την εξωτερική μονάδα δίσκου για να αποθηκεύσουμε το πλήρες αντίγραφο ασφαλείας των Windows. Στη συνέχεια, πατάμε στο Επόμενο.

Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας 3

Στην επόμενη οθόνη επιλέγουμε ποια από τα διαμερίσματα δίσκου (partitions) του υπολογιστή θα συμπεριλάβουμε στο πλήρες backup Windows.

Όπως θα παρατηρήσουμε, το C: που περιέχει τα Windows και τα προγράμματά μας, και όποιο άλλο διαμέρισμα δίσκου απαιτείται για την εκτέλεση των Windows, θα είναι ήδη προεπιλεγμένα. Έτσι, πατάμε Επόμενο.

Τέλος, για να ξεκινήσει το πλήρες Windows backup, πατάμε στη Δημιουργία αντιγράφου ασφαλείας.

backup Windows δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας 2α

Η διάρκεια της διαδικασίας εξαρτάται από το πόσα Gigabytes δεδομένων περιέχουν συνολικά τα partition που έχουμε επιλέξει, αλλά και την ταχύτητα σύνδεσης με το δεύτερο δίσκο.

Έχοντας ολοκληρώσει τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας, καλό είναι να δημιουργήσουμε και ένα δίσκο αποκατάστασης. Θα μας χρησιμέψει αν θέλουμε να επαναφέρουμε την εικόνα συστήματος αλλά δεν μπορούμε να μπούμε στα Windows. Μπορούμε να δούμε αναλυτικά τα βήματα σε αυτή την ενότητα του οδηγού μας.

Επαναφορά ειδώλου συστήματος
Όπως έχουμε περιγράψει στον οδηγό για την εύκολη πρόσβαση στο BIOS/UEFI, κάθε φορά που αντιμετωπίζουμε οποιοδήποτε πρόβλημα στο Windows PC, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις εύκολες επιλογές εκκίνησης που μας δίνει η Microsoft μέσα από το Windows RE (WinRE), χωρίς να χανόμαστε στη μετάφραση τη δύσκολη ώρα που χρειαζόμαστε δραστικές λύσεις, και όχι μόνο.

Με αυτόν τον τρόπο η επαναφορά του ειδώλου συστήματος είναι πολύ εύκολη υπόθεση.

Απλά πατάμε το Shift στο πληκτρολόγιο, και με το ποντίκι κάνουμε κλικ στην Επανεκκίνηση από το μενού λειτουργίας. Αυτή η μέθοδος λειτουργεί τόσο στα Windows 11, όσο και στα Windows 10.

Σε λίγο, στην οθόνη που θα μας εμφανιστεί, πατάμε στο Αντιμετώπιση και μετά στο Επιλογές για προχωρημένους.

BIOS UEFI 3μ

 

BIOS UEFI 2ααμμααν

Τέλος, μόλις μας ανοίξουν οι επιλογές για προχωρημένους, κάνουμε κλικ στο Εμφάνιση περισσότερων επιλογών αποκατάστασης που θα δούμε στο κάτω τμήμα, για να μας εμφανιστεί η τελική οθόνη της ανάκτησης ειδώλου.

Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας 2α

Από εκεί και μετά, μόλις της κάνουμε κλικ, επιλέγουμε την πιο πρόσφατη διαθέσιμη εικόνας συστήματος, για να επαναφέρουμε το πλήρες backup Windows, πατώντας διαδοχικά στο κουμπί Επόμενο που θα δούμε.

Αφού ολοκληρώσουμε τη διαδικασία, το WinRE θα επαναφέρει το πλήρες αντίγραφο ασφαλείας του υπολογιστή, επαναφέροντας την εγκατάσταση του λειτουργικού συστήματος, τις ρυθμίσεις, τις εφαρμογές και τα αρχεία από το σημείο που δημιουργήσαμε το τελευταίο backup Windows.

Ως εκ τούτου, αν θέλουμε να έχουμε ενημερωμένα αντίγραφα ασφαλείας, καλό είναι να συνεχίσουμε να είμαστε προληπτικοί, και να κάνουμε το πλήρες backup Windows, ανά τακτά διαστήματα σε κάποιον μεγάλο εξωτερικό δίσκο USB.

Αν ο μη γένοιτο τα Windows είναι κατεστραμμένα σε τέτοιο βαθμό που δεν μπορούν να εκκινήσουν ή να επιδιορθωθούν από μόνα τους, τότε μπορούμε να μπούμε στο WinRE (Αντιμετώπιση > Επιλογές για προχωρημένους > Ανάκτηση ειδώλου) που είδαμε προηγουμένως, με το recovery USB.

Αυτή η διαδικασία απαιτεί την επανεκκίνηση του υπολογιστή και συνήθως το πάτημα ενός από τα πλήκτρα λειτουργιών (F1, F2, F3, F10 ή F12), του ESC ή του πλήκτρου Delete, ανάλογα τον κατασκευαστή.

Στη συνέχεια, αφού εντοπίσουμε τον Boot manager και εκκινήσουμε το PC από το recovery USB, θα μας ανοίξει το μπλε περιβάλλον του WinRE.

Τέλος, αν θέλουμε τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας μόνο σε κρίσιμα αρχεία, όπως τα αποθηκευμένα δεδομένα παιχνιδιών, ή στον φάκελο AppData των Windows που αποθηκεύει συγκεκριμένες ρυθμίσεις χρήστη για εγκατεστημένα προγράμματα, κ.α, μπορούμε να δούμε αυτόν τον οδηγό.

ΠΗΓΗ

 

 


Μοίρασε την γνώση...

Στο site χρησιμοποιούμε affiliate links, απ’ όπου εμείς παίρνουμε κάποια προμήθεια, ενώ για εσάς δεν σας κοστίζει ΤΙΠΟΤΑ επιπλέον. Αντιθέτως, έτσι μπορούμε να φέρνουμε προϊόντα για παρουσίαση, που μετά τα κερδίζετε εσείς σε διαγωνισμούς που κάνουμε στο site.


Μην ξεχάσετε να γραφτείτε στο newsletter μας!


Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι, να κάνετε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook  ή να γραφτείτε στο κανάλι μας στο Telegram . Μπορείτε επίσης να γραφτείτε και στο κανάλι του iTechNews.gr στο  Youtube, όπου μπορείτε να βρείτε πάρα πολλές παρουσιάσεις που έχουμε κάνει! Μην ξεχάσετε να δείτε πως θα μπορείτε να βρείτε όλα τα άρθρα μας στις ειδήσεις της Google.


Ενημέρωση για αγορές από Κίνα και χρεώσεις μετά την 01/07/2021!

admitad affiliate banggood aliexprerss
cafago tomtop

Στην περίπτωση που θέλετε ν’ αντιγράψετε ή να χρησιμοποιήσετε μέρος ή ολόκληρο το άρθρο, μπορείτε να το κάνετε εφόσον αναφέρετε σαν πηγή το iTechNews.gr.Διαφήμιση

Written by 

Σχετικά άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Βρείτε μας στις ειδήσεις της Google

TikTokTelegram