18.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Οπτικές ίνες: Ο νέος.. μπελάς των τηλεπικοινωνιών

Ποιο είναι το πεδίο του ανταγωνισμού που θα καθορίσει τον “μελλοντικό χάρτη” των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα; Σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς, καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση τυχόν νέων συσχετισμών θα διαδραματίσει το δίκτυο οπτικών ινών.

Η Ελλάδα “ξεχνά” τα δίκτυα χαλκού και μεταβαίνει σταδιακά στα δίκτυα οπτικών ινών. Συνολικά, στην Ελλάδα έχει εξαγγελθεί ένα σημαντικό πρόγραμμα εγκατάστασης οπτικής ίνας και, έως το 2027, εκτιμάται ότι οπτική ίνα θα είναι τοποθετημένη σε 4,8 εκατ. γραμμές σταθερής τηλεφωνίας.

Οι 3 εκατ. γραμμές θα καλυφθούν από τον ΟΤΕ, μέσα από το επενδυτικό πρόγραμμα των 3 δις. ευρώ, πάνω από 1 εκατ. γραμμές από Vodafone (η Vodafone έχει εξαγγείλει 800.000 γραμμές έως το 2025) και Wind και περίπου 800.000 από το πρόγραμμα ΣΔΙΤ Ultra Fast Broadband, με το έργο να έχει ανατεθεί στον ΟΤΕ (3 περιοχές) και στην Grid Telekom, θυγατρική του ΑΔΜΗΕ (4 περιοχές).

Επίσης, στην αγορά οπτικών ινών και σε επίπεδο χονδρικής, εισέρχεται η ΔΕΗ, η οποία έχει ανακοινώσει ότι στοχεύει στην εγκατάσταση εναέριων οπτικών ινών σε 3 εκατ. νοικοκυριά.

Χθες, η Cosmote γνωστοποίησε ότι προτίθεται να διαθέσει εμπορικά από τα μέσα Σεπτεμβρίου, κατόπιν της σχετικής έγκρισης από την ΕΕΤΤ, ταχύτητες 300 Mbps, 500 Mbps και 1 Gbps, σε οικιακούς και εταιρικούς πελάτες, μέσω οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι (Fiber to the Home).

Έως το τέλος της χρονιάς, η Cosmote εκτιμά ότι πρόσβαση σε 1Gbps θα έχουν σχεδόν 1 εκατ. σπίτια και επιχειρήσεις, ενώ μέχρι το 2027 θα φτάσουν τα 3 εκατομμύρια.

Για τις νέες ταχύτητες των 300 Mbps, 500 Mbps και 1 Gbps, που θα εμπλουτίσουν το υπάρχον χαρτοφυλάκιο των 100 και 200Mbps της Cosmote, δεν έχει γίνει γνωστή η τιμή της εμπορικής διάθεσής τους, εάν και υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις.

Η δράση “Gigabit Voucher Scheme” του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Σε κάθε περίπτωση, δεν θα πρόκειται για “φθηνά” πακέτα, ωστόσο πολλά θα εξαρτηθούν από τη δράση “Gigabit Voucher Scheme” του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Στο πλαίσιο της δράσης, συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ, προβλέπεται η επιδότηση του αρχικού εφάπαξ τέλους σύνδεσης, καθώς και μέρους του μηνιαίου τέλους για περίοδο 24 μηνών.

Το συνολικό ποσό της ενίσχυσης προβλέπεται στα 432 ευρώ ανά ωφελούμενο νοικοκυριό και στα 888 ευρώ ανά ωφελούμενη μικρο-μεσαία επιχείρηση. Πιο συγκεκριμένα, το ποσό ενίσχυσης είναι ανά περίπτωση το ακόλουθο:

-48 ευρώ εφάπαξ ποσό που αντιστοιχεί στο τέλος σύνδεσης,
-16 ευρώ μηνιαίως ανά ωφελούμενο νοικοκυριό για διάστημα 24 μηνών,
-35 ευρώ μηνιαίως ανά ωφελούμενη μικρο-μεσαία επιχείρηση για διάστημα 24 μηνών.

Κάθε ενισχυόμενο νοικοκυριό ή μικρο-μεσαία επιχείρηση θα μπορεί να λάβει μόνο μία φορά ενίσχυση στο πλαίσιο της δράσης, ενώ θα είναι δυνατή η μεταφορά της επιδοτούμενης σύνδεσης σε άλλη διεύθυνση, εφόσον εξακολουθούν να πληρούνται οι ελάχιστες απαιτήσεις της υπηρεσίας.
Επιδίωξη αποτελεί η διείσδυση των ευρυζωνικών υπηρεσιών υπερ-υψηλών ταχυτήτων να υπερβεί το 10% εντός του χρονικού ορίζοντα της δράσης, δημιουργώντας πλέον μία κρίσιμη “μάζα” συνδρομητών που μπορεί να στηρίξει την περαιτέρω διείσδυση των υπηρεσιών.

Η ανάγκη υλοποίησης της δράσης είναι εμφανής, αφού η Ελλάδα εξακολουθεί να παρουσιάζει σημαντική υστέρηση σε σχέση με άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά στην διαθεσιμότητα και διείσδυση των ευρυζωνικών δικτύων υπερ-υψηλών ταχυτήτων.

Πιο συγκεκριμένα, με βάση τον δείκτη DESI για το έτος 2021, η κάλυψη σταθερών δικτύων υπερ-υψηλών ταχυτήτων (VHCN) ανέρχεται σε 10%, έναντι 59% του ευρωπαϊκού μέσου όρου, ενώ η διείσδυση ευρυζωνικών υπηρεσιών ταχύτητας 100 Mbps ή μεγαλύτερης ανέρχεται σε 3% έναντι 34% του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Πηγή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Leave a reply

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο