18.1 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Meta: Πρόστιμο 265 εκατ. ευρώ από την Ιρλανδία

H αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων της Ιρλανδίας επέβαλε πρόστιμο 265 εκατ. ευρώ στη μητρική εταιρεία των Facebook και Instagram, Meta, για τον χειρισμό δεδομένων των χρηστών της, με το συνολικό ποσό που έχει επιβληθεί στον τεχνολογικό γίγαντα από τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές να ανέρχεται σε σχεδόν 1 δισ. ευρώ.

Το πρόστιμο, που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα, βάζει τέλος σε μια έρευνα που ξεκίνησε τον περασμένο Απρίλιο, και συνδέεται με την ανακάλυψη ενός συνόλου προσωπικών δεδομένων χρηστών του Facebook (533 εκατ. χρήστες του Facebook και του Instagram) τα οποία βρέθηκαν διαθέσιμα στο διαδίκτυο.

Η Meta έχει βρεθεί πολλές φορές στο στόχαστρο των ρυθμιστικών αρχών προστασίας της ιδιωτικής ζωής σε όλο τον κόσμο, με την αρμόδια αρχή της Ιρλανδίας να αναλαμβάνει συχνά «τα ηνία» στην Ευρώπη, καθώς η ευρωπαϊκή έδρα της εταιρείας είναι στο Δουβλίνο.

Η τελευταία τιμωρία αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα για τη Meta, η οποία, στις αρχές του μήνα, απέλυσε πάνω από 11.000 υπαλλήλους, καθώς προχώρησε σε αναδιάρθρωση μετά τη μείωση των εσόδων της και τον έντονο ανταγωνισμό από αντιπάλους όπως το TikTok. Τα καθαρά έσοδα της Meta μειώθηκαν σε 6,69 δισ. δολάρια από 10,39 δισ. δολάρια πέρυσι.

Το ιρλανδικό πρόστιμο αφορά ένα εργαλείο που έχει σχεδιαστεί για να βοηθά τους χρήστες να βρίσκουν φίλους και γνωστούς μέσω της εισαγωγής επαφών από τα τηλέφωνά τους στην εφαρμογή του Facebook ή του Instagram.

Τα προσωπικά δεδομένα 533 εκατομμυρίων χρηστών σε 106 χώρες, συμπεριλαμβανομένων ονομάτων, τοποθεσιών και ορισμένων διευθύνσεων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου δημοσιεύτηκαν σε φόρουμ το 2019. Το Facebook διόρθωσε στη συνέχεια την ευπάθεια σε αυτό το χαρακτηριστικό, όπου τα δεδομένα μπορούσαν να συλλεχθούν από εξωτερικά μέρη μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται scraping.

Η Meta είπε ότι εξετάζει προσεκτικά την απόφαση και «η προστασία του απορρήτου και της ασφάλειας των δεδομένων των ανθρώπων είναι θεμελιώδης για τον τρόπο λειτουργίας της επιχείρησης».

Η πρόσφατη κύρωση ανεβάζει το συνολικό ποσό προστίμων που έχουν επιβληθεί στη Meta σε περίπου 1 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των 225 εκατ. ευρώ κατά της υπηρεσίας ανταλλαγής μηνυμάτων WhatsApp, επειδή δεν εφάρμοσε τις πολιτικές διαφάνειας βάσει της νομοθεσίας της ΕΕ, και του προστίμου ύψους 405 εκατ. ευρώ κατά του Instagram για παραβίαση της νομοθεσίας περί δεδομένων και ιδίως για μη προστασία των δεδομένων των παιδιών.

Πηγή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Leave a reply

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο