18.1 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Καταγραφή όλων όσων προσφέρουν υπηρεσίες οπτικοακουστικών Μέσων σε διαδικτυακή τηλεόραση, τύπου YouTube ή κοινωνικά δίκτυα επιβάλλει το ΕΣΡ.

Υπό την πίεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το ΕΣΡ, 15 μήνες μετά την ψήφιση του ν. 4779/2021 με τη σχετική κοινοτική οδηγία, δημοσίευσε μετά από διαβούλευση την απόφαση 1/2022 για την «εγγραφή υπηρεσιών οπτικοακουστικών Μέσων και οικείων παρόχων στο μητρώο επιχειρήσεων».

[su_button url=”https://itechnews.gr/2020/04/itechnews-gr-tora-pia-episima-kai-sta-google/” target=”blank” style=”bubbles” background=”#5d9e17″ color=”#ffffff” size=”10″ wide=”yes” center=”yes” radius=”20″ icon=”https://itechnews.gr/wp-content/uploads/2021/08/google_news.jpg” icon_color=”#060606″ text_shadow=”2px 2px 2px #000000″ rel=”lightbox”]Ακολουθήστε το iTechNews.gr στο Google News! Παρακολουθήστε τα τελευταία νέα, τάσεις, αξεσουάρ και παρουσιάσεις[/su_button]

Μέχρι τις 24 Οκτωβρίου 2022 έχουν κληθεί από το ΕΣΡ να εγγραφούν όσοι προσφέρουν υπηρεσίες οπτικοακουστικών Μέσων στην κατά παραγγελία επιλογή προγράμματος και στη διαδικτυακή τηλεόραση. Η διαδικασία δεν περιλαμβάνει την επίγεια τηλεόραση, ανεξαρτήτως εμβέλειας. Αντιθέτως, υπό προϋποθέσεις, υποχρέωση εγγραφής έχουν και όσοι αναρτούν κατ’ επάγγελμα οπτικοακουστικό περιεχόμενο σε πλατφόρμες διαμοιρασμού βίντεο (τύπου YouTube) ή κοινωνικά δίκτυα.

[affcoups id=”101207″]

Οι υπηρεσίες streaming και οι λοιποί φορείς καλούνται να δηλώσουν τα στοιχεία των μετόχων, την έδρα της εταιρείας, τα στοιχεία του ΓΕΜΗ, το ΑΦΜ, τη ΔΟΥ κ.λπ. Όσοι μεταδίδουν πρόγραμμα από χώρα εκτός της Ελλάδας οφείλουν να δηλώσουν το κράτος στο οποίο βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία τους και τη χώρα όπου «λαμβάνονται οι σχετικές με την παροχή υπηρεσιών Μέσων Επικοινωνίας συντακτικές αποφάσεις». Και ακόμη «το κράτος ή τα κράτη όπου απασχολείται σημαντικό μέρος του προσωπικού». Το πλέον ενδιαφέρον από όλα είναι ότι από τη στιγμή που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα η υπηρεσία streaming πρέπει να αναφέρει «εάν εξακολουθεί να διατηρεί σταθερό και πραγματικό δεσμό με την ελληνική οικονομία». Ανάλογα με την ερμηνεία της πρότασης αυτής, οι υπηρεσίες streaming που έχουν έσοδα στην Ελλάδα από τις συνδρομές μπορεί να κληθούν από το υπουργείο Οικονομικών για την πληρωμή ή όχι φόρων.

[affcoups id=”101200″]

Η απόφαση 1/2022 του ΕΣΡ διευκρινίζει ακόμη πως δεν συνιστά χωριστή υπηρεσία οπτικοακουστικών Μέσων «η ταυτόχρονη μετάδοση τηλεοπτικών προγραμμάτων στο κοινό, με περισσότερα μέσα (επίγεια ψηφιακή/ δορυφορική/ μέσω δικτύων κινητής, μέσω διαδικτύου, μέσω πρωτοκόλλου διαδικτύου ή άλλη), όπως και η ετεροχρονισμένη τηλεοπτική μετάδοση προγραμμάτων (catch up TV). Οι διατάξεις αυτές καλύπτουν την Cosmote TV, τη Nova, την ΕΡΤ (ERTFLIX) και τη Vodafone TV.

[signoff]

Πηγή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Leave a reply

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο