Πως αγοράζουμε από Κίνα!? Τι είναι η τριγωνική αποστολή? Τι κάνω με το τελωνείο!?

Μιας και είμαστε ένα τεχνολογικό site που σας παρουσιάζει διάφορα χρήσιμα και πολύ φθηνά πολλές φορές προϊόντα, καλό θα ήταν να ξέρετε και πως μπορείτε να κάνετε τις αγορές σας με την μέγιστη ασφάλεια. Υπόψιν ότι σας γράφω εδώ, το έχω δοκιμάσει προσωπικά και είναι μετά από εμπειρία κάμποσων χρόνων σε αγορές από το εξωτερικό. Ας δούμε λοιπόν τι πρέπει να κάνουμε πρώτα πριν ξεκινήσουμε τις αγορές μας, πως αγοράζουμε από τα διάφορα κινεζομάγαζα, τι είναι η τριγωνική αποστολή, μιας και από τον Νοέμβριο του 2016 έχουν ενταθεί πολύ οι έλεγχοι, όπως θα έπρεπε να είχε γίνει και από πιο παλιά και τι προσέχουμε σε αγορές από Ebay & AliExpress!

Βασικά, πριν κάνετε την οποιαδήποτε αγορά, θα πρέπει να έχετε δύο πράγματα απαραίτητα. 1. Υπομονή, 2. Λογαριασμό στο Paypal (εκτός το AliExpress, όπου δεν υποστηρίζεται το Paypal και υποστηρίζετε μία αντίστοιχη λειτουργία, το Alipay).

Γιατί σας λέω για υπομονή…γιατί επί το πλείστον οι παραγγελίες σας μπορεί να κάνουν από 15 μέχρι και 50 – 60 ημέρες! Θα σας πω εφόσον έχετε κινητό με λογισμικό Android, με ποια εφαρμογή, θα μπορείτε να παρακολουθείτε την πορεία την παραγγελία σας, μέσω του tracking number που θα έχετε, στο δρόμο προς εσάς. Βέβαια με τα τελευταία δεδομένα από τα ΕΛΤΑ, με την έξτρα χρέωση των 15€ που ανακοίνωσαν για πακέτα ακόμα και τελωνειακώς ελεύθερα, δεν ξέρω κατά πόσο αξίζει πια ν’ αγοράζει κάποιος κάτι από το Aliexpress. Μένει να δούμε τι θα γίνει και εδώ είμαστε να ενημερώσω την σελίδα αυτή.

Λοιπόν ξεκινάμε με το Paypal

Paypal

ΠΟΤΕ δεν κάνετε αγορά από το εξωτερικό, χωρίς την προστασία από το Paypal! Εφόσον δεν έχετε λογαριασμό, πηγαίνετε στην σελίδα του Paypal πρώτα.

Διαλέγουμε την πρώτη επιλογή που λέει Personal Account και πατάμε Continue. Στην επόμενη σελίδα, θα χρειαστεί να βάλετε το email σας, όχι κάποιο ψεύτικο και ένα κωδικό.

Πατάμε το Next. Στην επόμενη σελίδα συμπληρώνετε τα στοιχεία σας. Επειδή θα πρέπει μετά σε δεύτερο χρόνο να συσχετίσετε τον λογαριασμό σας στο Paypal με κάποιο τραπεζικό λογαριασμό, καλό είναι να γράψετε τα στοιχεία στα λατινικά όπως φαίνονται στον τραπεζικό σας λογαριασμό, γιατί εάν είναι διαφορετικά, θα έχετε πρόβλημα.

Στην επόμενη σελίδα θα έχετε την δυνατότητα να συνδέσετε μία χρεωστική ή πιστωτική κάρτα με τον καινούργιο σας λογαριασμό. Καλύτερα συνδέστε χρεωστική, όχι ότι υπάρχει φόβος το να βάλετε και την πιστωτική σας. Μπορείτε επίσης σε δεύτερο χρόνο να συνδέσετε και τραπεζικό λογαριασμό.

Για να συνδέσετε τον λογαριασμό σας στο Paypal με τον τραπεζικό σας, θα χρειαστείτε 5-7 εργάσιμες ημέρες για την όλη διαδικασία. Για να το κάνετε αυτό, κάτω από τ’ όνομά σας, θα δείτε το link: Add a bank account or card. Στη σελίδα που εμφανίζεται, βλέπετε ότι κάρτες και λογαριασμούς έχετε ήδη επιτυχώς συνδέσει. Πατήστε το κουμπί Link a Bank Account. Στην επόμενη σελίδα θα σας ζητήσει το ΙΒΑΝ του λογαριασμού σας, οπότε να το έχετε πρόχειρο. Αφού βάλετε σωστά τον αριθμό, θα δείτε σε δεύτερο χρόνο δύο πολύ μικρές καταθέσεις από την Paypal, αξίας 0.01 με 0.99 USD. Μόλις τις δείτε, μπαίνετε στον λογαριασμό σας στο Paypal, πατάτε στην επιλογή Wallet πάνω δεξιά και καταγράφετε με ακρίβεια τα ποσά που σας κατατέθηκαν από το Paypal, δηλαδή πχ  0.12 και 0.07, και πατάτε μετά επιβεβαίωση.

Τώρα πια είστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσετε τον λογαριασμό σας σε αγορές του εξωτερικού με ασφάλεια.

Πως μεταφέρω χρήματα στο Paypal από τον τραπεζικό μου λογαριασμό

Χωρίς να είναι απαραίτητο, εάν θέλετε να είστε 100% σίγουρος ότι δεν θα “φάτε πόρτα” για τον οποιοδήποτε λόγο στην αγορά που θέλετε να κάνετε, υπάρχει τρόπος να στείλετε λεφτά στον εαυτό σας, στον λογαριασμό σας στο Paypal, από τον τραπεζικό σας λογαριασμό, με κόστος μόνο 1€! Το κόλπο αυτό το έχω δοκιμάσει δις και μάλιστα η δεύτερη φορά ήταν πολύ πρόσφατα, πάντα με επιτυχία.

Για να το κάνετε, θα πρέπει να στείλετε τα χρήματα από τραπεζικό λογαριασμό που είναι ήδη συνδεδεμένος με τον λογαριασμό σας στο Paypal, αλλιώς δεν πιάνει το κόλπο. Οπότε πρώτα ελέγχεται εάν πράγματι έχετε συνδέσει τον λογαριασμό αυτό με τον λογαριασμό σας στο Paypal. Μετά πηγαίνετε στην πρώτη σελίδα που βλέπετε μπαίνοντας στο Paypal και πατάτε την επιλογή Top Up που βρίσκεται κάτω από το όνομά σας. Εκεί θα δείτε όλα τα στοιχεία που πρέπει να γράψετε στο έμβασμα που θα στείλετε στον εαυτό σας από την τράπεζά σας.

Πηγαίνουμε τώρα στον τραπεζικό μας λογαριασμό και ζητούμε να στείλουμε έμβασμα στο εξωτερικό (για την ακρίβεια η τράπεζα του Paypal είναι Γερμανία).

Συμπληρώνουμε ποσό και ότι άλλο πρέπει και τώρα υπομονή, 2-3 ημέρες για να τα δείτε στον λογαριασμό σας. Υπόψιν, το κόστος αποστολής των χρημάτων είναι μόλις 1€.

Αγορές από κινεζομάγαζα

Κατ’ αρχάς να σας πω ότι ΔΕΝ εμπιστεύεστε ΚΑΝΕΝΑ μαγαζί. Ακόμα και αυτά που θα σας πω εδώ και είναι εν δυνάμει αξιόπιστα σήμερα, αύριο μπορεί να μην είναι. Γι’ αυτό και κάνουμε πάντα τις αγορές μας μέσω Paypal, ώστε σε περίπτωση στραβής να μπορεί να επέμβει το Paypal και να μην χάσουμε τα λεφτά μας! Μαγαζιά που μπορείτε να προτιμήσετε για τις αγορές σας είναι τα ακόλουθα:

TomTop
TomTop
Aliexpress
Geekbuying
Cafago
Ebay

Υπόψιν, το Gearbest ΔΕΝ το θεωρώ αξιόπιστο, τουλάχιστον εγώ, γιατί μ’ έχει εξαπατήσει ουκ ολίγες φορές. Μπορεί να τους είχα μέσα στην λίστα, όχι όμως πια!

Τα μαγαζιά αυτά είναι αξιόπιστα, αλλά δυστυχώς δεν διαθέτουν όλα τριγωνική αποστολή. Θα μου πείτε τι είναι αυτή η τριγωνική αποστολή που σας λέω συνέχεια στα διάφορα άρθρα και παρουσιάσεις που γράφω .

Από τον Νοέμβριο του 2016, έχουν ενταθεί οι έλεγχοι στο τελωνείο, με αποτέλεσμα εκεί που παλιά περνούσαν όλα αέρα, τώρα πια πέφτει πέλεκυς βαρύς. Υπόψιν για να λέμε και τα σωστά, αυτό είναι το σωστό και το νόμιμο, απλώς εμάς δεν μας συμφέρει γιατί πληρώνουμε περισσότερα απ’ ότι υπολογίζουμε και εννοείται ότι κάνουμε τις αγορές μας από Κίνα, γιατί είναι πιο φθηνά. Μοναδική λύση που υπάρχει σε αυτό το θέμα, είναι είτε ν’ αγοράσει κανείς από την Ευρωπαϊκή αποθήκη των καταστημάτων, είτε να αγοράσει με τριγωνική αποστολή. Υπόψιν η τιμές στις EU αποθήκες είναι τσιμπημένες σε σχέση με Κίνα, οπότε πολλές φορές δεν συμφέρει. Τι είναι η τριγωνική και μας συμφέρει!?

Η τριγωνική αποστολή, είναι ουσιαστικά, αγορά από Κίνα, όχι μέσω των παραδοσιακών ταχυδρομείων NL, SC, SG. Το κατάστημα το στέλνει μέσω άλλου τρόπου (SF Express ή κάτι παρόμοιο), πηγαίνει αρχικά στην αποθήκη τους στην Ευρώπη και εκεί, ξαναστέλνεται σε εσάς σαν να ήταν αποστολή από Ευρώπη, οπότε δεν περνάει και τελωνείο. Βέβαια ο τρόπος αυτός έχει μια κάποια έξτρα χρέωση, αλλά γλιτώνετε τα λεφτά που θα δίνατε εδώ. Υπόψιν αποστολές μέσω SF Express σας έρχονται σπίτι με ACS. Τριγωνική αποστολή έχουν τα εξής μαγαζιά:

Banggood μέσω Priority Direct Mail

AliExpress κάποια καταστήματα που λένε ότι στέλνουν με DHL και Tax Free.

TomTop: γράφετε στα σχόλια ότι θέλετε να σας σταλθεί με τρόπο που να μην πληρώνετε τελωνείο (please send it with a shipping method to avoid customs)!

Geekbuying μέσω HKEU Priority Line με χρόνο παράδοσης 15-25 ημέρες όπως αναφέρουν οι ίδιοι (εξαιρούνται τα powerbank). Το Geekbuying όμως έχει και πολλές προσφορές στις Ευρωπαϊκές του αποθήκες, όπου δεν έχετε θέμα έτσι κι αλλιώς!

Το Cafago μπορεί και στέλνει χωρίς επιπλέον χρεώσεις, χωρίς τελωνείο τις παραγγελίες σας.

Όπως βλέπετε έχετε αρκετές επιλογές για να βρείτε αυτό που θέλετε και να το παραλάβετε χωρίς έξτρα άγνωστες χρεώσεις. Για αγορές από το AliExpress, κοιτάμε πάντα ο πωλητής να έχει πολλά καλά σχόλια. Επίσης δεν μπορείτε ν’ αγοράσετε μέσω Paypal. Έχει δικό του αντίστοιχο σύστημα, με πληρωμή απευθείας από την κάρτα. Ο πωλητής πληρώνεται όταν επιβεβαιώσετε ότι παραλάβατε το αντικείμενο που αγοράσατε. Επίσης μένει να δούμε κατά πόσο θα ισχύσει πλήρως η έξτρα καταβολή των 15€ που αναμένεται να επιβληθεί από τα ΕΛΤΑ για αποστολές εκτός ΕΕ.

Όταν παραλάβετε την οποιαδήποτε αγορά σας, απαραίτητα κάνετε unboxing video. Τι εννοώ…ενώ ανοίγετε την συσκευασία, τραβάτε βίντεο για να το έχετε σαν αποδεικτικό στοιχείο σε περίπτωση στραβής. Να φαίνεται στο βίντεο ότι η συσκευασία δεν είναι ανοιγμένη και τα στοιχεία του αποστολέα και παραλήπτη. Εφόσον βεβαιωθείτε ότι όλα είναι εντάξει, σβήστε το.

Αγορές από Ebay

Για τις αγορές από το Ebay, ισχύει ότι και για τα κινεζομάγαζα και το AliExpress. Αγορά κάνετε πάντα μέσω Paypal, αγοράζετε από πωλητή με καλά σχόλια και όταν παραλάβετε κάνετε πάντα unboxing video. Γνώμη μου είναι να μην αγοράζετε από Ebay κινητά, γιατί σε περίπτωση προβλήματος σε δεύτερο χρόνο, που θα τον βρείτε τον πωλητή. Ενώ το κινεζομάγαζο θα το βρείτε. Τώρα πόσο εξυπηρετικό θα είναι και θα κρατάει την εγγύηση που δίνει, αυτό είναι άλλο θέμα. Επί το πλείστον δεν υπάρχει πρόβλημα, αλλά ποτέ δεν ξέρεις. Επίσης, εάν η παραγγελία δεν έρχεται από Ευρώπη, θα πληρώσετε μάλλον τελωνείο ή ακόμα και τα 15€ που λέγεται.

Παρακολούθηση πορείας αγοράς

Όταν κάνετε μία αγορά, όλα τα μαγαζιά θα σας δώσουν κάποιο tracking number. Το νούμερο αυτό θα το χρειαστείτε να για παρακολουθείτε την πορεία που ακολουθεί η παραγγελία σας από τον πωλητή σε εσάς. Χρήσιμο εργαλείο σε αυτή την δουλειά είναι το TrackChecker Mobile.

 

Με αυτό μπορείτε να παρακολουθείτε αποστολές είτε με απλό ταχυδρομείο, είτε με DHL, SF Express, κτλ.

Μοίρασε την γνώση...