16.7 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Γιορτάζουμε τα γενέθλια της NASA με.. μερικές διαστημικές αλήθειες

Η NASA μπορεί σήμερα να είναι η δημοφιλέστερη διαστημική υπηρεσία στον κόσμο και πριν από λίγες ημέρες να εντυπωσίασε τους πάντες με τη δημοσίευση των απίθανων εικόνων από το τηλεσκόπιο James Webb, όμως μετρά λιγότερες από 7 δεκαετίες ζωής. Σαν σήμερα, στις 29 Ιουλίου 1958 το αμερικανικό Κογκρέσο ψήφισε νομοθεσία για την ίδρυση της Εθνικής Υπηρεσίας Αεροναυτικής και Διαστήματος (National Aeronautics and Space Administration – ΝASA), της εγχώριας πολιτικής υπηρεσίας δηλαδή που είναι υπεύθυνη για το συντονισμό των δραστηριοτήτων στο διάστημα.

Δημιουργήθηκε τότε, ως απάντηση των Αμερικανών στη Σοβιετική Ένωση και την εκτόξευση του Sputnik I που είχε προηγηθεί ένα χρόνο πριν. Έκτοτε, η NASA έχει χρηματοδοτήσει διαστημικές αποστολές, τόσο ανθρώπινες όσο και ρομποτικές, που έχουν αποδώσει ζωτικές πληροφορίες για το ηλιακό σύστημα και το σύμπαν. Έχει επίσης εκτοξεύσει πολυάριθμους δορυφόρους σε τροχιά γύρω από τη Γη, οι οποίοι έχουν συμβάλει σε όλα, από την πρόγνωση του καιρού έως την πλοήγηση και τις παγκόσμιες επικοινωνίες.

Με αφορμή λοιπόν τα σημερινά 64α γενέθλια της NASA, βρήκαμε 10 περίεργα στοιχεία για το διάστημα και τα παραθέτουμε παρακάτω:

Τα ηλιοβασιλέματα στον Άρη είναι μπλε

Η πρώτη έγχρωμη φωτογραφία ενός ηλιοβασιλέματος που τράβηξε το Curiosity Mars rover το 2015 αποκάλυψε ότι τα ηλιοβασιλέματα στον Άρη είναι μπλε. Η NASA δήλωσε ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι “η σκόνη στην ατμόσφαιρα του Άρη έχει λεπτά σωματίδια που επιτρέπουν στο μπλε φως να διαπερνά την ατμόσφαιρα πιο αποτελεσματικά από τα χρώματα μεγαλύτερου μήκους κύματος”, όπως το κίτρινο, το πορτοκαλί και το κόκκινο.

Η αποστολή πραγμάτων στο διάστημα είναι εξαιρετικά δαπανηρή

Για παράδειγμα, η αποστολή λεμονιών στο διάστημα μπορεί να κοστίσει 2.000 δολάρια για το καθένα! Αν διαιρέσουμε το κόστος της εκτόξευσης μιας αποστολής με το βάρος του φορτίου της, θα λάβουμε κάποιους αδιανόητους αριθμούς. Ο μηχανικός διαστημικού σταθμού Ravi Margasahayam δήλωσε στο Business Insider το 2016 ότι για να μεταφερθούν στο διάστημα 450 γραμμάρια παλαιότερα χρειάζονταν 10.000 δολάρια .

Σήμερα, ένα μπουκάλι νερού 500 ml μπορεί να στοιχίσει από 9.100 έως 43.180 δολάρια.

Το διάστημα είναι χωματερή

Το διάστημα είναι γεμάτο από σκουπίδια όπως μεταχειρισμένα εξαρτήματα πυραύλων και νεκρούς δορυφόρους. Αυτά τα αντικείμενα συνεχίζουν να βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη με ταχύτητα περίπου 17.500 μιλίων/ώρα. Το Δίκτυο Παρακολούθησης Διαστήματος (SSN) εξετάζει πόσα σκουπίδια υπάρχουν εκεί έξω και ποιος είναι υπεύθυνος γι’ αυτά. Για την ακρίβεια, επί του παρόντος παρακολουθεί περίπου 23.000 αντικείμενα μεγαλύτερα από μια μπάλα του σόφτμπολ.

Τα αποτυπώματα των αστροναυτών του Apollo στο φεγγάρι θα μπορούσαν να διαρκέσουν έως και 100 εκατομμύρια χρόνια
Τα πετρώματα της Σελήνης διαβρώνονται με ρυθμό 0,04 ίντσες κάθε 1 εκατομμύριο χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι οι πατημασιές των αστροναυτών στο φεγγάρι από την αποστολή Apollo το 1969 θα μπορούσαν να παραμείνουν εκεί για 10 έως 100 εκατομμύρια χρόνια.

Το διάστημα δεν είναι πάντα κρύο

Στα πιο σκοτεινά σημεία του διαστήματος, οι θερμοκρασίες μπορεί να φτάσουν τους -270 βαθμούς Κελσίου. Αλλά αν βρίσκεται κανείς σε τροχιά κοντά στη Γη στο φως του ήλιου, στο διάστημα επικρατούν 120 βαθμοί Κελσίου. Οι διαστημικές στολές των αστροναυτών είναι λευκές για να αντανακλούν τη θερμότητα που συναντούν ενώ αιωρούνται πάνω από τη Γη.

Ένας χρόνος στην Αφροδίτη είναι μικρότερος από μια μέρα εκεί

Με δημοσίευση τους στην έκθεση “Nature Astronomy” οι ερευνητές αναφέρουν ότι ένα 24ωρο της Αφροδίτης αντιστοιχεί σε 243.0226 ± 0.0013 γήινες μέρες. Αυτό σημαίνει ότι μια μέρα στην Αφροδίτη διαρκεί περισσότερο από ένα έτος (!) , αφού ο πλανήτης ολοκληρώνει μια περιστροφή γύρω από τον Ήλιο σε 225 γήινες μέρες.

Θα αντέχαμε περίπου 15 δευτερόλεπτα στο διάστημα χωρίς διαστημική στολή

Επειδή δεν υπάρχει πίεση στο διάστημα, ο αέρας διαστέλλεται. Αυτό σημαίνει ότι ο αέρας μέσα στους πνεύμονές μας θα διαστελλόταν με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Και σε ένα τόσο ακραίο περιβάλλον, το σώμα μας θα κατανάλωνε όλο το οξυγόνο στο αίμα σας σε περίπου 15 δευτερόλεπτα. Άλλες ανατριχιαστικές συνέπειες της απροστάτευτης έκθεσης στο διάστημα θα περιλάμβαναν απώλεια ελέγχου του εντέρου, αίμα σε κατάσταση βρασμού, έκρηξη τριχοειδών αγγείων και φούσκωμα.

Υπάρχει ένας συναρπαστικός λόγος για τον οποίο το διάστημα δείχνει μαύρο

Τα αστέρια βρίσκονται παντού, γεμίζουν τον ουρανό με φως, συνεπώς γιατί το διάστημα είναι μαύρο; Το φαινόμενο αυτό είναι γνωστό ως το παράδοξο του Olbers, που πήρε το όνομά του από τον Γερμανό αστρονόμο Heinrich Wilhelm Olbers, ο οποίος το έθεσε το 1823. Αν το σύμπαν είναι άπειρο, στατικό και άχρονο, τότε όπου κι αν κοιτάξουμε θα πρέπει τελικά να συναντήσουμε ένα αστέρι. Στην προκειμένη πάντως, όπως αποδεικνύεται από την επιστήμη, το σύμπαν δεν είναι ούτε στατικό ούτε άχρονο.

Ο Edwin Hubble ανακάλυψε ότι το σύμπαν διαστέλλεται και η θερμική ακτινοβολία που έχει απομείνει από τη Μεγάλη Έκρηξη το τοποθετεί σε ηλικία 13,8 δισεκατομμυρίων ετών. Δε βλέπουμε αστέρια προς κάθε κατεύθυνση, επειδή ορισμένα αστέρια δεν έχουν υπάρξει για αρκετό καιρό ώστε το φως τους να φτάσει σε εμάς.

[su_button url=”https://itechnews.gr/2020/04/itechnews-gr-tora-pia-episima-kai-sta-google/” target=”blank” style=”bubbles” background=”#0726db” color=”#ffffff” size=”10″ wide=”yes” center=”yes” radius=”20″ icon=”https://itechnews.gr/wp-content/uploads/2021/08/google_news.jpg” icon_color=”#060606″ text_shadow=”2px 2px 2px #000000″ rel=”lightbox”]Ακολουθήστε το iTechNews.gr στο Google News! Παρακολουθήστε τα τελευταία νέα, τάσεις, αξεσουάρ και παρουσιάσεις[/su_button]

Ο ήλιος αποτελεί το 99,8% της μάζας του ηλιακού συστήματος

Η μάζα του ήλιου είναι 1,989 × 1030 χιλιόγραμμα -ή αλλιώς το 99,8% της μάζας ολόκληρου του ηλιακού συστήματος. Το υπόλοιπο ηλιακό σύστημα είναι ένας κόκκος σκόνης σε σύγκριση με αυτό.

Το κέντρο του Γαλαξία μας έχει δεκάδες χιλιάδες μαύρες τρύπες

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες μαύρες τρύπες στο κέντρο του Γαλαξία μας. Οι μαύρες τρύπες είναι αδύνατο να ανιχνευθούν από μόνες τους, επειδή το φως δεν μπορεί να διαφύγει από αυτές. Όταν όμως συνδυάζονται με ένα αστέρι, αλληλεπιδρούν με τρόπο που επιτρέπει στους επιστήμονες να τις εντοπίσουν χρησιμοποιώντας ακτίνες Χ.

[signoff]

Πηγή

Εσείς πάντως μην ξεχάσετε να γραφτείτε στις ειδοποιήσεις μας , ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι για τις πιο HOT προσφορές της ημέρας  και ακόμη περισσότερες  στο κανάλι μου στο Telegram και κάντε Like & Share την σελίδα μας στο Facebook.

Θα χαρώ να βοηθήσω και να απαντήσω απορίες σας. Θα με βρείτε στο Messenger ως Unpackman Review. Αφήστε μου ένα σχόλιο στο βίντεο ή στείλετε μου ένα email στο unpackmanreview@gmail.com. Κάντε SUBSCRIBE και πατήστε την ειδοποίηση () στο κανάλι μου.

Unpackman

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Leave a reply

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο