Η στάθμη της θάλασσας έχει ανέβει 9 εκατοστά τα τελευταία 30 χρόνια

Μοίρασε την γνώση...

Η NASA ανέλυσε δορυφορικά δεδομένα 30 ετών και κατέληξε στο συμπέρασμα πως η στάθμη της θάλασσας από το 1993 έως σήμερα, έχει ανέβει κατά 9.1 εκατοστά. Μάλιστα από το 2021 έως το 2022, ανέβηκε κατά 0.27 εκατοστά.

banner

Λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη και τις επιρροές φυσικών φαινομένων όπως το La Nina (το οποίο ψύχει περιοδικά τους ωκεανούς), εκτιμά πως η στάθμη της θάλασσας θα συνεχίσει να ανεβαίνει με ρυθμό 0.66 εκατοστά το χρόνο, μέχρι το 2050.

Διαφήμιση

Η κλιματική αλλαγή έχει σοβαρές επιπτώσεις στους παγετώνες, ενώ και ο πάγος που καλύπτει τη Γροιλανδία έχει υποχωρήσει σημαντικά. Το νερό από τον πάγο που λιώνει καταλήγει στον ωκεανό και αναμιγνύεται με το αλμυρό νερό.

Google news

Σήμερα διαθέτουμε τους πιο εξελιγμένους δορυφόρους για την παρακολούθηση αυτού του φαινομένου. Ο αμερικανο-γαλλικός TOPEX/Poseidon ξεκίνησε να μετρά τη στάθμη της θάλασσας από το 1993. Έκτοτε, έχουν υπάρξει αρκετές αποστολές για την παρατήρηση του φαινομένου από την NASA, την ESA και την NOAA. Τεχνολογικές εξελίξεις έχουν βοηθήσει στην ακρίβεια αυτών των μετρήσεων.

ZTE Many GEOs banner

Έχουμε μία ξεκάθαρη εικόνα της πρόσφατης αύξησης της στάθμης της θάλασσας και μπορούμε να υπολογίσουμε κατά πόσο και πόσο γρήγορα οι ωκεανοί θα συνεχίσουν να ανυψώνονται, επειδή η NASA και το Centre National d’Etudes Spatiales (CNES) έχουν συγκεντρώσει δεκαετίες παρατηρήσεων των ωκεανών. Συνδυάζοντας τα δεδομένα αυτά με μετρήσεις από τον υπόλοιπο στόλο της NASA, μπορούμε επίσης να καταλάβουμε γιατί αυξάνεται η στάθμη. – Karen St. Germain, Διευθύντρια Earth Science Division της NASA

Όλες οι μετρήσεις συνδυάζονται και με καταγραφές ενός περίπου αιώνα από επίγειες παρατηρήσεις και μακροπρόθεσμες καταγραφές αερίων θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα.


Καθώς η αύξηση της στάθμης της θάλασσας συνεχίζεται, υπολογίζεται πως τουλάχιστον 800 εκατομμύρια άνθρωποι σε παράκτιες πόλεις όπως το Μαϊάμι, η Νέα Υόρκη, η Σαγκάη, η Μπανγκόκ, το Κέιπ Τάουν και άλλες, θα δουν αύξηση μισού μέτρου στο επίπεδο της θάλασσας, φέρνοντάς τους αντιμέτωπους με διαρκείς πλημμύρες.

Η καταγραφή των αερίων θερμοκηπίου που προσθέτουμε στην ατμόσφαιρα μάς λέει το πόσο πολύ ζορίζουμε το κλίμα, αλλά τα επίπεδα της θάλασσας μας λένε πώς αυτό ανταποκρίνεται. Αυτές οι μετρήσεις είναι μία κρίσιμη πυξίδα για το πώς οι άνθρωποι αλλάζουν το κλίμα.

ΠΗΓΗ


Μοίρασε την γνώση...

Στο site χρησιμοποιούμε affiliate links, απ’ όπου εμείς παίρνουμε κάποια προμήθεια, ενώ για εσάς δεν σας κοστίζει ΤΙΠΟΤΑ επιπλέον. Αντιθέτως, έτσι μπορούμε να φέρνουμε προϊόντα για παρουσίαση, που μετά τα κερδίζετε εσείς σε διαγωνισμούς που κάνουμε στο site.


Μην ξεχάσετε να γραφτείτε στο newsletter μας!


Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι, να κάνετε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook  ή να γραφτείτε στο κανάλι μας στο Telegram . Μπορείτε επίσης να γραφτείτε και στο κανάλι του iTechNews.gr στο  Youtube, όπου μπορείτε να βρείτε πάρα πολλές παρουσιάσεις που έχουμε κάνει! Μην ξεχάσετε να δείτε πως θα μπορείτε να βρείτε όλα τα άρθρα μας στις ειδήσεις της Google.


Ενημέρωση για αγορές από Κίνα και χρεώσεις μετά την 01/07/2021!

admitad affiliate banggood aliexprerss
cafago tomtop

Στην περίπτωση που θέλετε ν’ αντιγράψετε ή να χρησιμοποιήσετε μέρος ή ολόκληρο το άρθρο, μπορείτε να το κάνετε εφόσον αναφέρετε σαν πηγή το iTechNews.gr.Διαφήμιση

Written by 

Σχετικά άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Βρείτε μας στις ειδήσεις της Google

TikTokTelegram