Η Google αδιαμφισβήτητα την εταιρεία-πρωτοπόρο στο ίντερνετ, που μέσα από τα λογισμικά και τα προϊόντα της κατάφερε να αλλάξει τον κόσμο μια για πάντα. Ο κολοσσός της τεχνολογίας στον οποίο ανήκουν καινοτομίες όπως το λογισμικό Android, η πλατφόρμα YouTube και, φυσικά, η ομώνυμη μηχανή αναζήτησης, ωστόσο, έχει ιδιαίτερα κακή φήμη ως προς τη συστηματοποίηση της απόσυρσης προϊόντων και εφαρμογών από την αγορά.
Στις πλατφόρμες της Google που υπέπεσαν σε αχρησία στη διάρκεια της δραστηριοποίησης της αμερικανικής tech εταιρείας συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, το μέσο κοινωνικής δικτύωσης Google+, που λανσαρίστηκε ως ανταγωνισμός στο τότε ανερχόμενο Facebook, αλλά και η υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων Google Hangouts.
Η Google, μάλιστα, που δεν έχει ούτε χρήματα, ούτε εργατοώρες για χάσιμο, έχει εδώ και καιρό ανακοινώσει τις εφαρμογές και τα προϊόντα, η λειτουργία των οποίων αναμένεται να διακοπεί μέσα στο 2023. Ποια είναι αυτά;
Google OnHub
Το πώληση του Google OnHub δεν τερματίστηκε, η Google, όμως, ανακοίνωσε τη διακοπή της παροχής υποστήριξης πελατών και την αποποίηση της ευθύνης του ελέγχου των routers του OnHub στις 11 Ιανουαρίου του 2023. Τα routers OnHub, επομένως, θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν, χωρίς, όμως, να ενσωματώνονται στην εφαρμογή Google Home.
Google Stadia
H λειτουργία της cloud-based πλατφόρμας που προοριζόταν, αρχικά, ως ανταγωνιστής των αντίστοιχων λογισμικών της Sony και της Microsoft, τερματίστηκε και επισήμως στις 18 Ιανουαρίου του 2023, καθώς δεν κατάφερε να αντεπεξέλθει στις προσδοκίες των ιθυνόντων της Google ως προς τον επιθυμητό αριθμό των χρηστών.
Google Currents
Η λειτουργία του μέσου εταιρικής δικτύωσης και επικοινωνίας Google Currents αναμένεται να αποτελέσει παρελθόν το Μάρτιο του 2023, με το λογισμικό της Google, τελικά, να κατατροπώνεται από εκείνα ισχυρών ανταγωνιστών, όπως είναι το Slack και το Workspace της Meta.
Google Conversational Actions
Η Google ετοιμάζεται να αποσύρει την πλατφόρμα Conversational Actions στις 13 Ιουνίου του 2023. Η πλατφόρμα απευθυνόταν σε μη άμεσα συνεργαζόμενους με την Google προγραμματιστές, οι οποίοι καλούνταν να μοιραστούν τις εμπειρίες τους με σημείο αναφοράς το Google Assistant.
Google Cloud IoT Core
To Google Cloud IoT Core, που λανσαρίστηκε το 2017, στοχεύει στην αποθήκευση και τη διαχείριση δεδομένων από εφαρμογές που ενσωματώνουν το Ίντερνετ των Πραγμάτων στις λειτουργίες τους. Το “αντίπαλο δέος” λογισμικών όπως τα Microsoft Azure και Amazon Web Services θα σταματήσει να λειτουργεί στις 16 Αυγούστου του 2023.