Παίρνεις το κινητό σου στην τουαλέτα; Η έρευνα που θα σε πείσει να μην το ξανακάνεις

Μοίρασε την γνώση...

Tο κινητό τηλέφωνο έχει μετατραπεί σε μια προέκταση του χεριού μας αφού δεν είναι απλά ένα μέσο επικοινωνίας όπως ήταν αρχικά, αλλά ένα πολυ-εργαλείο που λαμβάνει μέρος στην εργασία, την ενημέρωση αλλά και την παροχή υπηρεσιών. Πρόκειται για ένα μέσο με ανεξάντλητη πηγή πληροφόρησης που μας βοηθά να παραμένουμε συνδεδεμένοι με τον κόσμο γύρω μας, όπου κι αν βρισκόμαστε.
Όσο η κινητή συσκευή είναι κοντά μας αισθανόμαστε πιο ασφαλείς. Είμαστε, όμως, ασφαλείς έχοντας διαρκώς το κινητό τηλέφωνο πάνω μας ή μήπως τελικά η συνήθεια αυτή εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία;
Οι ανησυχίες για την υγεία που σχετίζονται με τη χρήση κινητού τηλεφώνου αφορούν τόσο την εθιστική τους διάσταση όσο και τους κινδύνους μικροβιακής μόλυνσης που πολλές φορές αγνοούμε.Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν της Σχολής Δημόσιας Υγείας που έλαβε χώρα το 2019, μια μεγάλη πλειονότητα των χρηστών κινητών τηλεφώνων χρησιμοποιούν τις συσκευές τους στην τουαλέτα. Η έρευνα αναφέρει ότι τα κινητά καταλήγουν να φέρουν περισσότερα μικρόβια από την ίδια την επιφάνεια της τουαλέτας.
Σύμφωνα με την έρευνα, τα κινητά τηλέφωνα μπορούν να μολυνθούν με πολλά διαφορετικά είδη δυνητικά παθογόνων βακτηρίων.
Η επικεφαλής της έρευνας Emily Martin, καθηγήτρια επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν έπειτα από έλεγχο βρήκε πάνω από 17.000 στελέχη βακτηρίων στα κινητά τηλέφωνα φοιτητών.
«Το ανθρώπινο δέρμα καλύπτεται φυσιολογικά από μικρόβια που συνήθως δεν έχουν αρνητική επίδραση στην υγεία μας και τα φυσικά αυτά βακτήρια, συν η λιπαρότητα από τα χέρια, μεταφέρονται στο κινητό μας κάθε φορά που διαβάζουμε ένα μήνυμα ή τσεκάρουμε το Facebook. Αυτό σημαίνει πως οι περισσότεροι μικροοργανισμοί που βρίσκονται στα τηλέφωνα δεν είναι παθογόνοι», επισημαίνει η Martin.Ενδεικτικά παραδείγματα μικροβίων που αποτελούν δυσάρεστες επιπτώσεις για τον οργανισμό είναι τα εξής:

banner
 • το E. coli που προκαλεί διάρροια,
 • ο σταφυλόκοκκος που μολύνει το δέρμα,
 • τα ακτινοβακτήρια που είναι ικανά να προκαλέσουν φυματίωση και διφθερίτιδα,
 • το κιτροβακτηρίδιο που μπορεί να οδηγήσει σε επώδυνες λοιμώξεις του ουροποιητικού και
 • ο εντερόκοκκος, που είναι γνωστό ότι προκαλεί μηνιγγίτιδα.
 • η κλεμπσιέλλα,
 • ο μικρόκοκκος,
 • τα πρωτεοβακτήρια και
 • η ψευδομονάδα.

«Μπορεί, για παράδειγμα, να υπάρχει ανάμεσά τους ακόμη και σταφυλόκοκκος, συνήθως όμως δεν είναι το στέλεχος που μπορεί να προκαλέσει μόλυνση. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως όλοι οι μικροοργανισμοί στα κινητά είναι αθώοι. Δεν ζούμε σε αποστειρωμένο περιβάλλον, οπότε όταν αγγίζουμε μια επιφάνεια είναι πιθανό να έρθουμε σε επαφή με έναν πιο επικίνδυνο μικροοργανισμό», επισημαίνει η Susan Whittier, διευθύντρια κλινικής μικροβιολογίας στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κολούμπια.παιδιά τουαλέτα κινητοΗ έρευνα, μάλιστα, έχει διαπιστώσει ότι πολλά από αυτά τα παθογόνα είναι συχνά ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, που σημαίνει ότι δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με συμβατικά φάρμακα, με αποτέλεσμα να ενισχύουν τον κίνδυνο λοιμώξεων του δέρματος, του εντέρου και του αναπνευστικού, που μπορεί να αποδειχθούν απειλητικές για τη ζωή. Επιπροσθέτως, τα τηλέφωνα περιέχουν πλαστικό που μπορεί να φιλοξενήσει και να μεταδώσει ιούς, μερικοί από τους οποίους επιβιώνουν έως και αρκετές ημέρες.
Πώς να απολυμαίνετε το τηλέφωνό σας
Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ δίνουν οδηγίες σχετικά με τον καθαρισμό και την απολύμανση των κινητών τηλεφώνων, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος μικροβιακής λοίμωξης:

Διαφήμιση
 • να χρησιμοποιείτε καθημερινά μαντηλάκια ή σπρέι με 70% οινόπνευμα.
 • όταν δεν βρίσκεστε στο σπίτι, κρατήστε το τηλέφωνο στην τσέπη ή στην τσάντα σας, ώστε να διατηρείται προστατευμένο από την έκθεση σε μικρόβια.
 • αφήνετε το κινητό σε ένα απομακρυσμένο σημείο όταν δεν το χρησιμοποιείτε και
 • να απολυμαίνετε τακτικά και τον φορτιστή.

ΠΗΓΗ

Google news

 


Μοίρασε την γνώση...

Στο site χρησιμοποιούμε affiliate links, απ’ όπου εμείς παίρνουμε κάποια προμήθεια, ενώ για εσάς δεν σας κοστίζει ΤΙΠΟΤΑ επιπλέον. Αντιθέτως, έτσι μπορούμε να φέρνουμε προϊόντα για παρουσίαση, που μετά τα κερδίζετε εσείς σε διαγωνισμούς που κάνουμε στο site.


Μην ξεχάσετε να γραφτείτε στο newsletter μας!


Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι, να κάνετε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook  ή να γραφτείτε στο κανάλι μας στο Telegram . Μπορείτε επίσης να γραφτείτε και στο κανάλι του iTechNews.gr στο  Youtube, όπου μπορείτε να βρείτε πάρα πολλές παρουσιάσεις που έχουμε κάνει! Μην ξεχάσετε να δείτε πως θα μπορείτε να βρείτε όλα τα άρθρα μας στις ειδήσεις της Google.


Ενημέρωση για αγορές από Κίνα και χρεώσεις μετά την 01/07/2021!

admitad affiliate banggood aliexprerss
cafago tomtop

Στην περίπτωση που θέλετε ν’ αντιγράψετε ή να χρησιμοποιήσετε μέρος ή ολόκληρο το άρθρο, μπορείτε να το κάνετε εφόσον αναφέρετε σαν πηγή το iTechNews.gr.Διαφήμιση

Written by 

Σχετικά άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Βρείτε μας στις ειδήσεις της Google

TikTokTelegram