Στρατός εθελοντών για εγκλήματα στο Telegram

Μοίρασε την γνώση...

«Παραδώσαμε 44 φωτοτυπίες από screenshots με παιδική πορνογραφία και ένα USB stick με καταγραφές οθόνης, συμπεριλαμβάνοντας ενεργά links μέσω των οποίων διακινείται το υλικό». Με τα στοιχεία αυτά στα χέρια, μια νεαρή γυναίκα κατήγγειλε στην αστυνομία το υλικό παιδικής πορνογραφίας που πέρασε μπροστά από τα μάτια της, όταν μπήκε στο Telegram για να διερευνήσει αν το όνομα της είχε αναφερθεί στα γκρουπ της εφαρμογής που διακινούν φωτογραφίες και βίντεο γυναικών χωρίς τη συναίνεσή τους. Δεν ήταν η μοναδική που κατήγγειλε κάτι τέτοιο.

banner

«Κάποιες γυναίκες, στην προσπάθειά τους να μπουν σε αυτά τα κανάλια και να δουν αν υπάρχει κάποια φωτογραφία τους που είχε διαρρεύσει δίχως τη γνώση τους, βρέθηκαν μπροστά σε μια ιστοσελίδα που είναι ανοιχτή, μπορεί δηλαδή να την επισκεφθεί ο καθένας με ένα απλό username και password, και στην οποία υπάρχει άπειρο υλικό παιδικής πορνογραφίας τόσο από παιδιά στη χώρα μας όσο και το εξωτερικό. Αφορά αγόρια και κορίτσια, κάτω των 13 ετών. Πρόκειται για σκληρό περιεχόμενο, φωτογραφίες και βίντεο», λέει στην «Κ», η Κέλλυ Ιωάννου, Διευθύντρια του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας, προσθέτοντας ότι το πιο σοκαριστικό είναι πως δεν χρειαζόταν ούτε καν ειδικός λογαριασμός για να μπεις στο link, ήταν προσβάσιμο στον καθένα.

Διαφήμιση

Από το sextortion στην παιδική πορνογραφία και τη διακίνηση όπλων
Η καταγγελία για την παιδική πορνογραφία δεν ήταν η μοναδική που έγινε στο πλαίσιο του σκανδάλου του Telegram. Η διαρροή προσωπικών δεδομένων αυτού του μεγέθους ευαισθητοποίησε πολλούς πολίτες που προχώρησαν σε καταγγελίες, ανώνυμες και επώνυμες, τόσο στις διωκτικές αρχές όσο και σε οργανώσεις όπως το Διεθνές Ινστιτούτο, που κατέγραψε αυξημένο αριθμό καταγγελιών τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ακόμα και για διακίνηση όπλων στην εφαρμογή.

Google news

Στρατός εθελοντών για εγκλήματα στο Telegram-1

«Έχει δημιουργηθεί ένας ολόκληρος “στρατός εθελοντών” που ανακαλύπτουν συνεχώς στοιχεία και λογαριασμούς δραστών», σημειώνει ο Φώτης Γροντάς, νομικός σύμβουλος, που έχει αναλάβει την υπόθεση αρκετών καταγγελιών.

Hekka Cubot WW

«Έχουμε ταυτοποιήσει ανθρώπους, χρήστες που είναι με το όνομα και τη φωτογραφία τους, και οι οποίοι μπορεί να διακινούν φωτογραφίες των συζύγων τους και άλλων συγγενών, όπως αδελφές ή ξαδέλφες», προσθέτει η Ηλέκτρα Αγγελετοπούλου, επαγγελματίας κωμικός που ασχολείται παράλληλα με τα έμφυλα δικαιώματα. Σύμφωνα με την ίδια, σε κάποιες συνομιλίες οι διαχειριστές αντιλήφθηκαν ότι στις ομάδες τους έχουν παρεισφρήσει και άλλα άτομα και καλούσαν τους υπόλοιπους χρήστες να μπουν στις ιδιωτικές συνομιλίες, η είσοδος στις οποίες ήταν επί πληρωμή, που μπορεί να ξεκινούσε και από 100 ευρώ.

«Όλη μέρα, χθες και προχθές, ήμουν συνεχώς μέσα στο διαδίκτυο. Ό,τι συγκέντρωσα, το έστειλα παντού, συμπεριλαμβανομένης της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος», λέει στην «Κ» γυναίκα που θέλει να κρατήσει την ανωνυμίας της. Η ίδια αποφάσισε εθελοντικά να σκανάρει την εφαρμογή και να αποστείλει φακέλους με screenshots και links που ανακάλυψε και στα οποία διακινούνταν φωτογραφίες ή προσωπικά στοιχεία πολλών γυναικών. Αναφέρει πως δεν φοβήθηκε να μπει στη διαδικασία, καθώς γνωρίζει πώς να προφυλαχθεί. «Είναι το ελάχιστο που μπορώ να κάνω», σημειώνει εκφράζοντας ωστόσο τον θυμό και την απέχθειά της για όσα είδε να περνούν από τα μάτια της. Μεταξύ άλλων, η ίδια εντόπισε γκρουπ στην περιγραφή του οποίου διαφημίζεται ότι πωλούνται όπλα με πληρωμή μέσω bitcoin, κατόπιν επικοινωνίας με συγκεκριμένο χρήστη.


Τεχνολογία που δεν αφήνει ηλεκτρονικά ίχνη
«Όταν βλέπουμε κάτι τέτοιο, θα πρέπει άμεσα να το αναφέρουμε τόσο στην πλατφόρμα (report), όσο και στις αρχές. Δεν χρειάζεται να εμπλεκόμαστε εμείς ή το παιδί μας. Είναι σημαντική η συμβολή των bystanders», δηλώνει η κ. Ιωάννου, υπογραμμίζοντας τη σημασία των καταγγελιών. Υπενθυμίζει μάλιστα ότι το Telegram, χάρη στον βαθμό ανωνυμίας που προσφέρει, έχει χρησιμοποιηθεί ακόμα και από τρομοκράτες.

Στρατός εθελοντών για εγκλήματα στο Telegram-2

Ο αριθμός των καταγγελιών αυξάνει την πίεση στις αρχές, αναφέρει με τη σειρά του ο Μανώλης Σφακιανάκης, πρόεδρος του Ινστιτούτου, ο οποίος έχει υπηρετήσει ως προϊστάμενος στο τμήμα Ηλεκτρονικής Δίωξης επί χρόνια. «Είναι ό,τι πιο δύσκολο υπάρχει για να αντιμετωπισθεί αυτού του είδους το έγκλημα. Οι δράστες χρησιμοποιούν μια τεχνολογία, η οποία δεν αφήνει ηλεκτρονικά ίχνη άρα κάνει πολύ δύσκολο το έργο της αστυνομίας, όχι μόνο της ελληνικής. Στήνουν συστήματα πάνω στην ανωνυμία» δηλώνει, προσθέτοντας πως μόνο με κοινές αστυνομικές επιχειρήσεις κάτω από την ομπρέλα της Europol ή της Interpol μπορούν να αντιμετωπιστούν τέτοια εγκλήματα.

Αρμόδιες πηγές αναφέρουν στην «Κ» ότι η εφαρμογή Telegram κατεβάζει ήδη λογαριασμούς μέσω των οποίων διακινείται μη συναινετικά προσωπικό υλικό γυναικών.

ΠΗΓΗ


Μοίρασε την γνώση...

Στο site χρησιμοποιούμε affiliate links, απ’ όπου εμείς παίρνουμε κάποια προμήθεια, ενώ για εσάς δεν σας κοστίζει ΤΙΠΟΤΑ επιπλέον. Αντιθέτως, έτσι μπορούμε να φέρνουμε προϊόντα για παρουσίαση, που μετά τα κερδίζετε εσείς σε διαγωνισμούς που κάνουμε στο site.


Μην ξεχάσετε να γραφτείτε στο newsletter μας!


Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι, να κάνετε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook  ή να γραφτείτε στο κανάλι μας στο Telegram . Μπορείτε επίσης να γραφτείτε και στο κανάλι του iTechNews.gr στο  Youtube, όπου μπορείτε να βρείτε πάρα πολλές παρουσιάσεις που έχουμε κάνει! Μην ξεχάσετε να δείτε πως θα μπορείτε να βρείτε όλα τα άρθρα μας στις ειδήσεις της Google.


Ενημέρωση για αγορές από Κίνα και χρεώσεις μετά την 01/07/2021!

admitad affiliate banggood aliexprerss
cafago tomtop

Στην περίπτωση που θέλετε ν’ αντιγράψετε ή να χρησιμοποιήσετε μέρος ή ολόκληρο το άρθρο, μπορείτε να το κάνετε εφόσον αναφέρετε σαν πηγή το iTechNews.gr.Διαφήμιση

Written by 

Σχετικά άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Βρείτε μας στις ειδήσεις της Google

TikTokTelegram