20.8 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Οικονομία: Στην βοήθεια πολιτών η Ισπανία μας.. βγάζει τα γυαλιά

Εν αντιθέσει με την Ελλάδα και την ελληνική κυβέρνηση που μοίρασε αφειδώς επιδόματα, με το συνεπακόλουθο δημοσιονομικό κόστος, η σοσιαλιστική Ισπανία του Πέδρο Σάντσες, όπως τη χαρακτηρίζουν συχνά – πυκνά τα φιλοκυβερνητικά Μέσα στην Ελλάδα, έρχεται και βάζει τα γυαλιά στο «ιερατείο» Μητσοτάκη.

Μετά τις στοχευμένες ενέργειες ώστε να κρατηθεί η τιμή της κιλαβατώρας σε χαμηλά επίπεδα (τουλάχιστον έως τώρα), και την ανακοίνωση για μείωση του ΦΠΑ στο φυσικό αέριο, προσφέρουν στους πολίτες δωρεάν μετακινήσεις με μέσα μεταφοράς. Όλα αυτά τη στιγμή που στην Ελλάδα ουσιαστικά επιδοτείται το κέρδος των επιχειρηματιών ενέργειας.

Με στόχο να χτυπήσουν την πληθωριστική κρίση που ψαλιδίζει τον οικογενειακό προϋπολογισμό, η κυβέρνηση Σάντσεθ, από 1η Σεπτεμβρίου, παρέχει εισιτήρια για τα τραίνα με έκπτωση 50% ή ακόμα και δωρεάν κάρτες, αναλόγως με τη χιλιομετρική απόσταση.

Σύμφωνα με την έγκυρη εφημερίδα El Pais, δωρεάν είναι από την Πέμπτη τα τρένα της RENFE και ο προαστιακός για διαδρομές έως 300 χιλιόμετρα. Την ίδια στιγμή, προβλέπεται έκπτωση 50% στα εισιτήρια για όλα τα υπόλοιπα Μέσα Μεταφοράς ενώ, όπως επισημαίνεται, οι κάρτες πολλαπλών διαδρομών είναι επίσης δωρεάν. Οι μειώσεις αφορούν όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας. Το μέτρο θα έχει τετράμηνη διάρκεια, ήτοι έως το τέλος του 2022, με «οψιόν» ανανέωσης. Πρακτικά, για να γίνει κατανοητό, εξαιρούνται από την έκπτωση μόνο τα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων και τα μεμονωμένα εισιτήρια.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η ζήτηση είναι μεγάλη καθώς, σύμφωνα με τη The Local, ήδη πριν μπει ο Σεπτέμβριος, τουλάχιστον 400.000 άνθρωποι είχαν ζητήσει να επωφεληθούν. Οι ενδιαφερόμενοι εκδήλωναν το ενδιαφέρον τους από τις 24 Αυγούστου και μέσω εφαρμογής στο κινητό.

Το μέτρο εφάπτεται πλήρως της πολιτικής Σάντσεθ και έρχεται μετά τη σχετική εξαγγελία του περασμένου Ιουλίου που είχε, σύμφωνα πάντα με την ισπανική κυβέρνηση, την ανακούφιση των πολιτών από την ενεργειακή κρίση.

Στα χνάρια της Γερμανίας

Πρώτη, ωστόσο, εφάρμοσε ένα παρόμοιο μέτρο η Γερμανία, όπου από την 1η Ιουνίου έως τις 31 Αυγούστου, ίσχυε για τους πολίτες μηνιαίο εισιτήριο των 9 ευρώ για αστικές και υπεραστικές συγκοινωνίες με μετρό, λεωφορεία, τραμ, περιφερειακά τρένα, ενιαία σε ολόκληρη τη χώρα με εξαίρεση μόνο τις υπερταχείες ICE (Intercity Express).

Το μέτρο που είχε λάβει η κυβέρνηση –και σχολιάστηκε εξαρχής πολύ θετικά– στόχευε στην ελάφρυνση του κόστους ζωής μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την άνοδο των τιμών στα καύσιμα. Οι καταγραφές λένε ότι, από τον Ιούνιο μέχρι σήμερα, περίπου 38 εκατομμύρια άνθρωποι αγόρασαν αυτό το επιδοτούμενο εισιτήριο των εννέα ευρώ για να χρησιμοποιήσουν λεωφορεία, τραμ, μετρό και τα περιφερειακά τραίνα σε ολόκληρη τη χώρα.

Ρεύμα σε μη εξωφρενικές τιμές σε Ισπανία – Πορταλία

Σε αυτό το μήκος κύματος, αξίζει να υπογραμμιστεί πως σε Ισπανία, αλλά και στην Πορτογαλία, μετά τη σχετική πρωτοβουλία που έλαβαν το περασμένο διάστημα, καταφέρνουν να διατηρούν την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος σε «λογικά», θα έλεγε κανείς, επίπεδα. Ενδεικτικά, σύμφωνα και με τη ΡΑΕ, στις 2 Σεπτεμβρίου ηη μέση ημερήσια τιμή (€/μεγαβατώρα) της χονδρεμπορικής Αγοράς Επόμενης Ημέρας, σε Ισπανία και Πορτογαλία είναι 152,14 ευρώ. Ενδεικτικά, για να γίνει κατανοητή η διαφορά, στην Ελλάδα η αντίστοιχη τιμή ανέρχεται σε 543,37 ενώ στην Ιταλία σε 524,34 ενώ στη Φινλανδία σε 281,82, με την ανάλογη διαφορά στους μισθούς φυσικά.

Μείωση του ΦΠΑ στο φυσικό αέριο

Παράλληλα, η ισπανική κυβέρνηση μειώνει και τον ΦΠΑ στο φυσικό αέριο στο 5% από το 21% που βρίσκεται σήμερα, τον προσεχή Οκτώβριο. Στόχος είναι να μειωθεί ο αντίκτυπος που έχουν οι αυξανόμενες τιμές του φυσικού αερίου στους λογαριασμούς υπηρεσιών κοινής ωφελείας των νοικοκυριών, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ.

Χαρακτηριστικά, είπε μεταξύ άλλων στον ραδιοφωνικό σταθμό Cadena Ser: “Για να είναι χαμηλότεροι οι λογαριασμοί θέρμανσης για τους πολίτες η κυβέρνηση επιδιώκει να κατανείμει δίκαια τα κόστη και τις χρεώσεις που προκαλεί ο πόλεμος (στην Ουκρανία)”.

Η ισπανική κυβέρνηση έχει μειώσει τον ΦΠΑ στην ηλεκτρική ενέργεια δύο φορές μέσα στον τελευταίο χρόνο.

Πηγή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Leave a reply

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο