15.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Απαγορεύτηκε οριστικά η πώληση αυτοκινήτων που θέλουν βενζίνη στην Ευρώπη! Ψηφίστηκε χθες βράδυ!

Μετά από μια 15μηνη συζήτηση που περιελάμβανε πολλές διαπραγματεύσεις με παλαιού τύπου γερμανικές, γαλλικές ή ιταλικές αυτοκινητοβιομηχανίες, συμφωνήθηκε από τους Ευρωπαίους νομοθέτες, νομοθετική πρόταση για την απαγόρευση πωλήσεων οχημάτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης. Η απαγόρευση της πώλησης νέων οχημάτων που κινούνται με φυσικό αέριο θα ξεκινήσει το 2035, όπως και η εντολή που θέσπισε πρόσφατα η Καλιφόρνια, και θα περιλαμβάνει τόσο αυτοκίνητα όσο και εμπορικά φορτηγά.

Η νέα ευρωπαϊκή εντολή κρούει τον θάνατο του κινητήρα εσωτερικής καύσης που τροφοδοτεί οχήματα για σχεδόν 150 χρόνια εκεί και «στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στη βιομηχανία και τους καταναλωτές: η Ευρώπη αγκαλιάζει τη στροφή προς την κινητικότητα μηδενικών εκπομπών», αναφέρει η Πράσινη Συμφωνία επικεφαλής της πρωτοβουλίας Timmermans.

Μετά από τέσσερις ώρες διαπραγματεύσεων αργά το βράδυ της Πέμπτης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατάφερε να περάσει την πρότασή της που ουσιαστικά βάζει όλες τις φημισμένες αυτοκινητοβιομηχανίες από τη Γηραιά Ήπειρο σε μια πολύ επιθετική πορεία αλλαγής. Θα πρέπει τώρα να αναθεωρήσουν πλήρως το χαρτοφυλάκιό τους σε διάστημα λίγο περισσότερο από μια δεκαετία μετά τη σφοδρή αντίθεση των Ιταλών κατασκευαστών σπορ αυτοκινήτων επιδόσεων ή των Γάλλων που ήθελαν να συνεχίσουν να πωλούν plug-in υβριδικά και μετά το 2035.

Το πιο δύσκολο κομμάτι ήταν να πείσεις τη Γερμανία, της οποίας η αυτοκινητοβιομηχανία απασχολεί εκατομμύρια, αλλά τελικά ήταν πιο εύκολο απ’ ότι όλοι νομίζαμε, να προετοιμαστεί και να ψηφίσει. Μια εσωτερική διαμάχη μεταξύ των γερμανικών πολιτικών κομμάτων έφερε τη σχετικά εύκολη νίκη για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρά τις τεράστιες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.

Παρά το γεγονός ότι θα υπάρξει και σταδιακή κατάργηση των οχημάτων που κινούνται με φυσικό αέριο, με καθορισμένες προθεσμίες σε κάθε βήμα, πολλοί υποστηρίζουν ότι το χρονοδιάγραμμα είναι πολύ φιλόδοξο. Επιπλέον, εάν μόνο η Ευρώπη θυσιάσει τον κινητήρα εσωτερικής καύσης έως το 2035, αυτό θα συμβάλει ελάχιστα στη μείωση των συνολικών εκπομπών από τις μεταφορές, καθώς σε χώρες εκτός ΕΕ αυτές μπορεί να εξακολουθήσουν να πολλαπλασιάζονται μετά από αυτήν την ημερομηνία.

Υπάρχει επίσης το ζήτημα της κατασκευής υποδομής εξαιρετικά γρήγορης φόρτισης για ηλεκτρικά αυτοκίνητα ή τι να κάνουμε με τα εκατομμύρια οχήματα παλαιού τύπου που κανείς δεν θα είναι διατεθειμένος να αγοράσει. Ορισμένοι επικριτές υποστηρίζουν επίσης ότι η κίνηση μπορεί τελικά να ωφελήσει την Κίνα, η οποία είναι πολύ πιο μπροστά από οποιονδήποτε άλλο με τη βιομηχανία παραγωγής ηλεκτρικών και μπαταριών, και της οποίας οι εταιρείες έχουν ήδη εισβάλει στην ευρωπαϊκή αγορά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Leave a reply

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο